Споразумение по дело №592/2013 на Районен съд - Асеновград

Номер на акта: 121
Дата: 23 август 2013 г. (в сила от 23 август 2013 г.)
Съдия: Иван Георгиев Шейтанов
Дело: 20135310200592
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 19 август 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 121

 

Година

23.08.2013г.

 

   Град

Асеновград

 

    Асеновградският районен

съд

 

Трети наказателен

     състав

 

На

Двадесет и трети август

 

Година

 2013

 

В публично заседание в следния състав:

                 Председател:

Иван Шейтанов

 

 

      Съдебни заседатели:

 

 

 

 

Секретар:

М.А.

 

Прокурор:

 Калоян Димитров

 

Сложи за разглеждане докладваното от

Съдията

 

 НОХ

   дело

       номер

     592

                  по описа за

 2013

година.

 

На именното повикване в

    11,16

часа се явиха:

 

             

Производството е по реда на глава 29 от НПК.

                                

Обвиняемият Е.А.Х. се явява лично, редовно уведомен,  ведно със служебно назначения му защитник от ДП адв. Х.В..

 

Обвиняемият   Д.Г.Е. се явява лично, редовно уведомен,  ведно със служебно назначения му защитник от ДП адв. Х.П..

 

За Районна прокуратура – гр. Асеновград се явява прокурор Калоян Димитров, редовно уведомен.

  

Докладваха се постъпилото писмо с вх. № 10302/23.08.2013г. от РС – Пловдив, ведно с изготвената и поискана от съда служебно справка за съдимост, касаеща подс. Е.Х., ведно с приложените бюлетини за съдимост.

Докладва се и постъпилата по факса с вх. № 10243/21.08.2013г. справка за съдимост, ведно с бюлетини за съдимост за обв. Е.А.Х..

 

Докладва се постъпилото писмо от 20.08.2013г.  на Бюро „Съдимост“ при РС – Асеновград, ведно с приложената справка за съдимост, касаеща подс. Д.Г.Е., ведно с приложени бюлетини за съдимост.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.  

АДВ.  В.: Да се даде ход на делото.

АДВ.  П.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма пречка да бъде даден ход на делото,  както и да се приемат така постъпилите писмени доказателства, предвид и което

 

                                                ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ПРИЕМА така постъпилите писмени доказателства.

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИТЕ:

                   Е.А.Х. – роден на *** ***, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, ученик  10кл. в СОУ”Патриарх Евтимий” – Асеновград, осъждан, с адрес *** ДДЛРГ „Таню Войвода“, ЕГН **********.        

Знам защо съм тук. Не възразявам делото да се гледа днес.

 

          Д.Г.Е. – роден на *** ***, българин, български гражданин, неженен, със средно образование, работещ като общ работник, осъждан, с адрес ***, ЕГН **********.                        

Знам защо съм тук. Не възразявам делото да се гледа днес.

 

Разясниха се на страните правата по чл. 274 и чл. 275 от НК.

Искания и отводи не постъпиха.

 

ДОКЛАДВА СЕ ПОСТЪПИЛОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите споразумението в този му вид.

АДВ. В.: Моля да одобрите споразумението в този му вид.

АДВ.  П.: Моля да одобрите споразумението в този му вид.

 

ОБВ. Е.А.Х.  със снета по делото самоличност:

Разбирам  обвинението.

Признавам се за виновен.

Доброволно подписах споразумението.

Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях.

 

ОБВ.  Д.Г.Е. със снета по делото самоличност:

Разбирам  обвинението.

Признавам се за виновен.

Доброволно подписах споразумението.

Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях.

 

Съдът   намира, че така представеното предложение за споразумение за решаване на делото, сключено между Калоян Димитров  – прокурор в Районна прокуратура - Асеновград, адв. Х.В., защитник на обвиняемия Е.А.Х., адв. Х.П., защитник на обв. Д.Г.Е. и обвиняемите Е.А.Х. и Д.Г.Е. , отговаря на изискванията на чл.381 ал.5, вр. чл. 384, ал.1 от НПК, поради което и в същото не следва да бъдат извършвани  промени. Предвид това и  на основание чл.382, ал.6 от НПК съдържанието на споразумението следва да бъде отразено подробно в съдебния протокол, както следва:

 

Обвиняемият Е.А.Х. се признава за виновен в извършено престъпление по чл.195 ал.1 т.5 и т.7 вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 28 ал.1 от НК, а именно, за това, че през м. декември 2012 г. в гр.Асеновград, обл.Пловдивска, повторно в немаловажен случай, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, сговорил се предварително с Д.Г.Е. в немаловажен случай е отнел чужди движими вещи – 19 бр. шалове от плат на стойност 95 лева, 8 бр. тениски с къс ръкав на стойност 42.40 лева, 6 бр. якета от плат на стойност 282 лева, всичко на обща стойност 419,40 лв., от владението на ДДЛРГ „Таньо войводагр. Асеновград, без съгласие на ръководството с намерение противозаконно да ги присвои.

 

Обвиняемият Д.Г.Е. се признава за виновен в извършено престъпление по чл.195 ал.1 т.5 и т.7 вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 28 ал.1 от  НК, а именно, за това, че през м. декември 2012 г. в гр.Асеновград, обл.Пловдивска, повторно в немаловажен случай, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, сговорил се предварително с Е.А.Х. в немаловажен случай е отнел чужди движими вещи – 19 бр. шалове от плат на стойност 95 лева, 8 бр. тениски с къс ръкав на стойност 42.40 лева, 6 бр. якета от плат на стойност 282 лева, всичко на обща стойност 419,40 лв.,  от владението на ДДЛРГ „Таньо войводагр. Асеновград, без съгласие на ръководството с намерение противозаконно да ги присвои.

 

Престъплението е извършено от обвиняемите с пряк умисъл, тъй като са съзнавали общественоопасния му характер, предвиждали са неговите общественоопасни последици и са искали тяхното настъпване.

 

Престъплението е доказано с оглед събраните доказателства -  протокол за доброволно предаване, заповеди за задържане на лица, обяснения на обвиняеми, свидетелски показания, стоково-оценъчна експертиза, справки за съдимост, характеристични справки, платежно нареждане № 20048899/01.07.2013 год. и другите доказателства, приложени по делото. 

 

За посоченото по-горе престъпление от общ характер, чл.381 ал.2 от НПК допуска постигането на споразумение относно решаване на делото.

 

От извършеното престъпление  са били причинени имуществени вреди в размер на 419,40 лв. и същите са възстановени.

 

С оглед на това спрямо обвиняемия Е.А.Х. за извършеното престъпление по чл.195 ал.1 т.5 и т.7 вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 28 ал.1 от  НК и съгласно разпоредбата на чл.55 ал.1 т.1 от НК, следва да му се наложи наказание ТРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

 

На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието следва да бъде ОТЛОЖЕНО с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл.59 ал.2 вр. ал.1 т.1 от НК от наказанието „Лишаване от свобода” следва да се ПРИСПАДНЕ времето, през което обв. Е.А.Х. е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 16.20 ч. на 30.01.2013 г. до 14,00 ч. на 31.01.2013 г.

 

С оглед на това спрямо обвиняемия Д.Г.Е. за извършеното престъпление по чл.195 ал.1 т.5 и т.7 вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 28 ал.1 от  НК и съгласно разпоредбата на чл.55 ал.1 т.1 от НК, следва да му се наложи наказание ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

 

На основание чл.61 т.2 вр. чл.60 ал.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража, посоченото наказание следва да се ИЗТЪРПИ в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален „СТРОГ” режим.

 

На основание чл.59 ал.2 вр. ал.1 т.1 от НК от наказанието „Лишаване от свобода” следва да се ПРИСПАДНЕ времето, през което обв. Д.Г.Е. е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 16.20 ч. на 30.01.2013 г. до 14,00 ч. на 31.01.2013 г.

 

Обвиняемите Е.А.Х. и Д.Г.Е. следва да бъдат осъдени да заплатят разноските, направени по водене на делото, които възлизат на 25,00 лв. за стоково-оценъчна експертиза /или по 12,50 лв. за всеки от тях/.

  

 На обвиняемите Е.А.Х. и Д.Г.Е. беше разяснен смисълът на настоящото споразумение и същите декларират, че се отказват от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР: …………………

                                          /Калоян Димитров/

 

ОБВИНЯЕМ: ………………..

                                                          /Е.А.Х./

 

ОБВИНЯЕМ: ………………..

                                                          /Д.Г.Е./

 

 

ЗАЩИТНИК НА  ОБВ. Х.: ……………..

                                                                  /адв. Х.В./

 

ЗАЩИТНИК НА  ОБВ. Е.: ……………..

                                                                  /адв. Х.П./

 

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и на морала и няма пречка същото да бъде одобрено, като се прекрати производството по делото.

 

С оглед на горното и на основание чл. 382, ал. 7, вр. чл. 24, ал. 4 от НПК, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Калоян Димитров  прокурор в Районна прокуратура - Асеновград, адв. Х.В., защитник на обвиняемия Е.А.Х., адв. Х.П., защитник на обв. Д.Г.Е. и обвиняемите Е.А.Х. и Д.Г.Е. споразумение за решаване на делото в следния окончателен смисъл, а именно:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Е.А.Х. – роден на *** ***, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с основно образование, ученик 10кл. в СОУ”Патриарх Евтимий” – Асеновград, с адрес *** ДДЛРГ „Таню Войвода“, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че  през м. декември 2012 г. в гр.Асеновград, обл.Пловдивска, повторно в немаловажен случай, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, сговорил се предварително с Д.Г.Е. в немаловажен случай е отнел чужди движими вещи – 19 бр. шалове от плат на стойност 95 лева, 8 бр. тениски с къс ръкав на стойност 42.40 лева, 6 бр. якета от плат на стойност 282 лева, всичко на обща стойност 419,40 лв., от владението на ДДЛРГ „Таньо войводагр. Асеновград, без съгласие на ръководството с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание   чл. 195, ал. 1, т. 5 и 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 от  НК и чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му НАЛАГА наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ТРИ МЕСЕЦА.

 

  На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА с изпитателен  срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на определението в сила.

  

   На основание чл. 59, ал. 2, вр. ал. 1, т. 1 от НК ПРИСПАДА от така наложеното наказанието „лишаване от свобода” времето,   през което обв. Е.А.Х. е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 16.20ч. на 30.01.2013 г. до 14,00 ч. на 31.01.2013 г.

 

 

 ПРИЗНАВА обвиняемия  Д.Г.Е. – роден на *** ***, българин, български гражданин, неженен, осъждан, със средно образование, работещ като общ работник, с адрес ***, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че през м. декември 2012 г. в гр.Асеновград, обл.Пловдивска, повторно в немаловажен случай, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, сговорил се предварително с Е.А.Х. в немаловажен случай е отнел чужди движими вещи – 19 бр. шалове от плат на стойност 95 лева, 8 бр. тениски с къс ръкав на стойност 42.40 лева, 6 бр. якета от плат на стойност 282 лева, всичко на обща стойност 419,40 лв.,  от владението на ДДЛРГ „Таньо войводагр. Асеновград, без съгласие на ръководството с намерение противозаконно да ги присвои , поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 5 и 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 от  НК и чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му НАЛАГА наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

 

На основание чл. 61, т. 2, вр. чл. 60, ал. 1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража, ПОСТАНОВЯВА посоченото наказание ДА СЕ ИЗТЪРПИ от обв. Д.Г.Е. в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип, като ОПРЕДЕЛЯ първоначален „СТРОГ” режим.

 

На основание чл. 59, ал. 2, вр. ал. 1, т. 1 от НК ПРИСПАДА от наказанието „лишаване от свобода”  времето, през което обв. Д.Г.Е. е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 16.20 ч. на 30.01.2013г. до 14,00 ч. на 31.01.2013г.

 

 ОСЪЖДА обв. Е.А.Х. да заплати в полза на държавния бюджет, по сметка на Районен съдгр. Асеновград, сумата от 12,50лв., представляваща разноски по водене на делото.

 

ОСЪЖДА обв.  Д.Г.Е. да заплати в полза на държавния бюджет, по сметка на Районен съдгр. Асеновград, сумата от 12,50лв., представляваща разноски по водене на делото.

 

ОТМЕНЯВА взетата по отношение на обв. Е.А.Х. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

ОТМЕНЯВА взетата по отношение на обв. Д.Г.Е. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 592/2013г. по описа на Асеновградския районен съд, ІІІ н. с.

 

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което се закри в  11,28ч.

 

 

       РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

                      

 

                                                                 СЕКРЕТАР: