Определение по дело №582/2018 на Окръжен съд - Плевен

Номер на акта: 1229
Дата: 19 ноември 2018 г. (в сила от 4 декември 2018 г.)
Съдия: Жанета Димитрова Георгиева
Дело: 20184400100582
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 6 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

о п р е д е л е н и е

гр. Плевен, 19.11.2018 г.

 

в името на народа

 

            плевенски окръжен съд, гражданско отделение, в закритото заседание на деветнадесети ноември през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                                       Председател: Жанета Димитрова

при секретаря

при прокурора

като разгледа докладваното от съдията Жанета Димитрова гражданко дело № 582 по описа на съда за 2018 г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Подадена е искова молба от П.К.С. и В.К.Д. чрез пълномощника им адвокат Д.Н. против К.П.К., с която се иска поставяне на ответника под пълно запрещение.

По делото е насрочено открито съдебно заседание за 20.11.2018 г. и е депозирано в срок заключение от вещото лице д-р Н.Л..

            На 16.11.2018 г. по делото лично от ищците П.К.С. и В.К.Д., удостоверено по надлежния ред от служител на съда, е депозирана молба вх. № ***/16.11.2018 г., с която се оттегля предявения иск.

            С молба вх. № ***/19.11.2018 г. пълномощника на ищците адвокат Д.Н. е заявила, че ищците поддържат оттеглянето на иска и искат прекратяване на делото. Заявява се, че ищците нямат възражения в полза на вещото лице да се изплати възнаграждение за положения труд по експертизата, още повече, че именно заключението на вещото лице е станало причина да вземат решение за оттегляне на иска.

Налице са основанията на чл. 232 ГПК и направеното оттегляне на предявения иск от ищците преди първото по делото заседание следва да бъде допуснато без да е необходимо съгласие на ответника, а производството по делото прекратено.

Следва да се изплати в полза на вещото лице д-р Л. възнаграждение за изготвеното по делото заключение по допуснатата психиатрична експертиза, като се укаже на ищците, че при представяне от страна на вещото лице на справка-декларация, удостоверяваща по-висок размер на възнаграждението на вещото лице ще им бъде дадена възможност да заплатят доброволно същото, а при неизпълнение в срок ще бъде постанен осъдителен акт за дължими по делото разноски.

            Водим от горното, Съдът

о п р е д е л и:

 

Допуска на основание чл. 232 ГПК направеното оттегляне на предявения иск с правно основание чл. 5 от ЗЛС от страна на ищците П.К.С., ЕГН ********** и В.К.Д., ЕГН ********** и двете със съдебен адрес: адвокат Д.Н.,*** против ответника К.П.К..

 

Прекратява производството по гр. д. № 582 от 2018 г. по описа на Плевенския окръжен съд поради направеното оттегляне на предявения иск.

 

Отменя насроченото по делото открито съдебно заседание за 20.11.2018 г..

 

Да се изплати на вещото лице д-р Н.Л. възнаграждение в размер на 130 лв. от внесения депозит.

 

Дава 3 – дневен срок на вещото лице д-р Н.Л. да представи справка-декларация по чл. 29 ал. 2 и чл. 31 ал. 2 от Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица в случай, че претендира по-висок размер на възнаграждението по експертизата от определения от съда.

Указва на ищците, че при представяне от страна на вещото лице на справка-декларация, удостоверяваща по-висок размер на възнаграждението на вещото лице ще им бъде дадена възможност да заплатят доброволно разликата, а при неизпълнение в срок ще бъде постановен осъдителен акт за дължими по делото разноски.

 

Определението в частта относно прекратяване на производството подлежи на обжалване пред Апелативен съд – велико търново в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, с частна жалба.

 

                                                                        Окръжен съдия: