Решение по дело №1857/2019 на Районен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 24 март 2020 г. (в сила от 1 юни 2020 г.)
Съдия: Свилена Стоянова Давчева
Дело: 20192230201857
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 декември 2019 г.

Съдържание на акта

 Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  № 143

гр.Сливен, 24.03.2020 г.

 

В    И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

    Сливенският районен съд, наказателно отделение, шести състав, в публично съдебно заседание на тринадесети февруари през две хиляди и двадесета  година в състав :

 

                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:  СВИЛЕНА ДАВЧЕВА

 

при секретаря Марияна Семкова, като разгледа докладваното от  съдията АНД № 1857 по описа за 2019 г. на СлРС, за да се произнесе, съобрази следното:

         Производството е по повод жалба от Н.Г.М. против НП № 19-0804-002998 от 15.11.2019 г. на Началник Група към ОДМВР-Сливен, сектор Пътна полиция, Сливен, упълномощен с МЗ № 8121з-515/14.05.2018 год. с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП, на основание чл. 175, ал.3, пр.1 от ЗДвП, е наложено административно наказание "глоба" в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от  шест месеца.

В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован, се явява лично и с процесуален представител, който поддържа жалбата.

Въззиваемата страна редовно призована не изпраща представител, не депозира писмено становище..

         Въз основа на събраните по делото доказателства съдът прие за установено следното от фактическа страна:

На 19.08.2019 год. в Община Сливен на път първи клас I-6, , разклона на село Горно Александрово полицейските служители – Г.Г. и Г.Г. спрели за проверка движещ се в посока „Петолъчката“ товарен автомобил "Мерцедес Спринтер 208 Д", с ДК № А 1451 ВХ, собственост на Милчо Желязков Стоянов. При извършената проверка полицейските служители установили, че автомобилът се управлява от жалбоподателя Н.Г.М.. При справка в масивите на КАТ констатирали, че от 12.05.2019 год. процесният автомобил е със служебно прекратена регистрация на основание чл.  143, ал.15 от ЗДвП - /не е пререгистриран в законоустановения срок/. Не били установени други нарушения на ЗДвП. За констатираното нарушение св. Г., в присъствието на нарушителя, съставил АУАН за нарушение на чл.140, ал.1, вр. чл.143, т.11 от ЗДвП. По повод издадения АУАН и установеното нарушение започнала проверка, по която бил постановен отказ да се образува досъдебно производство от прокурор при РП Сливен. Въз основа на издадения АУАН и постановлението на РП Сливен било издадено и процесното наказателно постановление, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП на основание чл. 175, ал.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лева, лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

         Въз основа на събраните по делото доказателства, преценени в тяхната съвкупност и поотделно като безпротиворечиви и относими към предмета на делото, съдът изведе следните правни изводи:

         Жалбата е процесуално допустима - подадена в законоустановения срок от лице имащо правен интерес от обжалването, а разгледана по същество се явява основателна.

         Съгласно чл.6,ал.1 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред. Деянието е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо. При умишленото деяние деецът съзнава общественоопасния характер на деянието, предвижда настъпването на общественоопасните последици и иска или допуска този резултат. Предвиждането е процес на отражение в съзнанието на дееца на обективните свойства на деянието, който протича до започване на изпълнителното деяние. Когато няма предвиждане, поради незнанието от страна на дееца на елементи от обективната действителност, то тогава не може да протече и предварителния процес на отражение на обективните свойства на деянието и съответно не се формира интелектуалния момент на вината. Без интелектуален момент пък, не може да се формира и волеви, защото не може да има целнасоченост към извършването на определен нарушаващ правото резултат.

         В настоящия казус безспорно се  установи, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал автомобил с прекратена служебна регистрация, но съдът намира, че в конкретния случай липсва вина от негова страна. Същият не е знаел, не се доказа и че е предполагал, че управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. В случая процесното МПС е собственост на друго лице, различно от жалбоподателя. Фактът че това е единственото констатирано нарушение от органите на реда при извършената проверка означава, че процесното МПС е било с валидна задължителна застраховка "гражданска отговорност, имало е поставен знак за технически преглед. А фактът, че регистрационните табели на автомобила са били снети със съставяне на процесния АУАН, идва да покаже, че те са били поставени на определените им за това места. Ето защо, съдът намира, че жалбоподателят не е могъл да знае или предполага, че това МПС е с прекратена регистрация.  Именно в тази насока са и събраните в хода на производството доказателства.

         Предвид изложеното съдът намира, че от субективна страна деянието е несъставомерно, тъй като не е извършено виновно от жалбоподателя, поради което процесното наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

 

         Воден от горното ,съдът

 

Р Е Ш И :

 

         ОТМЕНЯ НП № 19-0804-002998 от 15.11.2019 г. на Началник Група към ОДМВР-Сливен, сектор Пътна полиция, Сливен, упълномощен с МЗ № 8121з-515/14.05.2018 год. с което на Н.Г.М., ЕГН **********, с адрес ***, за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП, на основание чл. 175, ал.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание "глоба" в размер на 200 лева, лишаване от право да управлява МПС за шест месеца, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд-гр. Сливен в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: