Разпореждане по дело №125/2018 на Окръжен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 6 ноември 2018 г. (в сила от 5 декември 2018 г.)
Съдия: Ваня Ангелова Маркова
Дело: 20182200900125
Тип на делото: Частно търговско дело
Дата на образуване: 5 ноември 2018 г.

Съдържание на акта

  Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

  Гр.Сливен, 06.11.2018г

 

 

     СЛИВЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение,  в закрито заседание на  шести ноември, двехиляди и осемнадесета година,  в състав:

                                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: ВАНЯ АНГЕЛОВА

                                                                                     

     като се запозна с докладваното от съдията ч.т.дело № 125  по описа на съда за 2018г, за да се произнесе, съобрази следното:

 

   Производството е за издаване на изпълнителен лист въз основа на влязло в сила решение на  местен арбитражен съд и се движи по реда на 404 т.1, вр. чл. 405 ал.3 от ГПК.

   Образувано е по молба на „Орел Брокеридж“ЕООД, със седалище и  адрес на управление ***********, с ЕИК- *********, представлявано  управителя Н. Х. К..

   Иска се издаване на изпълнителен лист срещу „МИГ 1“ЕООД, със седалище и адрес на управление *********, въз основа на влязло в сила арбитражно решение от 28.09.2018г по арбитражно дело № 9/2018г по описа на Борсовия арбитраж при „Софийска стокова борса“ АД.

    Към молбата е приложен  оригиналът от решението  и удостоверение,  издадено от същия съд за датата на връчването му.

    При проверка основателността на молбата, съдът установи следното:

    На основание чл.404т.1 вр. чл. 405 ал.3 ГПК/ред.ДВ бр.8/24.01.2017г/, настоящият съд е сезиран с молба за издаване на изпълнителен лист въз основа на решение, постановено от местен арбитражен съд.

    Длъжникът е търговско дружество със седалище гр.Сливен, което прави  настоящия съд местно компетентен на се произнесе по молбата съгласно разпоредбата на чл. 405 ал.3 ГПК/ изм. с ДВ бр.8/2017г/.  

    Разгледаният спор не попада в обхвата на посочената в чл.19 ал. ГПК забрана, поради което е арбитруем.

    Съгласно чл. 406 от ГПК, изпълнителният лист се издава, когато актът е редовен от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение на вземане, а когато изпълнителното основание е арбитражно решение, то трябва да е влязло в сила и да се представени писмени доказателства, че е било връчено на длъжника / арг. от чл. 51 ал.1 от ЗМТА/.

    Молителят е приложил препис от постановеното решение на БА при ССБ,  както и доказателства, удостоверяващи, че е връчено на длъжника и влязло в сила, с което е изпълнил изискванията на  чл. 51 ал.1 от ЗМТА и молбата му следва да се уважи.

    

     По изложените съображения, съдът       

 

 Р А З П О Р Е Д И:

 

       ДА СЕ ИЗДАДЕ на основание чл. 404 т.1, вр. 406 от ГПК, вр. чл. 51 ал.1 от ЗМТА,  изпълнител лист в полза на  „Орел Брокеридж“ЕООД, със седалище и  адрес на управление *********, с ЕИК- ***, представлявано  управителя Н. Х. К.срещу „МИГ-1“ЕООД, със седалище и адрес на управление ***********, въз основа на арбитражно решение от 28.09.2018г, постановено по арбитражно дело № 9/2018г по описа на Борсовия арбитраж при Софийска стокова борса АД.

 

 

       Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд-Бургас, в двуседмичен срок, който за молителя тече от  датата на  връчването на разпореждането, а за ответника- от връчването па показаната за доброволно изпълнение.   

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: