Решение по дело №18633/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1201
Дата: 6 март 2020 г. (в сила от 2 юни 2020 г.)
Съдия: Таня Кунева
Дело: 20193110118633
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№………………/06.03.2020 г.

гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, 50 състав, в закрито съдебно заседание, проведено на шести март две хиляди и двадесета година, в състав: 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: ТАНЯ КУНЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията

гр.д. №18633 по описа за 2019 година на Варненския районен съд,

 за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 247 от ГПК.

Образувано е по молба вх. № 18931/05.03.2020 г., подадена от молителите Я.Ц. и В.Г., с която се иска да бъде поправена очевидна фактическа грешка в решение № 1045/28.02.2020 г. по настоящото дело.

В молбата се излага становище, че в постановеното съдебно решение трето лице е осъдено да заплати разноски в полза на бюджета, вместо бащата Я.Я.Ц. съобразно мотивите на решението. Отправено искане за отстраняване на допусната очевидна фактическа грешка.

За да се произнесе, съдът съобрази следното:

Молбата за поправка на очевидна фактическа е процесуално допустима – подадена е от надлежна страна, като по отношение на постановеното решение е приложима разпоредбата на чл. 247 от ГПК. Разгледана по същество, молбата е основателна.

Съобразно трайната съдебна практика, очевидна фактическа грешка е всяко несъответствие между формираната воля на съда в мотивите и отразяването и́ в диспозитива на постановения съдебен акт.

В настоящия случай в мотивите си съдът е формирал воля да осъди молителя Я.Ц. да заплати държавна такса в размер на 144 лева в полза на бюджета на съдебната власт. При обективирането на волята си диспозитива на съдебния акт, съдът е неправилно е посочил лицето задължено да заплати разноските.

Настоящият състав приема, че е допусната очевидна фактическа грешка в решението, доколкото е налице разминаване между волята на съда формирана в мотивите на решението и изражението й в диспозитив, която следва да бъде отстранена по реда на чл. 247 от ГПК, като не е необходимо провеждане на открито съдебно заседание.

Мотивиран от изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА, на основание чл. 247 от ГПК, поправка на очевидна фактическа грешка в решение № 1045/28.02.2020 г., постановено по гр. дело № 18633/2019 г. по описа на ВРС, 50 състав, като в диспозитива за разноските, вместо “ОСЪЖДА Калин Антонов Генчев, ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на по сметка на Районен съд – Варна, държавна такса върху одобреното споразумение относно издръжката на детето в размер на 144 лв. (сто четиридесет и четири лева), на основание чл. 7, т. 2 от Тарифата за таксите и разноските, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс”, ДА СЕ ЧЕТЕ “ОСЪЖДА Я.Я.Ц., с ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на по сметка на Районен съд – Варна, държавна такса върху одобреното споразумение относно издръжката на детето в размер на 144 лв. (сто четиридесет и четири лева), на основание чл. 7, т. 2 от Тарифата за таксите и разноските, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс“.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: