Решение по дело №84/2020 на Районен съд - Белоградчик

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 15 юни 2020 г. (в сила от 26 юни 2020 г.)
Съдия: Анна Иванова Кайтазка
Дело: 20201310200084
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 9 април 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  67

 

гр.Белоградчик, 11.06.2020 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

       БЕЛОГРАДЧИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, 4-ти състав в публично заседание на единадесети юни две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                            Районен Съдия : АННА КАЙТАЗКА

 

 

при участието на секретаря Наташа Стефанова, в присъствието на прокурор Г.СВЕТОСЛАВОВ, като разгледа докладваното от съдия Кайтазка НАХ дело №  84 по описа за 2020 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на Гл. ХХVІІІ ОТ НПК ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ.78 а ОТ нк.

 

 

По БП № 70/2020 г. по описа на РУ- Белоградчик, Прокурор при РП-Видин, с мотивирано постановление, е направил предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание “Глоба” - по чл. 78 А от НК, на С.Н.О. ***, с ЕГН ********** затова, че на 12.03.2020 г. в гр.Б., обл.В., на ул.“Ц.Т.“ срещу дом № , с посока на движение към площад „1850-то лето“ управлявал МПС : лек автомобил  марка “Алфа Ромео ”, модел „156“, с рама № ZAR93200001112375, като си послужил с контролни знаци – регистрационни табели - № ВР 43 41 ВМ, издадени за друго МПС : л.а. “Форд Транзит” с рама № WF0HXXGBVHRU83117 - престъпление по чл. 345 ал.1 от НК.

Прокурорът, в с.з. на 11.06.2020 г. поддържа предложението, направено с Постановлението си, за освобождаване от наказателна отговорност на О., и налагане на административно наказание "глоба" в на основание чл.78 А НК, в минимален размер, като се отчетат смекчаващи обстоятелства в случая- чистото съдебно минало на дееца и признанието, което прави той.

         Обвин. О. се явява лично в с.з., като принципно признава вината си и авторството на деянието,  не отрича фактическата обстановка, излагана от прокурора. Моли съда за определяне на наказание, различно от „затвор“ .

Съдът, като взе предвид събраните по БП № 70/2020 г. на РУ- Белоградчик писмени доказателства, направеното от обвиняемия самопризнание вс.з. и факта, че прокурорът поддържа направеното предложение по реда на гл. ХХVІІІ от НПК, приема за установена следната фактическа обстановка:

         На 12.03.2020 г., обвин. С.О. управлявал автомобил м. ”Алфа Ромео 156” с рама ZAR93200001112375 в гр.Б., обл.В. Същият е собственост на друго лице, живущо в гр.С., като регистриран на това МПС дори била прекратена, през м.12.2019 г. от Сектор „ПП“ при СДВР. Обвиняемият получил автомобила през м.март 2020 г., от трето лице – неустановено поделото, но сочено от обвиняемия с три имена, по повод договорка за “покупка” – като му заплатил сума пари, но не получил документите на автомобила. На автомобила били поставени контролни знаци – регистрационни табели с ДКН № ВР 4341 ВМ. Обв. О. взел автомобила, за да го ползва с цел прекарване на дърва за огрев са семейството си.

На посочената по-горе дата – 12.03.2020 г., около 11.20 ч., обвин.О. ***. След като бил спрял за известно време, понечил да тръгне на заден ход, към площад „1850-то лето“. Така изпълнявайки, маневрата „движение на заден ход“, той без да се е огледал, причинил ПТП – ударил друг автомобил, който изчаквал в същата лента на пътното платно, разминаване, с други , насрещно идващи им МПС. В другия, ударен автомобил били свид.Ив.И. – като водач, и свид.Д.И.. Тези свидетели и обвиняемият веднага излезли от МПС, в които се намирали. Нямало материални щети по никой от автомобилите. Обвиняемият обаче, веднага напуснал мястото на ПТП, а свид.Ив.И. отишъл в полицията и подал оплакване.

Така по повод сигнала на свид.И., свид.В.В. – мл.автоконтрольор при РУ-Белоградчик и негов колега Н.Й., по предоставените им данни от свид.И.издирили и установили обвиняемия и управляваният от него автомобил – на улицата, на която живеел самият С.О..

При осъществена справка по регистрите на Сектор “ПП“-КАТ на МВР, свид.В. и Й. установили, че обвин. О. е неправоспособен водач на МПС, л.а. м.“Алфа Ромео 156“ е собственост на друго, трето лице, а номерата на поставените на този автомобил регистрационни табели – не отговарят на марката и модела на същия – били за л.а. м.”Форд Транзит ”, също собственост на трето лице, различно от обвиняемия. Автомобилът “Алфа Ромео 156 ” бил снет дори от регистрация в КАТ.  След всичко констатирано до тук, била повикана дежурна група за извършване оглед на местопроизшествие, който били  направен, и с него – отпочнато бързо производство по реда на НПК.   Табелите били предадени доброволно от обвиняемия, за което бил съставен нарочен протокол.

          За констатираните от св.В. и други нарушения по ЗДвП от страна на С.О., В.съставил АУАН на проверения водач, на основание ЗДвП.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че обвин. С. О. от обективна и субективна страна, и действайки с пряк умисъл, осъществил състава на чл. 345 ал.1 НК, като на 12.03.2020 г., в гр.Б., обл.В., на ул.“Ц. Т.“ срещу дом № с посока на движение към площад „1850-то лето“ управлявал МПС : лек автомобил  марка “Алфа Ромео ”, модел „156“, с рама № ZAR93200001112375, като си послужил с контролни знаци – регистрационни табели - № ВР 43 41 ВМ, издадени за друго МПС : л.а. “Форд Транзит” с рама № WF0HXXGBVHRU83117.

От представената по делото справка за съдимост на обвин. О., е видно, че същият - не е осъждан. По отношение на обвиняемия не е налагано наказание по чл. 78 А НК. С престъплението не са причинени имуществени вреди, а предвиденото по закон наказание за извършеното престъпление по чл. 345 ал.1 от НК, е "лишаване от свобода" до една година или „глоба” в размер от 500 до 1 000 лв.

         Предвид горното, съдът приема, че са налице предпоставките на чл.78 А от НК, за освобождаване на обвин. О. от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание "глоба".       Обвиняемият заяви, че признава вината си и авторството на деянието, вкл. същата позиция е заемал и в хода на досъдебното производство. Свидетелските показания, както на свид.Ив.И. и Д.И., така и на В.В. безпротиворечиво подкрепят тезата на обвинението – относно вина и авторство на деянието. От представените справки на Сектор “ПП”  - Централна база САТ безспорно се установява с оглед номерата на рамата на двата автомобила м.”Алфа Ромео 156” и “Форд Транзит” – че рег.№ ВР 43 41 ВМ, отговоря на втория споменат, както и че първият посочен – е с прекратена регистрация, от м.12.2019 г. В този ред на мисли, съдът няма причина да не кредитира и дава вяра на показанията на  св. Ив.И. и Д.И., и останалите такива по делото – служителят на РУ-Белоградчик.

Същевременно съдът приема за установено, че О. не работи – тъй като обратни данни по ДП, не са представени, а е отразено “пенсионер” при разпита му и по ДП, което той заявява и в с.з. Задължение на АНО и разследващите органи е да установяват противното на твърдяното от нарушителя, поради което съдът намира материалното положение на О. за затруднено. Същият изложи и други семйни затруднения – болна съпруга. Водим от така изложените факти, и при преценката им в тяхната съвкупност, съдът намира, че следва да определи наказанието на обвиняемия в на минималния, съгласно предвиденото по закон, а именно - административно наказание "ГЛОБА" в размер на 1 1000,00  лева., като съобрази и становището на двете страни по делото.

По делото са събрани и възприети от съда като веществени доказателстелства: 2 бр. регистрационни табели с надпис «ВР 43 41 ВМ», които съгласно разпоредбата на чл.20 ал.2 от ЗАНН – като вещи, чието притежаване е забранено /от лице, което не е собственик или ползвател на законово основание на регистрирано МПС/  – съдът следва да отнеме в полза на държавата.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът

 

                                               Р   Е   Ш   И :

 

 ПРИЗНАВА С.Н.О. - роден на *** ***, обл.В., българин, български гражданин, женен, не осъждан, с основно образование, пенсионер, с ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 12.03.2020г. в гр.Б., обл.В., на ул.“Ц. Т.“ срещу дом № , с посока на движение към площад „1850-то лето“ управлявал МПС : лек автомобил  марка “Алфа Ромео ”, модел „156“, с рама № ZAR93200001112375, като си послужил с контролни знаци – регистрационни табели - № ВР 43 41 ВМ, издадени за друго МПС : л.а. “Форд Транзит” с рама № WF0HXXGBVHRU83117 - престъпление по чл. 345 ал.1 от НК.

         На основание чл.78 А ал.1 от НК, съдът освобождава С.Н.О. /със снета по-горе самоличност/ от наказателна отговорност за извършеното престъпление, като му НАЛАГА административно наказание "ГЛОБА" в размер на 1000,00 /хиляда/ лева.

На осн. чл.20 ал.2 от ЗАНН веществените доказателства2 бр. регистрационни табели с надпис «ВР 43 42 ВМ», се отнемат в полза на държавата.

         Решението подлежи на обжалване и протест пред ВОС в 15-дневен срок от днес.                                                  

 

 

Районен  съдия: