Решение по дело №38/2009 на Районен съд - Котел

Номер на акта: 16
Дата: 30 март 2009 г. (в сила от 29 април 2009 г.)
Съдия: Иван Стоянов Ченков
Дело: 20092210200038
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 4 март 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

Номер 16, 30.03.2009 г., град. Котел

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            РАЙОНЕН СЪД КОТЕЛ, наказателен състав, на 30.03.2009 г. в публично  съдебно заседение, в следния състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: И. Ч.

                                                                       ЧЛЕНОВЕ: ………………………..

                                                                       ……………………………….

                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: ………………………..

                                                                                              ………………………..

секретар И. Д. ………………………………………………...............................

прокурор ……………………………………………………………………..............................

като разгледа докладваното от Председателя И. Ч. НАХД № 38 по описа за 2009 г., за да се произнесе, съобрази следното:

            Производството по делото е образувано по реда на глава ХХVІІІ от НПК. Обвиняемите Б. К. Г. и А. С. К. да бъдат признати за виновни в това, че на 13.11.2008 г. в землището на гр. Котел обв. Б. Г. и обв. А. К. отишли в държавния горски фонд при Държавно ловно стопанство Котел. Те били с товарен автомобил марка “ГАЗ 66” с рег. № ******** собственост на обв. К.. Обв. Г. натоварил на товарния автомобил 6 куб. метра дърва за огрев, които не били маркирани с контролна горска марка и за които не притежавал необходимите документи за сеч и извоз. След като дървата били натоварени, обв. К. извозил инкриминираните дърва от сечищетодо гр. Котел до дома на обв. Г., без да бъдат маркирани с контролна горска марка за извоз и транспортиране. Двамата обвиняеми не заверили позволителното за извоз по надлежния ред, като на гърба му е трябвало да бъдат описани брой, размери и кубатура на дървата, както и датата и часът на тръгване от сечището и превозното средство, с което извозили дървата.

            Свидетелят К. съставил на обв. Г. акт за административно нарушение № 00*******/13.11.2008 г. за това, че притежава 6 куб. метра дърва за огрев без необходимите документи и немаркирани с контролна горска марка.

            Свидетелят К. съставил на обв. К. акт за административно нарушение № 00******/13.11.2008 г. за това, че извозил 6 куб. метра дърва за огрев без необходимите документи и немаркирани с контролна горска марка и без документи, доказващи законния им произход.

            От назначената по дознанието оценителна експертиза е видно, че стойността на инкриминираната вещ – 6 куб. метра дърва за огрев е 174,00 лева.

            Взетите и извозени от обв. Г. и обв. К. дърва са иззети от обвиняемите и с разписка серия *, № 00****** от 13.11.2008 г. са оставени за отговорно пазене в ДЛС Котел.

            Деянието е извършено с пряк умисъл. Обв. Г. и обв. К. са съзнавали общественоопасния му характер, предвиждали са настъпването на общественоопасните последици и са ги желаели.

С деянието си обв. Г. и обв. К. са осъществили престъпния състав на чл. 235, ал. 6 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК – на 13.11.2008 г. в землището на гр. Котел, в съучастие помежду си, като извършители, без редовно писмено позволително взели и извозили 6 куб. метра дърва за огрев на стойност 174,00 лева от държавния горски фонд, собственост на ДЛС Котел, като деянието, с оглед личността на извършителите – чисто съдебно минало и нетното количество дърва представлява маловажен случай.

За горепосоченото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева. Причинените имуществени вреди, които са предмет на настоящото наказателно производство са възстановени.

От свидетелството за съдимост на обв. Г. и обв. К. е видно, че не са осъждани и до настоящия момент не са били освобождавани от наказателна отговорност по реда на Раздел ІV от Глава 8 от НК.

От всичко гореизложено е видно, че по отношение на обв. Г. и обв. К. са налице предпоставките, визирани в чл. 78А от НК и те следва да бъдат освободени от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

В с. з. за РП Котел се явява прокурор Р.. Обвиняемите се явяват лично и не оспорват описаните в постановлението фактически обстоятелства и дадената правна квалификация.

Обвиняемите се признават за виновни и молят съда да му им наложи глоба в минимален размер.

След цялостна преценка на събрания по делото доказателствен материал се прие за установено следното от фактическа страна:

На 13.11.2008 г. в землището на гр. Котел обв. Б Г. и обв. А. К. отишли в държавния горски фонд при Държавно ловно стопанство Котел. Те били с товарен автомобил марка “ГАЗ 66” с рег. № *********, собственост на обв. К.. Обв. Г. натоварил на товарния автомобил 6 куб. метра дърва за огрев, които не били маркирани с контролна горска марка и за които не притежавал необходимите документи за сеч и извоз. След като дървата били натоварени, обв. К. извозил инкриминираните дърва от сечищетодо гр. Котел до дома на обв. Г., без да бъдат маркирани с контролна горска марка за извоз и транспортиране. Двамата обвиняеми не заверили позволителното за извоз по надлежния ред, като на гърба му е трябвало да бъдат описани брой, размери и кубатура на дървата, както и датата и часът на тръгване от сечището и превозното средство, с което извозили дървата.

            Свидетелят К. съставил на обв. Г. акт за административно нарушение № 00*******/13.11.2008 г. за това, че притежава 6 куб. метра дърва за огрев без необходимите документи и немаркирани с контролна горска марка.

            Свидетелят К. съставил на обв. К. акт за административно нарушение № 00*******/13.11.2008 г. за това, че извозил 6 куб. метра дърва за огрев без необходимите документи и немаркирани с контролна горска марка и без документи, доказващи законния им произход.

Деянията са извършени с пряк умисъл. Обв. Б. Г. и обв. А.  К. са съзнавали общественоопасния им характер, предвиждали са настъпването на общественоопасните последици и на ги желаели.

Съдът изгради описаната фактическа обстановка, след като анализира събраните по делото на досъдебното производство доказателства.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:

Обв. Б. Г. и обв. А. К. следват да бъдат признати за виновни в извършване на престъпление по чл. 235, ал. 6 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК за това, че на 13.11.2008 г. в землището на гр. Котел, в съучастие помежду си, като извършители без редовно писмено позволитено взели и извозили 6 куб. метра дърва за огрев на стойност 174,00 лева от държавния горски фонд, собственост на ДЛС Котел, като деянието, с оглед личността на извършителите – чисто съдебно минало и нетното количество дърва представлява маловажен случай.

Налице са всички обективни и субективни признаци на състава на престъплението по чл. 235, ал. 6 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК. Деянията се извършени с пряк умисъл. Обвиняемите Б. Г. и А. К. са съзнавали общественоопасния му характер, предвиждали са настъпването на общественоопасните последици и са ги желаели. Налице са всички условия, предвидени в разпоредбата на чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемите от наказателна отговорност и да им бъде наложена глоба. Обвиняемите са пълнолетни лица, деянието е извършено умишлено, предвиденото наказание е глоба от 500 до 5 000 лева. Обвиняемите не са осъждани и не са освобождавани от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от глава VІІІ на НК.

При определяне размера на наказанието, определено от НК – глоба в размер от 500 до 5 000 лева, съдът се съобрази с разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН, прецени обществената опасност на деянието и дейците, подбудите за извършване на деянието, както и смекчащите и отегчаващи наказателната отговорност обстоятелства. Съдът счита, че размерът на наказанието следва да бъде определен при липса на отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което определи предвидения минимален размер 500,00 лева.

Ръководен от гореизложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Б. К. Г., бълг. гражданин, с основно образование, неосъждан, живее на семейни начала, работи във Временната заетост в Община К., пост. адрес гр. К., кв. И., № ***, ЕГН ********* за ВИНОВЕН в това, на 13.11.2008 г. в землището на гр. Котел, в съучастие с А. К., като извършители без редовно описмено позволитено взели и извозили 6 куб. метра дърва за огрев на стойност 174,00 лева от държавния горски фонд, собственост на ДЛС Котел, поради което и на основание чл. 235, ал. 6 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и чл. 78а от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 500,00 (петстотин) лева в полза на държавата.

ПРИЗНАВА А. С. К., бълг. гражданин, със средно специално образование, неосъждан, женен, пенсионер, пост. адрес гр. К., ул. Г. В. Д., № *, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, на 13.11.2008 г. в землището на гр. Котел, в съучастие с Б. Г., като извършители без редовно описмено позволитено взели и извозили 6 куб. метра дърва за огрев на стойност 174,00 лева от държавния горски фонд, собственост на ДЛС Котел, поради което и на основание чл. 235, ал. 6 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и чл. 78а от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 500,00 (петстотин) лева в полза на държавата.

РЕШЕНИЕТО може да бъде обжалвано в 15-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

 

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: