Споразумение по дело №950/2018 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 29
Дата: 10 октомври 2018 г. (в сила от 10 октомври 2018 г.)
Съдия: Жулиета Георгиева Шопова
Дело: 20183100200950
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 17 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

№ 29/10.10.2018г.

 

Година 2018                                                                                  Град Варна

Варненският окръжен съд                                       Наказателно отделение

На десети октомври                           Година две хиляди и осемнадесета

В публично заседание в следния състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЖУЛИЕТА ШОПОВА

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Т.К.

 

Б.Б.

 

Секретар КАТЯ АПОСТОЛОВА

Прокурор РОСИЦА ГЕОРГИЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ШОПОВА

НОХД № 950  по описа за 2018 г.

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

Подс. С.Д.И. – редовно призован, явява се лично и с адв. Ю. Г. – от днес.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да дадете ход на делото.

АДВ. ГЕОРИГЕВ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът като взе предвид становището на страните намира, че са налице условията на провеждането на разпоредително заседание, поради което 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

 

ОБВ. С.Д.И.: роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, не работи, ЕГН **********;

 

Председателят на състава провери връчени ли са преписите и съобщенията по чл. 247б от НПК и констатира че същите са спазени доколкото са получени от подсъдимия на 27.08.2018г.

Председателят на състава разясни правата на явилите се лица правата по НПК , както и за последствията от влязло в сила определение по въпросите на чл.248, ал.1, т.3 НПК.

Искания за отвод не постъпиха.

 

Съдът пристъпва към изслушване на лицата по чл. 247б ал.1 и 2 НПК по всички въпроси, посочени в чл.248 ал.1 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема г-жо Председател, уважаеми госпожи съдебни заседатели, настоящото производство  е подсъдно на ВОС. Няма основания за прекратяване и спиране на наказателното производство. По делото не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия. Относно това, налице ли са основания за  разглеждане на делото по реда на особените правила- считам, че е право на подсъдимия да избере по коя процедура да се движи производството, за което той ще вземе становище,  като със защитата сме постигнали споразумение с което сме готови и Ви го представям.

Не са налице предпоставки делото да се гледа при закрити врати, нито да се привлича резервен съдия, или резервни съдебни заседатели. Защита е осигурена. Не се налага извършването на следствени действия по делегация, нито назначаването на вещо лице, преводач, или тълковник.

Не е налице основание за разглеждане на делото при закрити врати.  Мярката за процесуална принуда считам, че следва да бъде потвърдена. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Считам, че са налице процесуалните предпоставки на ал. 5, т. 4 за насрочване и разглеждане на делото в настоящото съдебно заседание, като със защитата сме постигнали  споразумение.

АДВ. Г.: Уважаема г-жо Председател, уважаеми съдебни заседатели, считаме, че делото е подсъдно на ВОС. Няма основание за прекратяване и спиране на наказателното производство. Не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила на ДП. Придържам се към становището на прокурора по т. 4, като считам, че  т.к. сме постигнали споразумение, което ще представим да разгледате и ще молим да одобрите, делото може да приключи по реда на особените правила. Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия, съдебен заседател, назначаване на защитник. Моля да се произнесете по отношение на мярката за процесуална принуда след одобряване на споразумението. Нямаме нови доказателствени искания. Считам, че с оглед постигнатото споразумение следва делото да се насрочи за разглеждане в съдебно заседание по реда на чл.381 от НПК незабавно.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с казаното от моя адвокат.

 

Съдът, като взе предвид становището на страните и материалите по делото, намира за установено следното:

Делото е образувано по внесен обвинителен акт срещу подсъдимия С.Д.И. за престъпления по чл.354а, ал. 1, пр.1 от НК и по чл.354б, ал.3, от НК  и деянията са подсъдни на ВОС. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. По делото не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните правата на подсъдимия. Съдът намира, че съответните действия по разследването са извършени при условията и по реда предвидени в НПК. Не са налице основания делото да се гледа при закрити врати, да се привлича резервен съдия или съдебен заседател, да се назначава защитник, вещо лице, преводач, или тълковник и да се извършват съдебни следствени действия по делегация. В хода на досъдебното производство по отношение на подсъдимия е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в ДП, след което е била изменена в „Парична гаранция“ в размер на 2000 лв., която е законосъобразна и не следва да се изменя. От доказателствата по делото може разумно да се подозира предположението на прокуратурата, изложено в обвинителния акт за това, че подсъдимия е съпричастен към деянията.

Същевременно, предвид изявлението на страните, съдът намира, че не са налице пречки делото да се разгледа по реда на особените правила, а именно Глава 29 от НПК – чл.381 и сл. от НПК.

По делото не се направиха искания за събиране на нови доказателства.

Предвид горното и на основание чл. 248, ал. 5, т. 4 и ал. 6 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

1. Делото е подсъдно на Окръжен съд - Варна;

2. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство;

3. По делото не е допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и на пострадалите;

4. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила на НПК – Глава 29 от НПК – чл.381 и сл. от НПК.

 5. Няма основание делото да се разглежда на при закрити врати, да се привличането на резервен съдия или съдебен заседател, да се назначава защитник, вещо лице, преводач, или тълковник и да се извършват съдебно следствени действия по делегация;

6. Потвърждава мярката за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2000 лв. на подсъдимия И..

7. Няма искания и не се налага събирането на нови доказателства на този етап от производството.

8. По искане на страните делото може да се разгледа и приключи по реда на особените правила, т.е. с постигнато писмено  споразумение между страните.

 

Насрочва незабавно съдебното заседание по реда на  Глава 29 от НПК  - чл.382 и сл. от НПК, за която дата и час страните да се считат за уведомени от днес, т.к. съгласно възведените обвинения няма процесуални пречки за разглеждане на делото по този ред и не са  налице забраните по чл.381, ал.2 от НПК относно така въведените обвинения.

 

Настоящото определение по т. 3 и т. 6 подлежи на обжалване в седмодневен срок пред АС-Варна по реда на глава ХХІІ от НПК.

 

 

Докладва се внесено споразумение по реда на чл.382 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: С подсъдимия и неговия защитник постигнахме споразумение, което Ви представяме в писмен вид, като сме постигнали съгласие относно наказанието и веществените док-ва и моля същото да  бъде одобрено. Моля също така в споразумението да бъде допълнено и това, че на основание чл.59 ал.1 от НК на подсъдимия следва да му бъде зачетено времето през което е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 10.02.2018 г. до 21.05.2018 г.

АДВ. Г.: Съгласни сме със споразумението, поради което молим в този вид същото да бъде одобрено. Споразумението не противоречи на закона и морала. Моля да зачетете времето през което доверителят ми е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението, признавам се за виновен. Запознат съм с текста на споразумението, разбирам смисъла на същото, както и последиците от него. Съгласен съм с настоящото споразумение и доброволно го подписвам, както иэ съм съгласен с това да ми се зачете времето през което бях задържан под стража.

 

СЪДЪТ, като взе предвид постъпилото писмено споразумение за решаване на делото в съдебното производство по реда на чл.384 ал.1 НПК, становищата на страните и материалите по досъдебно производство № 522/2018 год. по описа на ОД на МВР-Варна

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА в съдебния протокол следното съдържание за окончателно

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

 
ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО

 

ПО НОХД № 950 по описа на ВОС за 2018 год.

 

І. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО:

- за обвинението –  Росица Георгиева – прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.

-  за защитата адв. Ю.Г., защитник на подсъдимия С.Д.И.;

II. ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

Наказателно производство по НОХД № 950/2018 г. образувано във ВОС на 17.08.2018 г. по внесен обвинителен акт срещу С.Д.И..

ІII. СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

С настоящото споразумение страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянията си С.Д.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпления по:

- чл.354а, ал. 1 пр. 1 от НК за това, че за периода от 09.02.2018г. до 10.02.2018г. гр. Варна, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества: 24,69 гр. метаамфетамин със съдържание на активно действащо вещество - 80,4% , 0,59 гр. амфетамин с кофеин с активно действащо вещество - 8,2%, 0,25 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол - 5,2 %, 11,95 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол - 5,3%, 4,79 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол - 5,4%, 81,10 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -5,35%, 0,55 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол - 4,45%, 3,92 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол - 4,35%, 1,97 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол - 4,4%, всичко на обща стойност 1 262,89 лв.

За гореописаното деяние подс. И. се признава за виновен и на основание чл.354а, ал.2 пр.1 вр. чл.55 ал.1 т.1 от НК следва да изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА

- по чл.343б ал.3 от НК затова, че на 09.02.2018 г. в гр.Варна е управлявал моторно превозно средство - л.а."Ауди" с рег. № В 9586 РР, след употреба на наркотични вещества - амфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство "Drug test" 5000" № ARJM-0053.

За гореописаното деяние обв. И. се признава за виновен и на основание чл.343б ал.3 от НК вр. чл.55 ал.1 т.1 от НК следва да изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от  ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл.343г от НК за престъплението по чл.343б,ал.3 от НК се налага и  наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

На осн.чл.23,ал.1 от НК подс.И. следва да изтърпи общо наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл.66 ал.1 от НК изтърпяването на същото бъде отложено за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ  и присъединено наказанието ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

НА основание чл.59 ал.1 от НК на подсъдимия следва да му бъде зачетено времето през което е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 10.02.2018 г. до 21.05.2018 г.

 

Направените по делото разноски в размер на 984,10 лева в полза на Държавата се възлагат на обвиняемия, като същите следва да бъдат заплатени по сметка на ОД на МВР -Варна.

 

По отношение на веществените доказателства по делото:

На основание чл. 354 ал.6 от НК се отнемат в полза на държавата предметът на престъплението – 24,69 гр. метаамфетамин със съдържание на активно действащо вещество-80,4% , 0,59 гр. амфетамин с кофеин с активно действащо вещество - 8,2%, 0,25 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -5,2 %, 11,95 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -5,3%,  4,79 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -5,4%,81,10 гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -5,35%, 0,55гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -4,45%, 3,92гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -4,35%, 1,97гр. марихуана с активно действащ компонент тетрахидроканабинол -4,4%, намиращи се на съхранение в ЦМУ-София и следва да се унищожат по съответния ред.

На основание чл.53, ал.2, т.“б“ от НК се отнема в полза на Държавата сумата от 1493,68 лв, която е предадена на съхранение в сейф в ОД на МВР-Варна и мобилен телефон “TELENOR“ със СИМ карта на „TELENOR” с IMEI355264062699510;

На основание чл. 53 ал.1 б.”а” от НК се отнемат в полза на държавата и следва да се унищожат като вещи без стойност:

  1 бр. сребриста на цвят електронна везна с надпис “DIAMOND“, 1 бр. пластмасова кутия с надпис “Milka”, 1 бр. пластмасова кутия с надпис “CAMEL”, 1 бр. прозрачен самозалепващ се полиетиленов плик, съдържащ множество празни самозалепващи се пликчета, прозрачно пластмасово капаче, 1 бр. прозрачна пластмасова кутийка, пластика от СИМ карта на „М-тел“ № 8935901187033621776; 1 бр. стъклен буркан с надпис “Nescafe gold”, 1 бр. полиетиленов плик с надпис ”Foob saver“, 3 бр. самозалепващи се полиетиленови пликчетa, 1 бр. електронна везна марка “DIAMOND“, поставена в червена кутия, 1 бр. пластмасов капак, 2 бр. прозрачни самозалепващи се плика с множество празни самозалепващи се пликчета, 1 бр. прозрачна пластмасова кутия със зелени дръжки, 1 бр. бяла на цвят електронна везна с надпис „SF-400“, 1 бр. стъклен буркан със зелена капачка,1бр. кутийка “Upsarin C“ съдържаща кафяво-зелени на цвят семена и 1 бр.  метална кутия с надпис ”Lavazza”, 5 бр. хартиени плика и 1 бр. полиетиленов плик.

 

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с настоящото споразумение и доброволно го подписвам. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред. Уведомен съм, че доброволно мога да заплатя разноските по делото в 7 дневен срок от днес.

 

                    СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

 

 

                                 ПРОКУРОР:            

 

 

АДВ. Г.:                                   ОБВ. И.:

                                     

                                                                                                                                         

СЪДЪТ намира, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство прекратено, поради което и на основание чл.382 и чл.24, ал.3 от НПК

 

                                          О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между страните споразумение при вписаните в настоящия съдебен протокол условия.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 950/2018 г. по описа на ВОС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10:10 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

         

                              СЪДЕБНИ ДАСЕДАТЕЛИ:

 

                                      

       СЕКРЕТАР: