Решение по дело №131/2021 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 260294
Дата: 24 юни 2021 г. (в сила от 23 юли 2021 г.)
Съдия: Димчо Генев Димов
Дело: 20212330100131
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 януари 2021 г.

Съдържание на акта

 

Р Е Ш Е Н И Е 

 

№260294/24.6.2021 г.

 

 гр. Ямбол, 24.06.2021 г.

 

 В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

            Ямболски районен съд, гражданско отделение, XVII-състав, в публично заседание на шестнадесети юни през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ДИМЧО ДИМОВ

при секретаря –С.М., като разгледа докладваното от съдията докладчик Димов  гр. дело № 131 по описа на ЯРС за 2021 г., за да се произнесе съобрази следното:

 

            Съдът

                                                   Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА с РАЗВОД, на основание чл.49, ал.1 СК, сключеният на *** год. с акт № *** от *** год. в гр. Я. граждански брак между Г.Т.М. с ЕГН ********** *** и С.К.М. с ЕГН ********** ***, като дълбоко и непоправимо разстроен.

ПОСТАНОВЯВА, че ВИНА за дълбокото и непоправимо разстройство на брака имат и ДВАМАТА СЪПРУЗИ.

ПОСТАНОВЯВА, след прекратяването на брака съпругата да носи предбрачното си фамилно име – Н..

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху роденото от брака дете: В. Г. М., родена на *** год. в гр.С., с ЕГН ********** на майката С.К.М. с ЕГН **********, като ПОСТАНОВЯВА местоживеенето на детето да бъде при майката, на адрес: гр.Я., ул.“***“  № ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Г.Т.М. с ЕГН ********** с детето В. Г. М., с ЕГН **********, както следва: : всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09.00 ч. в събота до 14.00 часа в неделя с преспиване, каккто и по три дни от зимната /коледната/ и пролетната /великденски/ ваканции, като през нечетните години това да бъдат първите три дни от ваканциите от 09.00 часа на първия ден до 17.00 часа на третия ден от ваканциите, а през четните години последните три дни от същите, за същото часово време, както и бащата да има право да взема детето при себе си непрекъснато за един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА Г.Т.М. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА на детето В. Г. М., родена на *** год. в гр.С., с ЕГН ********** издръжка за бъдеще време в размер на 300,00 лева месечно, считано от влизане в сила на настоящото решение, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до настъпване на законните основания за изменяване или прекратяване на издръжката.

ОСЪЖДА Г.Т.М. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд Я. сумата от 432,00 лева, представляваща държавна такса върху уважения размер на присъдената издръжка на детето.

ОСЪЖДА С.К.М. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд Я. сумата от 25 лева, представляваща държавна такса за решаване на делото по иска за развод.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка за бъдеще време, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

  РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок считано от връчването му на страните пред Окръжен съд Ямбол, а в частта му, в която се допуска предварително изпълнение на решението, има характера на определение и подлежи на въззивно обжалване  с частна жалба пред Окръжен съд Ямбол в едноседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: