Споразумение по дело №793/2013 на Окръжен съд - Хасково

Номер на акта: 5
Дата: 10 януари 2014 г. (в сила от 10 януари 2014 г.)
Съдия: Милена Петева
Дело: 20135600200793
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 ноември 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

гр.Хасково 10.01.2014 година

 

            Хасковският окръжен съд в публично съдебно заседание, проведено на десети януари през две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ПЕТЕВА

                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.П.

                                                                      М.А.

                                       

 

при участието на секретаря: В.К.

 и прокурора Елеонора И.

сложи за разглеждане НОХД № 793 по описа за 2013 година

докладваното от Председателя

На именното повикване в 11:03 часа се явиха:

 

 

                   ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани,   се явява прокурорът Елеонора И..

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г., редовно призован, се явява лично.

                   СВИДЕТЕЛЯТ Н.П.П., редовно призован, се явява лично

                   СВИДЕТЕЛЯТ Н.И.Т., редовно призован, се явява лично

                   СВИДЕТЕЛЯТ Х.Г.П., редовно призован, се явява лично

                   СВИДЕТЕЛЯТ Р.Д.Р., редовно призован, се явява лично

                   ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ц.Т.Т., редовно призована, се явява лично.

 

                   По хода на делото:

 

                   ПРОКУРОРЪТ: Моля да се даде ход на делото.

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Да се гледа делото. Упълномощил съм адв.Д.С., който в момента е на друго дело и затова не може да се яви в съдебното заседание. Моля да бъде почакан.

                   В залата се явява адв.Д.С..

                   Адв.С.: Моля да се даде ход на делото.

 

                   Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                      О П Р Е Д Е Л И :

                   ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                   На основание чл.272, ал.1 от НПК, съдът пристъпи към снемане самоличността на подсъдимия.

 

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.- роден на *** ***, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, със средно образование, работи в строителна фирма, ЕГН: **********.

                   Получих препис от обвинителния акт и разпореждането на съда преди повече от 7 дни.

 

                   На основание чл.272, ал.3 от НПК, съдът пристъпи към снемане самоличността на явилите се лица.

 

                  СВИДЕТЕЛЯТ Н.П.П. - роден на *** ***,  български гражданин, неженен, осъждан за кражба през 2013г., грамотен, със средно образование, безработен, без родство със страните, ЕГН:**********.

                   СВИДЕТЕЛЯТ Н.И.Т. - роден на ***г***, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, със средно образование, безработен, без родство със страните по делото, ЕГН: **********.

                   СВИДЕТЕЛЯТ Х.Г.П. - роден на *** г. в ***, живущ ***, български гражданин, женен, неосъждан, грамотен, със средно образование, заемащ длъжността ***, ЕГН: **********, без родство със страните по делото.  

                   СВИДЕТЕЛЯТ Р.Д.Р. – роден на ***г. в ***, живущ ***, български гражданин, женен, неосъждан, грамотен, с висше образование, заемащ длъжността ***, ЕГН: **********, без родство със страните.

                   ВЕЩОТО ЛИЦЕ Ц.Т.Т.- 45 годишна, ***, българска гражданка, с висше образование, работи ***, без родство със страните по делото.

 

                               На основание чл.273, ал.1 от НПК, съдът отстрани свидетелите от съдебна зала до техния разпит.

 

                  На основание чл.274, ал.2 от НПК, съдът разясни на подсъдимия правата му, предвидени в НПК.

 

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Наясно съм с правата, които имам в наказателния процес. Получих препис от обвинителния акт и разпореждането на съда и имах възможност да се запозная с тяхното съдържание.

                   На основание чл.274, ал.1 от НПК, съдът разясни на страните правото им на отводи против членовете на съда, прокурора, секретаря, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели и вещи лица.

                   ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и възражения.

                   Адв.С.: Нямаме искания за отводи и възражения.

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Нямам искания за отводи и възражения.

                   На основание чл.275 от НПК, съдът запита страните правят ли нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие, респективно по реда на провеждане на съдебното заседание.

                   ПРОКУРОРЪТ: Със защитника на подсъдимия сме обсъждали параметри на споразумение, поради което моля производството по делото да премине по реда на Глава 29 от НПК,  като ни се даде възможност да изготвим писмено споразумение.

                   Адв.С.: Постигнали сме споразумение и моля да ни се даде възможност да го изготвим в писмен вид, като се промени реда на съдебното следствие, което да премине по реда на Глава 29 от НПК.

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Разбрах за какво става въпрос. Знам, че прокурорът и моя защитник са обсъждали споразумение и съм съгласен с това.

                   Съдът намира, че с оглед заявеното от прокурора и защитника искане за предоставяне на възможност за постигане на споразумение, с което да бъде решено делото, съдебното заседание следва да бъде прекъснато, поради което

                                      О П Р Е Д Е Л И:

                   Прекъсва съдебното заседание.

                   ОБЯВЯВА почивка от 15 минути.

                   След така дадената почивка заседанието продължи в 11.39 часа.
                   ПРОКУРОРЪТ: Госпожо Председател постигнахме споразумение със защитника на подсъдимия, което Ви представяме в писмен вид. Същото не противоречи на закона и морала и моля да бъде вписано в протокола от съдебно заседание.

                   Адв.С.: Действително постигнахме споразумение с представителя на обвинението, което не противоречи на закона и морала и моля да бъде вписано в протокола от съдебно заседание и одобрено от съда, като съдебното заседание премине по реда на Глава 29 от НПК.

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Запознат съм със споразумението. Съгласен съм с него.

                   Съдът като взе предвид депозираното от прокурора споразумение за решаване на делото, намира че следва да бъде допусната промяна в реда на съдебното следствие, като се премине по реда на глава 29 от НПК с оглед обсъждане на въпросите по представеното споразумение. Явилите се по делото свидетели и вещо лице следва да се освободят от залата, с оглед на което

                                      ОПРЕДЕЛИ:

                   Допуска промяна в реда на съдебното следствие, като същото премине по реда на Глава 29 от НПК.

Освобождава свидетелите и вещото лице от съдебната зала.

На вещото лице Ц.Т.Т. да се изплати възнаграждение в размер на 22.50 лева, от които 10 лв.- дневни и 12.50 лв.- пътни разноски, платими от бюджетните средства на съда.

                   На основание чл.381 ал.6 от НПК, съдът запита подсъдимия  подписал ли е споразумението, съгласен ли е с него, доброволно ли е  подписал споразумението и доброволно ли се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Запознат съм със съдържанието на споразумението и съм съгласен със същото. Подписах споразумението доброволно. Доброволно се отказвам от разглеждане на делото по общия ред. Разбрах какво е общия ред. Разбрах, че споразумението не подлежи на обжалване.

                   Съдът разясни на подсъдимия последиците от споразумението и най-вече тази, че то има характер на влязла в сила присъда, като на основание чл.382, ал.4 от НПК го запита: разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с него, доброволно и лично ли е подписал споразумението, след което същият  заяви:

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Разбирам в какво съм обвинен, признавам се за виновен, съгласен съм с така постигнатото споразумение. Разбирам последиците от споразумението. Доброволно съм подписал споразумението. Ясно ми е, че същото има последици на влязла в сила присъда и съм съгласен с това.

                   Съдът предложи промени в съдържанието на споразумението, а именно:Първо, количеството наркотично вещество да бъде 211.6165 грама, вместо посочени 211.1144, т.е да се отнеме цялото наркотично вещество, което е предмет на престъплението.Второ към размера на разноските да се включи и изплатеното в днешното съдебно заседание възнаграждение на вещото лице Ц.Т. – сумата 22.50 лева, която следва да се заплати по бюджетната сметка на ВСС, а сумата 122.60 лв. да се посочи, че следва да се изплати в полза на бюджета на МВР и трето-вещественото доказателство - електронно везна, марка „SAPIR“ да се унищожи, като вещ без стойност, доколкото от данните  по  делото върху    нея    са   се   извършвали   промени,  които  не  позволяват нейната

продажба.

                   С оглед на изложеното, съдът

                                      О П Р Е Д Е Л И:

                   Предлага на страните следните промени в съдържанието на споразумението, а именно: Първо, количеството наркотично вещество да бъде 211.6165 грама,  вместо посочени 211.1144, т.е да се отнеме цялото наркотично вещество, което е предмет на престъплението. Второ към размера на разноските да се включи и изплатеното в днешното съдебно заседание възнаграждение на вещото лице Ц.Т.Т. - сумата 22.50 лева, която следва да се заплати по бюджетната сметка на ВСС, а сумата 122.60 лв. да се посочи, че следва да се изплати в полза на бюджета на МВР и трето – вещественото доказателство - електронно везна, марка „SAPIR“ да се унищожи, като вещ без стойност, доколкото от данните по делото върху нея са се извършвали промени, които не позволяват нейната продажба.

                   ПРОКУРОРЪТ: Съгласна съм.

                   Адв.С.: Съгласни сме

 ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Разбрах в какво се изразяват промените, които предлагате в споразумението и съм съгласен с тях.

Съдът като взе предвид, че сключеното между страните споразумение урежда всички въпроси, съгласно разпоредбата на чл.381, ал.5 от НПК, както и прецени извършените промени в неговото съдържание, намира че в съдебния протокол следва да бъде вписано окончателното съдържание на споразумението и за това

                       О П Р Е Д Е Л И :

                           На основание чл.382, ал.6 от НПК, ВПИСВА в протокола от съдебно заседание съдържанието на окончателното споразумение:

                   Днес 10.01.2014 година в гр. Хасково, Елеонора И.-прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково, от една страна и Д.С.-адвокат при Адвокатска колегия - гр. Хасково, упълномощен защитник на подсъдимия Е.С.Г. с ЕГН **********, от друга страна, на основание чл. 384 от НПК СЕ СПОРАЗУМЯХА за следното:

         1.Подсъдимият Е.С.Г., род. на *** ***, *, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, с ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН:

                   За това, че на 30.12.2011 г. в гр. Димитровград, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно 211.6165 грама марихуана със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол от 4.5 до 6.2 тегловни %  на обща стойност 1269.70лв. /хиляда двеста шестдесет и девет лева и седемдесет стотинки/-престъпление по чл.354а, ал.1, изр.1-во от НК.

                   За така извършеното престъпление, на основание чл.354а ал.1, изр. 1-во вр. чл.55 ал.1 т.1 и ал.2 от НК на подсъдимия Е.С.Г. се налага наказание „Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година и глоба в размер на 2500 лв.

                   На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието "Лишаване от свобода" се отлага с изпитателен срок от 3 /три/ години.

                   На основание чл.354а ал.6 от НК предметът на престъплението, а именно – 211.6165 грама наркотични вещества- марихуана /на съхранение в  ЦМУ отдел „МРР-НОП“ София/ следва да се отнеме в полза на държавата.

                   Имуществени вреди от престъплението няма.

                   Направените разноски в хода на досъдебното производство в размер на 122.60 лв., както и разноските изплатени в съдебно заседание в размер на 22.50 лв. се възлагат на подсъдимия Е.С.Г., като първите се заплатят в полза на бюджета на МВР, а вторите по бюджетната сметка на ВСС.

                   Веществените доказателства:

                   - розова полиетиленова торбичка; розово полиетиленово фолио с торбичка; парче алуминиево фолио; найлонова торбичка; кутийка от презервативи „DUREX JEANS“; руло алуминиево фолио с остатъчна дължина 270 см.; 6 бр. празни опаковки от наркотични вещества-да се унищожат, като вещи без стойност.

                   - ножица с режещ ръб 9см. и сини дръжки-да се върне на Е.С.Г..

                   -  електронна везна „SAPIR“  да се унищожи.

                   С настоящото споразумение страните уреждат всички въпроси във връзка с чл. 381, ал.5 от НПК.

 

ПРОКУРОР:…………….                         ЗАЩИТНИК:……………..                  

Елеонора И.                                    Д.С.

 

                                                        ПОДСЪДИМ……………….

                                                                           Е.С.Г.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Подписаният Е.С.Г. с ЕГН **********, подсъдим по НОХД № 793/2013 г. досъдебно производство № 1050/2011 г. по описа на РУП - Димитровград заявявам, че съм съгласен с така постигнатото споразумение между ОП-Хасково и защитника ми адв. Д.С. от АК – Хасково и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред, за което подписвам настоящото споразумение.

                                                       

ПОДСЪДИМ……………….

                                                                           Е.С.Г.

                   ПРОКУРОРЪТ: Моля да се одобри споразумението.

         Адв.С.: Госпожо Председател, моля да одобрите споразумението и да прекратите наказателното производство срещу моя подзащитен.

         ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Придържам се към казаното от защитника ми.

                     Съдът като взе предвид, че постигнатото между защитника и прокурора споразумение за решаване на делото не противоречи на закона и на морала, намира че същото следва да бъде одобрено, а наказателното производство следва да бъде прекратено, поради решаването му със споразумение.

                   Мотивиран така, съдът

                                      О П Р Е Д Е Л И :

На основание чл.382 ал.7 от НПК, ОДОБРЯВА така   постигнатото споразумение на 10.01.2014 година в гр.Хасково между Елеонора И.-прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково, от една страна и Д.С.-адвокат при Адвокатска колегия - гр.Хасково, защитник на подсъдимия Е.С.Г. с ЕГН **********, от друга страна, по НОХД № 793 по описа за 2013 година на ОС - гр.Хасково, представляващо досъдебно производство № 1050/2013г. по описа на РУ „Полиция” - Димитровград, по силата на което:

                   ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г., роден на *** ***, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, със средно образование, работи в строителна фирма, ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН: в това, че на 30.12.2011 г. в гр.***, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно 211.6165 грама марихуана със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол от 4.5 до 6.2 тегловни процента на обща стойност 1269.70лв. /хиляда двеста шестдесет и девет лева и седемдесет стотинки/, поради което и на основание чл.354а ал.1, изр. 1-во вр. чл.55 ал.1 т.1 и ал.2 от НК МУ СЕ НАЛАГА наказание „Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година и глоба в размер на 2500 лв.

                   На основание чл.66 ал.1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание „лишаване от свобода”, СЕ ОТЛАГА за срок от 3 /три/ години.

                   На основание чл.354а ал.6 от НК, СЕ ОТНЕМА в полза на Държавата предметът на престъплението, а именно: 211.6165 грама наркотични вещества-марихуана със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол от 4.5 до 6.2 тегловни процента на обща стойност 1269.70 лв. /на съхранение в ЦМУ отдел „МРР-НОП“ София/.

                   Веществените доказателства:

                   - розова полиетиленова торбичка; розово полиетиленово фолио с торбичка; парче алуминиево фолио; найлонова торбичка; кутийка от презервативи „DUREX JEANS“; руло алуминиево фолио с остатъчна дължина 270 см.; 6 бр. празни опаковки от наркотични вещества; електронна везна „SAPIR“- ДА СЕ УНИЩОЖАТ, като вещи без стойност.

                   - ножица с режещ ръб 9см. и сини дръжки- ДА СЕ ВЪРНЕ на Е.С.Г..         

                    На основание чл.189 ал.3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимият Е.С.Г. със снета по – горе самоличност ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на МВР направените разноски в хода на досъдебното производство в размер на 122.60 /сто двадесет и два лева и шестдесет стотинки/ лв., а разноските, направени в съдебно заседание в размер на 22.50 лв. -  по бюджетната сметка на ВСС.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24 ал.3 от НПК, наказателното производство по НОХД № 793/2013 година по описа на Окръжен съд – гр.Хасково, поради решаването му със споразумение.                                

                   ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           Съдебни заседатели: 1……………..

                                      / Н.П. /

 

 

                                                                                          2 ……………....

                                                                                           / М.А. /

 

 

 

           ПРОКУРОРЪТ: Моля да бъде отменена наложената мярка за неотклонение „Подписка” .

                   Адв.С.: Моля да бъде отменена наложената мярка за неотклонение „Подписка”.

         ПОДСЪДИМИЯТ Е.С.Г.: Придържам се към казаното от защитника ми.

         Съдът намира, че с оглед характера на наложено по силата на споразумението наказание и приключването на наказателното производство, необходимостта от мярката за неотклонение, взета по отношение на подсъдимия Е.С.Г. следва да се счита за отпаднала, поради което същата следва да бъде отменена.

 

                   Предвид изложеното, съдът

                                              О П Р Е Д Е Л И:

         ОТМЕНЯ взетата по отношение на подсъдимия Е.С.Г. с ЕГН: ********** мярка за неотклонение „Подписка” 

                   Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив с частна жалба в 7 – дневен срок от днес.

                           

          Заседанието приключи в 12:15 часа.

                   Протоколът се изготви на 10.01.2014 година.

 

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     Съдебни заседатели: 1……………..

                                      / Н.П. /

 

                                                                                          2 ……………....

                                                                                           / М.А. /

 

 

                                                 Секретар: