Решение по дело №123/2013 на Районен съд - Нови пазар

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 май 2013 г. (в сила от 2 юли 2013 г.)
Съдия: Галина Николова
Дело: 20133620100123
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 февруари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

  141

 

гр.Нови пазар,   30.05.2013г.

 

В  ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

Районен съд Нови пазар, в публичното си заседание на четиринадесети май хиляди и тринадесета година, в състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ГАЛИНА  НИКОЛОВА

СЕКРЕТАР : Д.С.

като разгледа докладваното от съдия Николова гр.д. № 123 по описа на НПРС за 2013г.,  за да се произнесе взе предвид следното: 

 

Предявени са обективно съединени искове, черпещи правното си основание от чл. 127, ал.2 от СК и чл. 143 от СК.

Ищецът С.А.И., в качеството си на баща и законен представител на трите малолетни  деца – Д. С.А., на 8 години, Д. С.А., на 6 години и М. С.А. на 4 години е предявил искове за предоставяне на родителските права спрямо децата на него, а на ответницата да се определи режим на лични контакти с децата и издръжка.

Ищецът сочи, че до преди няколко месеца преди завеждане на делото са живели на съпружески начала с ответницата Д.М.С. в с. Л., където отглеждали заедно трите си деца. В началото на месец септември 2012 г. ответницата заминала за гр. Ш., за да се грижи за своя родственица срещу заплащане и от тогава не се е връщала при семейството си. Имала връзка с друг мъж и заявила, че не желае да се връща при ищеца.Ищецът сочи, че има всички необходими условия, както и доходи за пълноценно отглеждане на децата, като помощ в грижите за тях му оказват неговите родители, които живеят в съседство. Сочи още, че от напускането на ответницата на семейството – от 01.09.2012 г. тя не е давала никакви средства за издръжка на децата, а издръжката им се поема изцяло от ищеца и неговите близки, които му помагат, затова претендира и издръжка за минало време, за периода от 01.09.2012 г. до завеждане на настоящото дело -12.02.2013 г.

Предвид на горното ищецът моли съда да постанови родителските права спрямо трите деца да се предоставят на него, а на майката да се определи режим на лични контакти, съобразно възрастта на децата, както и да я осъди да заплаща ежемесечна издръжка за минало време, както и за в бъдеще, в следните размери: за детето Д. в размер на 130лв., за детето Д. в размер на 120лв.и за детето М. в размер на 110лв., считано от подаване на исковата молба – 13.02.2012 г., ведно със законната лихва от датата на постановяване на съдебното решение.

Ответницата не е представила в срока отговор на исковата молба. В съдебно заседание не се явява, не сочи доказателства, не е направила доказателствени искания.

 

Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност прие за безспорно и категорично установено от фактическа и правна страна следното:

Страните са живеели на съпружески начала в с.С., общ.К., обл.Ш., ул.” *** 8, до края на месец август 2012 г., когато ответницата се установила в гр.Ш., за да работи. От съвместното съжителство се родили децата им М. С.А., родена на *** г. в гр.Ш. /видно от удостоверение за раждане№ *** от *** г., изд.от Община Ш. въз осн. на акт за раждане №***/*** г./, Д. С.А., родена на *** г. /видно от удостоверение за раждане№ *** от *** г., въз осн. на акт за раждане №***г., изд. от Община Ш./ и Д. С.А., родена на *** г./видно от удостоверение за раждане№ ***г., изд.от Община Ш. въз осн. на акт за раждане №*** г. След като се установила в гр.Ш., ответницата само няколко пъти посетила с.С. и контактувала с децата си. Не предоставяла средства за издръжката им. Грижите по отглеждането и възпитанието им поел изцяло ищецът, подпомаган от своите родители – в.Х. Б. С. и М. И. Х.. Двамата живеят в съседство с дома на ищеца и активно помагат в отглеждането и възпитанието на трите деца. Видно от трудов договор № 294/12.11.2012 г.,ищецът е трудово ангажиран и получава месечно трудово възнаграждение в размер на 380 лв. Служебна бележка № 4/08.02.2013 г., изд. от ЦДГ „Здравец” с.С. удостоверява, че детето Д. С.А.  посещава детската градина, в подготвителна група. Служебна бележка №123 от 07.02.2013 г., издадена от д-р Р. М.  удостоверява, че и  на трите деца редовно се извършват профилактични прегледи и имунизации. Св. Х. Б. С. и М. И. Х. сочат, че ищецът има подходящи условия в дома си, разполага със средства, умения и желание да отглежда децата си. Декларират също своето желание да го подпомагат при отглеждането и възпитанието им. Тези показания съдът приема за обективни и безпристрастни, независимо от родствената връзка на свидетелите с ищеца. Свидетелката Рейхан Юсеин Ахмед потвърждават приетата от съда до тук фактическа обстановка. 

От така събраните доказателства по делото, съдът намира, че в настоящия случай  бащата притежава необходимия родителски потенциал и добре осъзнава родителските си отговорности, поради което интересът на децата налага те да живеят с него, както и до настоящия момент.  

В този смисъл съдът намира, че на основание чл. 127, ал.2 от СК, спрямо децата Д. С.А., Д. С.А. и М. С.А.   родителските права следва да се предоставят на техния баща. Същият е трудово ангажиран, разполага с подходящи условия да ги отглежда, има нужния родителски капацитет, желание и умения да прави това и в бъдеще. Не без значение е и обстоятелството, че неговите родители живеят в съседство, те също имат желание и възможности да подпомагат сина си при отглеждането на децата.

По същите причини съдът следва да определи местоживеенето на децата да бъде в с.С., общ.К., обл.Ш., ул.”***8 - адресът на техния баща и законен представител.

При определяне на режима на лични контакти на ответницата с децата, съдът отчете обстоятелството, че тя проявява пасивна роля по отношение на настоящия процес и бездейства при упражняването на правата си. Същевременно тя е родител и връзката между нея и децата следва активно да се поддържа, дори да е прекъсната през последните месеци. Затова съдът следва да й определи режим на лични контакти, които да стимулират запазването и развитието  на тази връзка. Ищецът не е посочил в исковата си молба желаният от него режим на лични контакти на ответницата с децата. Съдът се съобрази с възрастта и потребностите на децата,  но и с това, че в техен интерес е  да възстановят емоционалната привързаност към своята майка и да я поддържат в бъдеще. В този смисъл, съдът счита, че в интерес на децата е личните контакти с майката да се провеждат два пъти в месеца, всяка втора и четвърта събота от месеца, от 10.00 часа до 17.00 часа. Срещите с децата следва да се провеждат в с.С. или в гр.Ш.,  като в случая на избор за лични срещи в гр.Ш., ответницата  следва лично да взема децата от с. С. и да ги връща  пак там. 

Предвид обстоятелството, че родителските права се предоставят на бащата, майката следва да бъде осъдена да заплаща ежемесечна издръжка за отглеждането на всяко едно от децата. С доклада по делото, съдът е задължил ищцата да предостави документи за реализираните от нея доходи, за период от шест месеца назад, но това указание на съда не е изпълнено. При това положение съдът приема, че ответницата реализира доходи поне в размер на минималната работна заплата, установена за страната и няма данни същата да е възпрепятствана да работи поради заболяване или други причини. Ищецът получава трудово възнаграждение в размер на 380 лв. месечно. Тъй като следва да се обезпечат нуждите на три малолетни деца, първото от които е ученичка в първи клас, а второто посещава подготвителна група в детска градина, съдът намира, че на майката следва да се определи да заплаща ежемесечна издръжка в размер на по 80,00 лв. за всяко едно от децата. Този размер е ориентиран към минималния такъв и с приноса на другия родител ще бъде в състояние да обезпечи нуждите на всяко едно от децата.

Съдът намира, че исковете за заплащане на издръжка за минало време, т.е. от 01.09.2012 г., когато ответницата е напуснала семейното жилище и е преустановила издържането на децата до деня преди завеждане на настоящото дело- 12.02.2013г. са основателни и доказани, но до размера на по 80 лв. месечно за всяко едно от трите деца. Ищецът има претенция за месечни размери на издръжката за всяко дете, а именно: за  Д. в размер на 130лв., за детето Д. в размер на 120лв.и за детето М. в размер на 110лв. Тези претенции за разликата от 80 лв. до посочените, както за минал период, така и за в бъдеще, съдът намира на неоснователни и недоказани и като такива те следва да се отхвърлят.

Ответницата следва да бъде осъдена да заплати държавна такса върху присъдените издръжки, общо в размер  на 495,60лв., от които по 115,20лв. за всяко от трите деца по издръжката за бъдеще време и по 50лв. за всеки от исковете за издръжка на трите деца за минало време.

Освен това ответницата следва да заплати на ищеца и направените по делото разноски, в размер на 90лв., представляващи държавна такса по исковете за родителски права и 300лв. за адвокатски хонорар. Общо се дължат разноски, направени от ищеца в размер на 390лв.

Водим от горното и съобразно чл.235 от ГПК, съдът 

 

Р  Е  Ш  И  :

           

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо детето Д. С.А., родена на *** г с ЕГН ********** на неговия баща и законен представител С.А.И. с ЕГН **********,***.

 

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо детето Д. С.А., родена на *** г.  с ЕГН ********** на неговия баща и законен представител С.А.И. с ЕГН **********,***.

 

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо детето М. С.А., родена на *** г. с ЕГН ********** на неговия баща и законен представител С.А.И. с ЕГН **********,***.

 

ОПРЕДЕЛЯ детето Д. С.А., родена на *** г с ЕГН **********  да живее при своят баща и законен представител С.А.И. с ЕГН **********,***.

 

ОПРЕДЕЛЯ детето Д. С.А., родена на *** г.  с ЕГН **********  да живее при своят баща и законен представител С.А.И. с ЕГН **********,***.

 

ОПРЕДЕЛЯ детето М. С.А., родена на *** г. с ЕГН **********   да живее при своят баща и законен представител С.А.И. с ЕГН **********,***.

 

ОПРЕДЕЛЯ НА  майката Д.М.С. *** РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето Д. С.А., родена на *** г.  с ЕГН ********** два пъти в месеца, всяка втора и четвърта събота от месеца, от 10.00 часа до 17.00 часа, като срещите се  провеждат в с.С. или в гр.Ш., по избор на ответницата,  като в случай на избор за лични срещи в гр.Ш., ответницата  следва лично да взема децата от с. С. и да ги връща  пак там. 

 

ОПРЕДЕЛЯ НА  майката Д.М.С. *** РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето М. С.А., родена на *** г. с ЕГН ********** както следва: два пъти в месеца, всяка втора и четвърта събота от месеца, от 10.00 часа до 17.00 часа, като срещите се  провеждат в с.С. или в гр.Ш., по избор на ответницата,  като в случай на избор за лични срещи в гр.Ш., ответницата  следва лично да взема децата от с. С. и да ги връща  пак там. 

 

ОПРЕДЕЛЯ НА  майката Д.М.С. *** РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето Д. С.А., родена на *** г с ЕГН **********  както следва: два пъти в месеца, всяка втора и четвърта събота от месеца, от 10.00 часа до 17.00 часа, като срещите се  провеждат в с.С. или в гр.Ш., по избор на ответницата,  като в случай на избор за лични срещи в гр.Ш., ответницата  следва лично да взема децата от с. С. и да ги връща  пак там. 

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА ЗАПЛАЩА на С.А.И. с ЕГН **********, в качеството му на баща и законен представител на детето Д. С.А. с ЕГН ********** ежемесечна издръжка, в размер на 80 /осемдесет/ лева, считано от 13.02.2013 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпването на законна причина за нейното изменяне или прекратяване.

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА ЗАПЛАЩА на С.А.И. с ЕГН **********, в качеството му на баща и законен представител на детето Д. С.А., с ЕГН ********** ежемесечна издръжка, в размер на 80 /осемдесет/ лева, считано от 13.02.2013 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпването на законна причина за нейното изменяне или прекратяване.

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА ЗАПЛАЩА на С.А.И. с ЕГН **********, в качеството му на баща и законен представител на детето М. С.А. с ЕГН ********** ежемесечна издръжка, в размер на 80 /осемдесет/ лева, считано от 13.02.2013 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпването на законна причина за нейното изменяне или прекратяване.

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА ЗАПЛАЩА на С.А.И. с ЕГН **********, в качеството му на баща и законен представител на детето Д. С.А. с ЕГН **********  издръжка за минало време, за периода от 01.09.2012 г., до 12.02.2013г  в размер на 80 /осемдесет/ лева месечно, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА ЗАПЛАЩА на С.А.И. с ЕГН **********, в качеството му на баща и законен представител на детето Д. С.А.  с ЕГН ********** издръжка за минало време, за периода от 01.09.2012 г., до 12.02.2013г  в размер на 80 /осемдесет/ лева месечно, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА ЗАПЛАЩА на С.А.И. с ЕГН **********, в качеството му на баща и законен представител на детето М. С.А. с ЕГН **********  издръжка за минало време, за периода от 01.09.2012 г., до 12.02.2013г  в размер на 80 /осемдесет/ лева месечно, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

 

ОТХВЪРЛЯ предявената от С.А.И. с ЕГН **********, против Д.М.С. *** претенция за издръжка на детето Д. С.А. с ЕГН ********** в останалата й част до пълния й размер от 130 /сто и тридесет/ лева, а именно за сумата от 50 /петдесет/ лева.

 

ОТХВЪРЛЯ предявената от С.А.И. с ЕГН **********, против Д.М.С. *** претенция за издръжка на детето Д. С.А. с ЕГН ********** в останалата й част до пълния й размер от 120 /сто и двадесет/ лева, а именно за сумата от 40 /четиридесет/ лева.

 

ОТХВЪРЛЯ предявената от С.А.И. с ЕГН **********, против Д.М.С. *** претенция за издръжка на детето М. С.А. с ЕГН **********  в останалата й част до пълния й размер от 110 /сто и двадесет/ лева, а именно за сумата от 30 /тридесет/ лева.

 

ОТХВЪРЛЯ предявената от С.А.И. с ЕГН **********, против Д.М.С. *** претенция за издръжка на детето Д. С.А. с ЕГН ********** за минало време в останалата й част до пълния й размер от 130 /сто и тридесет/ лева, а именно за сумата от 50 /петдесет/ лева.

 

ОТХВЪРЛЯ предявената от С.А.И. с ЕГН **********, против Д.М.С. *** претенция за издръжка на детето Д. С.А. с ЕГН ********** за минало време, в останалата й част до пълния й размер от 120 /сто и двадесет/ лева, а именно за сумата от 40 /четиридесет/ лева.

 

ОТХВЪРЛЯ предявената от С.А.И. с ЕГН **********, против Д.М.С. *** претенция за издръжка на детето М. С.А. с ЕГН ********** за минало време,   в останалата й част до пълния й размер от 110 /сто и двадесет/ лева, а именно за сумата от 30 /тридесет/ лева.

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА  ЗАПЛАТИ на РС Н., по сметка на бюджета на  съдебната власт, държавна такса върху  определената издръжка в размер общо на 495,60лв /четиристотин деветдесет и пет лева и шестдесет стотинки/.          

 

ОСЪЖДА Д.М.С. *** ДА  ЗАПЛАТИ на С.А.И. с ЕГН **********, направените по делото разноски  в размер общо на 390лв./триста и деветдесет  лева /.     

 

Решението, в частта на присъдената издръжка подлежи на предварително изпълнение, съгласно чл. 242, ал.1  от ГПК.        

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Ш., в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

Районен съдия: ........................................

                                                                                Галина  Николова