Определение по дело №359/2019 на Районен съд - Тервел

Номер на акта: 283
Дата: 9 декември 2019 г.
Съдия: Ганчо Манев Драганов
Дело: 20193250100359
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 20 септември 2019 г.

Съдържание на акта

 О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№…..

гр.Тервел 09.12.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

    Районен съд Тервел  в закрито съдебно заседание на девети декември  две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: Ганчо Драганов

 

    като разгледа докладваното от районен съдия  Ганчо Драганов  гр. дело №359  по описа на Тервелски районен съд за  2019г. и за да се произнесе, съобрази следното:

        

   Производството и образувано е по искова молба с вх.№ 2175 от 19.09.2019г. от Р.Т.К. с ЕГН-**********, като законен представител на детето Р.Й.Л. с ЕГН-********** и двамата с постоянен адрес ***, чрез пълномощник адв.Д.К. от ВТАК със съдебен адрес ***-р Иван Пенаков №15В срещу Й.С.Л. с ЕГН-********** ***,  с посочено правно основание чл.150 от СК.

   По делото е постъпила е молба с вх.№2866 от 05.12.2019г. от адв.Д.К. от ВТАК със съдебен адрес ***-р Иван Пенаков №15В, като пълномощник на ищеца Р.Т.К., с която  моли  доверителката й да бъде освободена от заплащане на определеният депозит за особен представител, като вместо това съдът да се разпореди депозита да бъде заплатен от бюджета на съда. В молбата се сочи, че ищцата по делото, като родител и законен представител на детето си Р.Й.Л. работи по трудов договор като детегледачка с минимална работна заплата с месечен доход в размер на 600 лева, като същата се грижи и за детето си. Сочи също така, че бащата на детето, който е ответник по настоящото производство е осъден да заплаща месечна издръжка, но същият е крайно несериозен и прави плащания на тази издръжка изключително рядко, което е дало повод на ищцата да образува изпълнително дело, по което иска принудително събиране на дължимите суми, в тази връзка е представено и удостоверение от ЧСИ Николай Желев от което е видно каква сума е дължима към момента. Освен това се моли съда да вземе предвид, че доверителката й е онкоболна и трудоустроена с решение на ТЕЛК и е с намалена трудоспособност 80%, което заболяване изисквало периодични прегледи и изследвания в медицинско заведение в гр.Варна, което също било свързано с разходи, които едва си позволявала. В тази връзка е представена  декларация по чл.83 ал.2 от ГПК, която се моли да бъде приета, като сочи, че по делото са представени писмени доказателства за здравословното и финансово състояние на  Р.Т.К..

     От приложените по делото доказателства се установява, че ищцата Р.Т.К., като законен представител на детето си Р.Й.Л.  към настоящия момент работи по трудов договор.    

    Според приложената към молбата декларация от Р.Т.К., същата получава месечен доход в размер на 600 лева, представляващ трудово възнаграждение в размер на минималната работна заплата с начислен клас за прослужено време, не получава доходи от наеми, ренти, дивиденти, не участва в търговски дружества и не е едноличен търговец, не е в граждански брак, като изцяло сама се грижи за детето си, подсигурява сама издръжката на детето, като бащата е осъден да заплаща 150 лева месечна така, но правил това изключително рядко, притежавала собствено жилище, което е основно за нея и за детето,  не притежава МПС, няма  парични влогове, онкоболна е с 80% намалена трудоспособност .

В декларацията молителят, ищец  в настоящото производство е декларирал, че му е известна отговорността по чл.313 от НК.

    Съгласно нормата на чл.83, ал.2 от ГПК критериите за освобождаване от такси и разноски се свеждат до отсъствието на достатъчни средства на физическото лице да ги заплати, съобразяване на доходите му и тези на семейството, имуществено състояние, установено с декларация, семейно положение, здравословно състояние, трудова заетост и възраст.

     Анализът на представените доказателства установява, че молителката е в трудоспособна възраст, същата работи по трудов договор, като получава трудово възнаграждение в размер на 600 лева, но от представеното по делото експертно решение №1292/11.04.2019г. е видно, че същата е с 80% трайно намалена работоспособност, което дава основание съда да приеме, че е с влошено здравословно състояние и не е в състояние да генерира по-високи трудови доходи, освен това от представените писмени доказателства е видно, че се грижи сама за детето си и не получава редовно месечната издръжка, която следва да бъде изплащана от бащата,   което  определя наличието на предпоставките на чл.83, ал.2 от ГПК. Не са налице и данни за допълнителни доходи. Депозита за особен представител, който ищцата следва да заплати е в размер на 300,00 лева,   което би я затруднило да отдели средства за заплащането му.

      Поради наличие на предпоставките на чл.83, ал.2 от ГПК молбата се явява основателна и следва да бъде уважена.

      Водим от горното Тервелски районен съд,

                                   О П Р Е Д Е Л И:

 

       ОСВОБОЖДАВА  Р.Т.К. с ЕГН-**********, като законен представител на детето Р.Й.Л. с ЕГН-********** и двамата с постоянен адрес *** от внасянето на депозит за особен представител на ответника по делото.

        С оглед освобождаване на ищцовата страна от внасяне на депозита за особен представител, адвокатско възнаграждение на особен представител на ответника в размер на 300,00 /триста/ лева да бъде изплатен в хода на производството от Районен съд гр.Тервел.

       Да бъде изготвено искане до Адвокатска колегия гр.Добрич за определяне на адвокат за особен представител на ответника по делото.  

 

     СЛЕД получаване на уведомителното писмо от АК гр. Добрич делото да се докладва на съдия-докладчика.

 

       Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: