Решение по дело №1859/2020 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 1594
Дата: 30 октомври 2020 г. (в сила от 30 октомври 2020 г.)
Съдия: Стоян Димитров Колев
Дело: 20207050701859
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 август 2020 г.

Съдържание на акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ …/…

 

гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВАРНА, VІІ касационен състав, в публично съдебно заседание на първи октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ЖЕЛЯЗКОВА

       ЧЛЕНОВЕ: ТАНЯ ДИМИТРОВА

               СТОЯН КОЛЕВ

 

При участието на секретаря МАЯ ВЪЛЕВА и прокурора ВЛАДИСЛАВ ТОМОВ, разгледа докладваното от съдия СТОЯН КОЛЕВ кас. адм. нак. д. № 1859/2020 г. по описа на АдмС-Варна и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 70-73 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по предложение на Административен ръководител Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура Варна за възобновяване на административно-наказателно производство по наложена глоба с фиш серия Н № 0852405/22.08.2019г., по описа на 05 РУ при ОД на МВР Варна, издаден от А. М.- на длъжност инспектор в ОД на МВР гр. Враца, с който за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДвП и на основание чл. 186 от ЗДвП, на М.В.М., в качеството му на собственик на лек автомобил „Лексус НХ 300Х“ с peг. № СВ ** **MX е била наложена глоба в размер на 20 лева.

В предложението се твърди, че при издаването на електронния фиш на административния орган не е било известно обстоятелството, че към 22.06.2019 година лек автомобил „Лексус НХ 300Х“ с peг. № СВ ** **MX, е бил собственост на ОББ ИНТЕРЛИИЗ ЕАД с ползвател Д. С. С.. Установените обстоятелства и доказателства са от съществено значение за разкриване на обективната истина, поради е налице основание за възобновяване на административно-наказателното производство по реда на чл. 70, б. "в" от ЗАНН.

Ответната страна Областна дирекция на МВР – Варна не е изразила становище по спора.

Заинтересованата страна М.В.М. не е изразила становище по спора..

Контролираща страна – Окръжна прокуратура Варна, чрез прокурор Томов поддържа предложението, преценявайки, че са налице предпоставките на чл. 70, б. "в" от ЗАНН, с искане за възобновяване на административно-наказателното производство и отмяна на издадения електронен фиш.

 

Касационният състав, преценявайки внесеното предложение с оглед представените доказателства и заявеното основание, го намира основателно, предвид следното:

С електронен фиш серия Н № 0852405/22.08.2019 г., издаден от А. М.- на длъжност инспектор в ОД на МВР гр. Враца, на основание чл. 186, във вр. с чл. 183, ал. 2, т. 1 от ЗДвП, на М.В.М., в качеството му на собственик на лек автомобил „Лексус НХ 300Х“ с peг. № СВ ** **MX, за това че при управление на посочения лек автомобил на 22.06.2019 година в район на к. к. "Константин и Елена" гр. Варна, в нарушение на чл. 6, ал. 1 от ЗДвП, не е съобразил поведението си с пътен знак В27 или В28 от ЗДвП, е наложена глоба в размер на 20 /двадесет/ лева.

Видно от материалите по настоящото дело, при издаване на фиша на издаващия орган не е било известно обстоятелството, че към датата на извършеното нарушение - 22.06.2019г. и от първоначалната му регистрация през 2018г., посоченият лек автомобил „Лексус НХ 300Х“ с peг. № СВ ** **MX е бил собственост на ОББ ИНТЕРЛИИЗ ЕАД с ползвател Д. С. С..

Съкратеното производство за административнонаказателна отговорност чрез издаване на фиш, въведено в чл. 186, ал. 1 ЗДвП, е изключение от общите правила на ЗАНН, поставящи началото на производството с акт за установяване на административно нарушение и завършването му с наказателно постановление. Същевременно по своите последици електронният фиш, като властнически санкционен акт, е приравнен на наказателното постановление, поради което за него са приложими разпоредбите на чл. 70 - 73 от ЗАНН.

Предпоставките за възобновяване на административно-наказателно производство по чл. 70, б. "в" от ЗАНН са откриване на нови обстоятелства или доказателства, от съществено значение за разкриване на обективната истина, които не са били известни при издаване в случая на фиша, с който е наложено наказанието. Така установените нормативно условия изискват новооткритите обстоятелства или доказателства да имат съществено значение "за разкриване на обективната истина". От събраните в производството доказателства категорично е установено, че към момента на издаване на фиша за нарушение на знак В27 или В28 от ЗДвП контролният орган не е разполагал с цялата му необходима информация, за да установи действителния водач, съответно собственик на неправилно паркирания автомобил. На административно-наказващия орган не е било известно обстоятелството, че М.В.М. не е бил водач на превозното средство, съответно, че негов собственик на автомобила е ОББ ИНТЕРЛИИЗ ЕАД с ползвател Д. С. С. – тези данни са установени впоследствие, след издаване на фиша за нарушение на ЗДвП, което налага извод, че те са от съществено значение за разкриване на обективната истина.

Съгласно разпоредбата на чл. 186, ал. 3 от ЗДвП, фишът е издаден в отсъствие на нарушителя. Уредената в тази норма процедура изисква фишът да бъде издаден на ползвателя на МПС, какъвто към датата на издаването му е Д. С. С., обстоятелство, установено от приложената Справка за регистрация на МПС /л. 21/, считано от 18. 09.2018 година. Фишът неправилно и в противоречие с разпоредбата на чл. 186, ал. 3 от ЗДвП е издаден срещу М.В.М..

Предвид изложените съображения съдът намира, че са налице предпоставките за възобновяване на производството и отмяна на издадения фиш, поради което, на основание чл. 73, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, Административен съд – Варна, VІІ касационен състав

 

РЕШИ:

 

ВЪЗОБНОВЯВА административно-наказателното производство по фиш серия Н № 0852405/22.08.2019г., по описа на 05 РУ при ОД на МВР Варна, издаден от А. М.- на длъжност инспектор в ОД на МВР гр. Враца, с който за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДвП и на основание чл. 186 от ЗДвП, на М.В.М., в качеството му на собственик на лек автомобил „Лексус НХ 300Х“ с peг. № СВ ** **MX е била наложена глоба в размер на 20 лева.

ОТМЕНЯ Фиш серия Н № 0852405/22.08.2019г., по описа на 05 РУ при ОД на МВР Варна, издаден от А. М.- на длъжност инспектор в ОД на МВР гр. Враца, с който за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДвП и на основание чл. 186 от ЗДвП, на М.В.М., в качеството му на собственик на лек автомобил „Лексус НХ 300Х“ с peг. № СВ ** **MX е била наложена глоба в размер на 20 лева.

ПРЕКРАТЯВА административнонаказателно производство, образувано във връзка с издаването на фиш Серия Н № 0852405/22.08.2019г., по описа на 05 РУ при ОД на МВР Варна, издаден от А. М.- на длъжност инспектор в ОД на МВР гр. Враца.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

2.