Присъда по дело №241/2012 на Районен съд - Димитровград

Номер на акта: 227
Дата: 1 юни 2012 г. (в сила от 19 юни 2012 г.)
Съдия: Иван Статев Маринов
Дело: 20125610200241
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 май 2012 г.

Съдържание на акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 


№233                                                     01.06.2012г.                                      гр.Димитровград

 

 

 

В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

 

 

             Димитровградският Районен Съд, наказателна колегия, в публичното заседание на първи юни през две хиляди и дванадесета година в състав:     

      

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:  И. МАРИНОВ

                                                                                                         

при секретаря Т.Р. и в присъствието на прокурора Б.Живков, като разгледа докладваното от съдия Ив.Маринов НОХД № 241 по описа за 2012г.,

 

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 

 

                 ПРИЗНАВА подсъдимия Н.И.К. - роден на ***г***, Хасковска Област, ул.”Капитан Петко Войвода”№5, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, трудово зает, ЕГН **********

 

за ВИНОВЕН в това, че:

 

На 24.03.2012г. в с.Черногорово, Община Димитровград, Хасковска Област, управлявал моторно превозно средство- автомобил „Форд Транзит” с рег.№ Х 72-41 ВВ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,44 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза №43/26.03.2012г. на ОД на МВР-Хасково - престъпление по чл.343б, ал.1 от НК,

поради което и на основание чл.343б, ал.1 от НК, вр. чл.55, ал.1, т.2, б.“б” от НК ЗАМЕНЯ предвиденото наказание „Лишаване от свобода” и го ОСЪЖДА на  наказание “ПРОБАЦИЯ” чрез следните пробационни мерки:

1. задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от              6 (шест) месеца, с периодичност от 2(два) пъти седмично;

2. задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 (шест) месеца.

 

 

На основание чл.343г от НК му налага и НАКАЗАНИЕ “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от                        7 (седем) месеца.

 

 

                  

          Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен Съд - Хасково в 15-дневен срок, считано от днес.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                                                             /Ив.Маринов/

Съдържание на мотивите

МОТИВИ към Присъда №233/01.06.2012г., постановена по НОХД №241/2012г.

по описа на Районен Съд - Димитровград

 

Против подсъдимия Н.И. ***, ЕГН **********, е повдигнато обвинение от РП-Димитровград, за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от НК- за това, че на 24.03.2012г. в с.Черногорово, Община Димитровград, Хасковска Област, управлявал моторно превозно средство- автомобил „Форд Транзит” с рег.№ Х 72-41 ВВ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,44 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза №43/26.03.2012г. на ОД на МВР-Хасково.

Прокурорът при РП-Димитровград поддържа обвинението във вида, в който е повдигнато. Пледира на подсъдимия да бъде наложено наказание с приложението на чл.55 от НК, като предвиденото наказание „Лишаване от свобода” бъде заменено с наказанието „пробация”, като бъде наложено съответно и наказанието „Лишаване от право да управлява МПС”.

            Подсъдимият Н.К. заявява, че разбира в какво е обвинен, признава се за виновен, иска делото да бъде разгледано при условията на съкратено съдебно следствие. Моли за налагане на наказание по преценка на съда.

Упълномощеният защитник на подсъдимия поддържа искането за разглеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие. Пледира за замяна на предвиденото в закона наказание „лишаване от свобода” с наказанието „пробация”.

          Съдът, като взе предвид искането на подсъдимия и неговия защитник- за провеждане на съкратено съдебно следствие по реда на чл.371, т.2 от НПК- с признаване на фактите и обстоятелствата, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, прие разглеждането на делото по този ред.

По този начин, съдът прие за установени фактите и обстоятелствата- описани в обвинителния акт. Съпоставени със събраните доказателства на досъдебното производство, съдът намира за установено следното:

На 23/24.03.2012г. подс.К. употребил алкохол в дома си в с.Черногорово, като сутринта на 24.03.2012г. решил да отива на работа в "ЗКИ-Волта"ООД- Димитровград със служебния л.а."Форд Транзит" с рег.№ X 72-41 ВВ, който управлявал, въпреки, че все още бил под въздействието на алкохола. При управление на автомобила, около 06,00ч. в с.Черногорово, на ул."Волгоградска"- до №6, поради отклонение на вниманието и въздействие на алкохола загубил контрол над управлявания автомобил и се ударил в спрял лек автомобил "Деу Ланос" е рег.№           X 66-21 ВА, собственост на св.М.А., но ползван от св.Д.Д., който л.а. бил паркиран па улицата пред дома на св.Д.. Подс.К. веднага позвънил на вратата на св.Д., когото познавал и му разказал за случилото се, на место била извикана полиция, като дошли св.И.И. и В.Л. ***. Св.И. извършил проверка за алкохол на водача на л.а. с техническо средство "Алкотест Дрегер" като скалата на уреда отчела концентрация на алкохол - 1,37 на хиляда. На подс.К. бил съставен АУАН, като при проверката водача не представил СУМПС. Бил му даден талон за медицинско изследване, подс.К. ***, където бил съставен Протокол за медицинско изследване, в който било отразено, че е употребил алкохол - 4 бири, и му била взета кръвна проба, като извършената химическа експертиза отчела концентрация на алкохол в кръвта 1,44 на хиляда.

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена от самопризнанията на подсъдимия, описаните в обстоятелствената част на обвинителния акт обстоятелства, както и събраните на предварителното производство доказателства.

Така описаните по-горе доказателства са логични, пълни, последователни и безпротиворечиви, поради което съдът ги възприема изцяло.

Като извод от събраните доказателства може да се посочи непротиворечивостта на събрания доказателствен материал и липсата на оспорване по установената фактическа обстановка.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира за беспорно установено, че подс.Н.И.К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК, а именно- на 24.03.2012г. в с.Черногорово, Община Димитровград, Хасковска Област, управлявал моторно превозно средство- автомобил „Форд Транзит” с рег.№ Х 72-41 ВВ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,44 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза №43/26.03.2012г. на ОД на МВР-Хасково.

            От субективна страна деянието е осъществено с пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал обществено-опасният му характер, предвиждал е неговите обществено–опасни последици и е целял тяхното настъпване.

          Подсъдимият Н.И.К. е роден на ***г***, Хасковска Област, ул.”Капитан Петко Войвода”№5, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, трудово зает, ЕГН **********. Характеристичните му данни са нормални.

Подс.К. притежава СУ МПС №*********/19.10.2005г., категория „В”, води се на отчет в сектор ПП при ОД на МВР-Хасково, като до момента е нямал наказания по ЗДвП, видно от приложената справка от ОД на МВР - Хасково.

          За извършеното от подсъдимия престъпление законодателят е предвидил наказание “лишаване от свобода“ за срок до една година, като престъплението е извършено умишлено, по делото не се установиха причинени и невъзстановени от деянието имуществени вреди, които да са в пряка причинно-следствена връзка със състава на извършеното престъпление.

          При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства самопризнанията и изразеното критично отношение към постъпката, както и готовност за съобразяване с нормите на закона и в часност с правилата за управление на моторни превозни средства, чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, липсата на други наказания за нарушения на ЗДвП. В случая не се откриха отегчаващи отговорността обстоятелства.

           В тази връзка, при съобразяване степента на обществена опасност на деянието, която е висока и липсата на такава у дееца, с оглед и приетия ред за разглеждане на делото, съдът прие, че са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства. Така, на основание чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК замени предвиденото наказание „лишаване от свобода” с наказанието „Пробация”, чрез следните пробационни мерки: - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 (шест) месеца с периодичност от 2(два) пъти седмично, и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 (шест) месеца.

Предвид наличието на задължителните предпоставки, на основание чл.343г от НК, съдът му наложи и наказание “Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 7(седем) месеца.

          Съдът намери, че с така наложените наказания ще се постигнат целите на личната и генералната превенция, като се въздейства предупредително и възпитателно както по отношение на подсъдимия, така и по отношение на останалите членове на обществото.

 

          Съдът приема, че причини за извършване на престъплението са инцидентното пренебрежителното отношение към установените правила за управление на моторно превозно средство.

 

          Мотивиран от гореизложеното, съдът постанови присъдата си. 

 

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: