Определение по дело №2605/2021 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 2344
Дата: 29 ноември 2021 г.
Съдия: Христо Йорданов Христов
Дело: 20217040702605
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 ноември 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                  № 2344

        гр.Бургас, 29.11.2021г.

 

Бургаският административен съд, ХХ-ти състав, в закрито заседание на двадесет и девети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХР. ХРИСТОВ

разгледа докладваното от съдията адм. дело № 2605 по описа на съда за 2021г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.159 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.

Административното дело е образувано по жалба от „ИНТЕРТРАНС ЛОГИСТИКС“ ЕООД,  ЕИК ********, с адрес: с.Лъка ,общ.Поморие, обл.Бургас, чрез пълномощник адв. Р.В. ***, против индивидуален административен акт по чл.21, ал.1 от АПК на длъжностно лице от съставя на Агенция „Митници“, с който на 01.11.2021г. е определен размер на компенсаторна такса в размер на 750.00 лева и е възложено плащането й от „ИНТЕРТРАНС ЛОГИСТИКС“ ЕООД,  ЕИК ******** и е поискано незабавно изпълнение.

С жалбата се иска обявяване нищожността на обжалвания индивидуален административен акт по чл.21, ал.1 от АПК или същият да бъде отменен изцяло като незаконосъобразен и немотивиран.

Административният орган представя преписката по жалбата на Стоянов с писмо вх.№ 12063/25.11.2021г., като изразява становище за недопустимостта й, тъй като обжалваният документ е квитанция и не е индивидуален административен акт или алтернативно, ако се приеме, че е – да се остави без разглеждане като просрочена.

Съдът, след преценка и анализ на събраните по делото доказателства, намира жалбата за недопустима, поради следните съображения:

От съдържанието на жалбата и от документите съдържащи се в представената по делото административна преписка се установява, че предмет на оспорване е квитанция за платена пътна такса в Р България № 43088771/01.11.2021г., с която е заплатена компенсаторна такса в размер на 750.00 лева от дружеството-жалбоподател.

Съгласно разпоредбата на чл.10, ал.2 от Закона за пътищата /ЗП/: „При установено движение по платената пътна мрежа, когато за съответното пътно превозно средство не е заплатена съответната такса по ал. 1, водачът на пътното превозно средство, неговият собственик или трето лице може да заплати компенсаторна такса, в който случай същият се освобождава от административнонаказателна отговорност. В този случай се освобождават от административнонаказателна отговорност и всички други лица, които могат да носят такава във връзка с конкретното пътно превозно средство.“

Размерът на компенсаторната такса се определя по реда на Тарифа за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа /Тарифата/, приета с ПМС № 370 от 20.12.2019г. /обн. ДВ, бр.101 от 27.12.2019г./.

В конкретния случай компенсаторната такса, която е заплатил жалбоподателят е определена на основание таблица към чл.28, ал.1 от Тарифата, съобразно вида на пътното превозно средство, а именно – Товарен автомобил над 12 т с четири и повече оси.

От анализа на цитираните разпоредби следва изводът, че издаването на квитанция за платена компенсаторна такса на основание чл.10, ал.2 от ЗП не представлява индивидуален административен акт, съобразно легалното определение на чл.21 от АПК, тъй като липсва властническо волеизявление на овластен за това административен орган. Става въпрос за издаване на документ за заплатена компенсаторна такса, която следва да бъде определена съгласно критериите, посочени в Тарифа за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Предвид изложеното и на основание чл.159, т.1 от АПК, съдът

                                              

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на „ИНТЕРТРАНС ЛОГИСТИКС“ ЕООД,  ЕИК ********, с адрес: с.Лъка ,общ.Поморие, обл.Бургас, чрез пълномощник адв. Р.В. ***, против индивидуален административен акт по чл.21, ал.1 от АПК на длъжностно лице от съставя на Агенция „Митници“, с който на 01.11.2021г. е определен размер на компенсаторна такса в размер на 750.00 лева и е възложено плащането й от „ИНТЕРТРАНС ЛОГИСТИКС“ ЕООД,  ЕИК ******** и е поискано незабавно изпълнение.

ПРЕКРАТЯВА адм. дело № 2605 по описа на АдмС - Бургас за 2021г.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС на РБ в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

СЪДИЯ: