Решение по дело №654/2019 на Районен съд - Кубрат

Номер на акта: 23
Дата: 12 февруари 2020 г. (в сила от 6 март 2020 г.)
Съдия: Диана Пенчева Петрова-Енева
Дело: 20193320100654
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

  23

 

                                       гр. Кубрат, 12.02.2020 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

КУБРАТСКИЯТ районен съд, ВТОРИ СЪСТАВ,  в публично съдебно дванадесети февруари две хиляди и двадесета  година, в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ПЕТРОВА - ЕНЕВА

                                                    

при участие  на секретаря  Павлина Петрова и в присъствието на прокурора ……….., като разгледа гр. дело № 654 по описа за 2019 година, докладвано от съдия председателя,

 

                                                 Р   Е   Ш   И  :

 

ПРЕКРАТЯВА с развод сключения между З.Ш.С., ЕГН **********,*** и С.Д. С., ЕГН **********,  с адрес ***,  с Акт № № 02/ 11.04.2009 г. на Община – Лозница, Кметство – с. Бели Лом, обл. Разград,   граждански брак, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без да се произнася относно вината за това състояние на  брачната връзка.

ПРЕДОСТАВЯ, на основание чл.127, ал.2, във вр. с чл.59, ал.2  СК, упражняването на родителските права и задължения по отношение на малолетните деца   И.С.Д., ЕГН **********, род.на *** г. в гр. Търговище, и С.С.Д., ЕГН **********, род. на *** г. в гр. Търговище  на  тяхната майка  и  законен представител З.Ш.С., ЕГН **********,***.

ПОСТАНОВЯВА, до изменение на обстоятелствата, малолетните деца   И.С.Д., ЕГН **********, род.на *** г. в гр. Търговище, и С.С.Д., ЕГН **********, род. на *** г. в гр. Търговище,  да живеят   в дома на своята майка  и законен представител З.Ш.С., ЕГН **********,***.

          ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения между бащата С.Д. С., ЕГН **********  с адрес ***,   и малолетните деца   И.С.Д., ЕГН **********, род.на *** г. в гр. Търговище, и С.С.Д., ЕГН **********, род. на *** г. в гр. Търговище,   както следва:  да ги вижда и взема всяка първа и трета  събота и  неделя от месеца, с приспиване, от  08.00 часа на съботния ден,   до 18.00 часа в неделния ден,  както и  един месец  през лятото, който не съвпадат с платения годишен отпуск на майката З.Ш.С., ЕГН **********

ОСЪЖДА С.Д. С., ЕГН **********  с адрес ***,     да заплаща на малолетните деца   И.С.Д., ЕГН **********, род.на *** г. в гр. Търговище, и С.С.Д., ЕГН **********, род. на *** г. в гр. Търговище, чрез  тяхната  майка и законен представител З.Ш.С., ЕГН **********,  ежемесечна издръжка в  размер на 180.00 (сто и осемдесет)  лева за първото  и на 150.00 (сто и петдесет) лева за второто дете, считано от подаването на исковата молба – 18.10.2019 г.  до изменение на обстоятелствата,  ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, от  влизане на решението в сила.

ПОСТАНОВЯВА, на основание чл.53 от СК, след прекратяване на брака З.Ш.С., ЕГН **********, да възстанови  предбрачното си фамилно име – И..

 

ОСЪЖДА С.Д. С., ЕГН **********  с адрес ***, да заплати по сметка на РС – Кубрат сумата от 475.20 (четиристотин седемдесет и пет лева и двадесет ст.) лева  - държавна такса върху присъдения размер на издръжка, както и окончателна държавна  такса по бракоразводния иск в размер на 25.00 (двадесет и пет) лева.

Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от съобщаването му на страните с връчване на преписи, пред ОС Разград.

 

 

   

                               Районен съдия: /П/ Д. Петрова - Енева