Решение по дело №685/2019 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 415
Дата: 11 юни 2019 г. (в сила от 2 декември 2019 г.)
Съдия: Пламен Георгиев Ченджиев
Дело: 20194520200685
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 4 април 2019 г.

Съдържание на акта

  Р Е Ш Е Н И Е

 

…….

 

гр.Русе, 11.06.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Районен съд - Русе, VІ-ти наказателен състав в публично заседание на …..осми май ……през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                             Председател: ПЛАМЕН ЧЕНДЖИЕВ

 

при секретаря Елка Горанова и в присъствието на ………………………. разгледа докладваното от съдията  административно наказателно дело № 685/2019 г.,за което съобрази,че производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

 

Постъпила е жалба от З.П.Х. ***, ЕГН ********** против наказателно постановление № Е-94/28.02.2019 г. на  кмета на Община Русе, с което на основание чл.12 ал.2 от Наредба № 4 на Общински съвет гр. Русе ѝ е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на СТО лева.

Жалбоподателката с жалбата си чрез своя процесуален представител моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно.

За РРП - редовно призовани, не се явява представител и не вземат становище.

Представител на административно-наказващия орган моли съда да потвърди наказателното постановление.

От събраните по делото доказателства съдът приема за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателката живее в къща в ***. Тъй като не разполага със средства за отопление, използва стари дрехи и парцали, които гори. На 13.02.2019 г. след получен сигнал за неприятна миризма, на адреса на жалбоподателката отива свид. Д. ***. Установява собственика на имота и извършва оглед в дома на жалбоподателката и вижда, че в стаята до печка за твърдо гориво са натрупани стари дрехи, парцали и обувки, за които Х. не отрича, че използва за горене и отопление. Д. съставя срещу жалбоподателката акт за установяване на административно нарушение на разпоредбата на чл.12 ал.1 т.2 от Наредба № 4 на Общински съвет гр. Русе, в който Х. излага своето становище за извършеното.

На 28.02.2019 г. с обжалваното наказателно постановление кметът на Община Русе на основание чл.12 ал.2 от Наредба № 4 на Общински съвет гр. Русе налага на жалбоподателката административно наказание ГЛОБА в размер на СТО лева.

Изложеното се установява от показанията на разпитания свидетел Д., както и от изложеното в жалбата на Х..

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, прави следните правни изводи:

Жалбата е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

Обжалваното наказателно постановление е обосновано и правилно.

Приетото за установено налага единственият и несъмнен извод относно деяние и вина,а именно,че на 13.02.2019 г. в гр.Русе жалбоподателката е използвала нестандартни горивни материали за отопление – дрехи, обувки и парцали. С това свое действие е нарушила разпоредбата на чл.12 ал.1 т.2 от Наредба № 4 на Общински съвет гр. Русе. Нарушението е правилно установено по единствения възможен начин – лично от актосъставителя и е правилно квалифицирано от наказващия орган.Приложена е точната санкционна разпоредба.Наложено е наказание на предвидения минимум,като индивидуализацията е съобразена с липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства.

Предвид изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление като правилно и законосъобразно следва да се потвърди изцяло.

Мотивиран от горното и на основание чл.63 от ЗАНН съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № Е-94/28.02.2019 г. на кмета на Община Русе, с което на З.П.Х. ***, ЕГН ********** на основание чл.12 ал.2 от Наредба № 4 на Общински съвет гр. Русе е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на СТО лева.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Русе в 14-дневен срок от уведомяването.

 

                                 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: