Решение по дело №252/2020 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 178
Дата: 24 юни 2020 г. (в сила от 21 юли 2020 г.)
Съдия: Михаил Георгиев Михайлов
Дело: 20205510200252
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 6 март 2020 г.

Съдържание на акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Казанлък,24.06.2020г.

                  

                   Казанлъшкият районен съд, наказателно отделение, четвърти състав, в публично заседание на трети юни две хиляди и двадесета година, в състав:

                                                          председател: Михаил Михайлов,   

при участието на секретаря Атанаска Джагълова разгледа докладваното от съдия Михайлов АН дело №252/ 2020г. по описа на същия съд и за да се произнесе взе предвид следното: 

                   Обжалвано е наказателно постановление №19-0284-002923/ 02.01.2020г., издадено от ВПД началник сектор към ОДМВР-Стара Загора,РУ-Казанлък, с което на В.К.Ч., на основание чл.53 от ЗАНН, чл.179,ал.2, във връзка с чл.179,ал.1т.5, предложения 1 и 2 от ЗДвП и чл.179,ал.2, във връзка с чл.179,ал.1т.5, предложение 4 от ЗДвП, е наложено административно наказание- глоба общо в размер на 400 /четиристотин/ лева. Въззивникът останал недоволен от това и моли съда да отмени наказателното постановление. В с.з. същият не се явява и не изпраща свой представител.      

                   Въззиваемата страна, редовно призована, не изпраща представител в с.з. и не изразява становище по жалбата.   

                   При издаването на горното НП началник РУ към ОДМВР-Стара Загора,РУ-Казанлък, приел, че В.К.Ч. на 14.09.2019г. в 10.20 часа в общ.Г., на път втори клас №55, като водач на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рег.№****, държава България при обстоятелства: за това, че на дата 14.09.2019г. в 10.20 часа по път III-5007 при община-Гурково в посока запад-изток управлявала собствения си лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рег.№****, като не е спряла на знак Б2, не пропуснала движещия се с предимство влекач ДАФ  ****, с регистрационен номер ****, собственост на „Х. т. и л.“ЕООД, БУЛСТАТ ****, управляван от Т. Й. Х. ЕГН ********** и го блъснала странично. Настъпило ПТП с материални щети. Бил издаден протокол за ПТП бл.№1723990/ 14.09.2019г. АУАН бил подписан без възражения.          

Актосъставителят квалифицирал нарушението по чл.6,т.1,пр.3 и чл.50,ал.1 от ЗДвП.

Актът е подписан от съставилия го полицейски служител, от свидетел при съставянето му, както и от нарушителката, на която бил връчен препис от него.  

Административно-наказващият орган, след като е проверил акта с оглед неговите законосъобразност и правилност, преценил е събраните доказателства и е установил, че В.К.Ч. е извършила деянието виновно, е издал обжалваното НП. В него е възпроизвел фактическата обстановка, описана в акта.

Приел е още, че деянието на жалбоподателката не представлява маловажен случай и са нарушени чл.6,т.1 и чл.50,ал.1 от ЗДвП. Наказателното постановление е връчено на нарушителката срещу подпис в съответствие с императивната норма на чл.58,ал.1 от ЗАНН.

         Въз основа на така изложените фактически обстоятелства съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт. Разгледана по същество се явява основателна и доказана.

Съдът намира, че обжалваното НП и АУАН са издадени от компетентни органи, при спазване на предвидена за тяхното изготвяне процедура.

В с.з. актосъставителя изцяло потвърди описаната от него в АУАН фактическа обстановка и настоящият съд кредитира показанията му като последователни, непротиворечиви и логични. Няма установени обстоятелства, сочещи предубеденост у този свидетел, както и други основания за подлагане на критика на казаното от него.

                   С оглед на събраните по делото доказателства, настоящият съдебен състав намира, че по несъмнен начин се установява, че на инкриминираните дата и час В.К.Ч., управлявайки МПС- собствения си лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рег.№****, е предизвикала ПТП с влекач ДАФ ФТ ХФ105, с регистрационен номер ****, собственост на „Х. т. и л.“ЕООД, БУЛСТАТ ****, управляван от Т. Й. Х. ЕГН **********, блъскайки го странично,като му отнела предимството, неспирайки на знак Б2 на кръстовище между път втори клас №55 и път III-5007. При така установената и от контролните органи фактическа обстановка по несъмнен начин се установява, че действително жалбоподателката е нарушила правилата за движение по пътищата, досежно настъпилото ПТП- чл.50,ал.1 от ЗДвП: „На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.“

                   По отношение на деянието по чл.6,т.1 от ЗДвП обаче съдът намира, че в случая липсва такова, тъй като то се поглъща от това по чл.50,ал.1 от ЗДвП, като реално жалбоподателката се наказва два пъти за едно и също нещо, което е недопустимо и НП следва да бъде отменено на това основание.

                   Актосъставителят е квалифицирал едно от деянията, извършени от въззивника на 14.09.2019г. по чл.6,т.1,пр.3 от ЗДвП, а впоследствие при издаването на НП АНО е действал доста по-абстрактно, уточнявайки, че същото представлява нарушение по чл.6,т.1 от ЗДвП.  Това несъответствие е довело грубо нарушаване на чл.42,т.5 и чл.57,ал.1,т.6 от ЗАНН, както и до накърняване на правото на защита на жалбоподателката Ч.,която е била възпрепятствана да разбере какво деяние й е вменено да е извършила и с коя конкретна законова разпоредба не е съобразила поведението си.  

Константна е съдебната практика, че непосочването и/или неясното и неконкретно отразяване на нарушените правни норми води до ограничаване на правото на защита на посоченото за нарушител лице. Административно-наказателното производство е формален процес, поради въведените изисквания за форма, съдържание и процедура за съставените актове и издадените наказателни постановления, като само редовно изготвените такива имат доказателствена стойност и могат да са основание за налагане на административно наказание.

Предвид изложеното дотук и на основание чл.63,ал.1,предл.III от ЗАНН съдът

                                               Р   Е   Ш   И :

 

              ОТМЕНЯ изцяло наказателно постановление №20-0284-000758/ 20.03.2020г., издадено от началник РУ към ОДМВР-Стара Загора, РУ-Казанлък, с което на В.К.Ч., с ЕГН **********,***, е наложено административно наказание- глоба общо в размер на 400 /четиристотин/ лева.    

             

              Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението, че самото то и мотивите към него са изготвени, пред Административен съд гр.Стара Загора.

                                              

                                                                  Районен съдия: