Определение по дело №31/2014 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: 3817
Дата: 11 септември 2014 г.
Съдия: Петър Узунов
Дело: 20141200900031
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 26 март 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

Публикувай

Определение №

Номер

Година

10.5.2011 г.

Град

Благоевград

Окръжен Съд - Благоевград

На

05.10

Година

2011

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

Петър Узунов

Секретар:

ЕМИЛИЯ ТОПАЛОВА КАТЯ СТАЙКОВА

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Петър Узунов

дело

номер

20101200500408

по описа за

2010

година

Производството е образувано по жалба на Н. Я. В. и Г. Ф. В.,ж.Б., ж.к.”А. М.”,Б., А.,против протокола от 01.12.09г по изп.д.№18/09г по описа на СИС на ДСИ при РС-С. с пр. осн.чл.435, ал.2, пр. посл. ГПК.

С атакувания акт ДСИ при РС-С. е определил държавните такси и другите разноски по изпълнителното дело, които е възложил в тежест на жалбоподателите-длъжници по същото.

Недоволни от атакуваните действия на ДСИ, са останали жалбоподателите, които настояват за отменяването му, тъй като считат че разноските не са направени в посочения размер.

Взискателя не изразява становище по жалбата.

В становището си ДСИ поддържа законосъобразността на извършените действия.

Първоначално БОС е оставил жалбата без разглеждане като недопустима и е прекратил производството по делото, който акт е отменен от САС и делото е върнато за разглеждането по същество със съсотоветните указания.

Съда след като прецени наведените доводи, при съобразяване на акт, чиято отмяна се иска, закона и всички останали обстоятелства по делото намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е допустима и разгледана по същество е частично основателна.

Разпоредбата на чл.435, ал.2, пр.посл. ГПК дава възможност на длъжниците да обжалват постановлението на съдебния изпълнителн досежно разноските.

От събрания доказателствн материал се установи,че с определнеие №572/02.04.09г на РС-Сандански по ч.гр.д.№340/09г взискателя е освободен от заплащането на държавни такси и разноски по изпълнителното дело. При това положение и по арг. на чл.79, ал.2 ГПК таксите по изпълненитео се дължат от длъжниците, които ведно с разноските се присъждат в полза на съда(чл.79, ал.6 ГПК).

Съгласно изискванията на чл.30, чл.33, чл.43 и чл.49, ал.1 от Тарифата за държавните такси, които ще събират от съдилищата по ГПК, жалбоподателите действително дължат определените от ДСИ при РС-С.суми в следните размери: 20лв за образуване на изпълнително дело, 5лв за издаване на удостоверение, 50лв за премахване оградата от циментови колове и не по-малко от 200лв при въвод във владение на недвижим имот при условията на ал.1 от чл.49 от Тарифата.

На възстановяване в полза на РС подлежат и разноските за вещото лице Д.Левунлиев, възлизащи на 164лв, тъй като са платени от сметката на съда.Адвокатското възнаграждение от 230лв платено от взискателя за един адвокат(вж. договора за правна помощ), следва да се възстанови в полза на взискателя.

Що се отнася до останалите суми в обжалвания протокол от 01.12.09г, то същите са незаконосъобразно определени. Видно от материалите по изпълнителното дело в срок за доброволно изпълнение - на 08.05.09г(вж. вносната бележка) длъжниците са платили доброволно посочената сума от 511лв в поканите за доброволно изпълнение,връчени им на 06.05.09г.При това положение съгласно чл.53, ал.2 от Тарифата върху тази сума, погасена от длъжника в срока за доброволно изпълнение, такса не се събира. Недължима е и сумата от 100лв, явяваща се възнагражднеие за вещот олице В.В., понеже видно от вносната бележка от 27.05.09г същата е внесена от длъжника Г.В. като депозит за изпълнение на поисканата от тях експертиза и с която впоследстие платено възнаграждението на вещото лице. Докато останалите разноски са определени в съотвестсвие със законовите изисквания, поради което са и дължими.

С оглед изложеното атакувания акт на ДСИ в частта му досежно определената държавна такса в размер на 56,11лв за изпълнение на палично вземане, както и за внасяне на разноски в размер на 100лв, явяващи се възнаграждение за вещото лице В.Велев, не намира опора в закона, поради което еналожително да се отмени.В останалата част протокола от 01.12.09 е правилен и законосъоразен, поради което ще следва да се потвърди.

В изложеното се съдържа отговор на всички останали доводи на страните, които са от значине за правилното реаване на спора.

Разноски в случая не следва да се присъждат, тъй като не са поискани.

Водим от горното Благоевградския окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯВА, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН, обжалвания протокол от 01.12.09г на ДСИ при РС-С. в частта му, досежно определената държавна такса в размер на 56,11лв за изпълнение на палично вземане, както и за внасяне на разноски в размер на 100лв, явяващи се възнаграждение за вещото лице В.В..

ПОТВЪРЖДАВА атакувания протокол в останалата част.

Определнието е окончателно.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ: