Решение по дело №6395/2020 на Районен съд - Перник

Номер на акта: 260663
Дата: 7 юни 2021 г. (в сила от 8 юли 2021 г.)
Съдия: Явор Петров Джамалов
Дело: 20201720106395
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 декември 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

№…………

гр. Перник, 07.06.2021 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Пернишкият районен съд - гражданска колегия, VII-ми състав, в публичното заседание на двадесет и пети май през две хиляди и деветнадесет и първа година, в състав :

                 Районен съдия : Явор Джамалов

и при участието на секретаря : Антония Стоева, след като разгледа докладваното от съдията гр.дело №06395 описа за 2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявения иск е с правно основание, чл.79 ЗЗД във вр. с чл.124 и чл.415 от ГПК.

              По изложените в исковата молба обстоятелства „Кредитреформ България“ ЕООД, ЕИК *********, седалище и адрес на управление: гр, София, ул, „Шандор Петьофи“ № 10, п.к, 1606, управител Радослав Велчев е поискало да бъде постановено решение с което да бъде  осъдена Т.В.С.,***, п.к. 2300, да заплати на ищцовото дружество сумата от 1000,00 (хиляда лева), представляваща главница по Договор за кредит № **********, ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на настоящата искова молба -07.12.2020г., до окончателното изплащане на вземането, както и присъждане на сторените разноски.  

 Ответника не е депозирал отговор на исковата молба. Същата се е явила в съдебно заседание, в което е заявила, че не оспрва наличието на договор за кредит между страните, както и дължимата сума от 1000.00 лева, но оспорва исковете по основание и размер и моли да бъдат отхвърлени като неоснователни, позовавайки се на изтекъл в нейна полза давностен срок .       

Районният съд, преценявайки събраните по делото доказателства по реда на чл.12 и чл.235 от ГПК, приема за установено и доказано от фактическа и правна страна следното: 

             Видно от приложените по делото писмени доказателства се установява, че на  на 19.07.2016г. между „4финанс“ ЕООД, опериращо на пазара на финансови услуги под търговската си марка „Вивус“ и Т.В.С., е сключен Договор за кредит № **********, по реда на чл. 6 от ЗПФУР. Сключеният договор е оформен съгласно разпоредбите на чл. 3, във вр. с чл. 2 от ЗЕДЕУУ. Процедурата по сключването на договора за кредит е подробно описана в Общите условия на „4финанс“ ЕООД и е в съответствие с ЗПФУР и приложимото законодателство. Кредмтополучателят подава заявка за отпускане на кредит, след регистрация в системата на „Вивус“ на интернет страницата на кредитодателя - www.vivus.bg. На посочената страница „Вивус“ предоставят Общите си условия, които кредмтополучателят трябва да приеме, както и Стандартен европейски формуляр с цялата преддоговорна информация, с която трябва да бъде запознат, спазвайки изискванията на чл. 8 от ЗПФУР. След подаване на заявката, проект за договора за кредит се предоставя на кредитополучателя на интернет страницата на „Вивус“. Кредмтополучателят трябва да подпише договора, ако го приеме, като това се извършва чрез натискане на бутона „Подпиши“. С натискането на бутона „Подпиши“ от кредитополучателя се счита, че се подписват всяка страница от договора и приложимите Общи условия, доколкото те са предоставени на кредитополучателя на подсигурен PDF формат. С подписването на договора за кредит, кредитополучателят потвърждава, че е прочел и приема условията на Договора за кредит и бланката на Стандартния европейски формуляр, че желае да сключи договора за кредит с кредитодателя и се съгласява последният да преведе сумата по кредита по описаната във формуляра за заявка банкова сметка***.  

              В искането си Т.В.С. заявила, че желае да и бъде отпусната сума в размер BGN 180,00 (сто и осемдесет лева). Съгласно заявката и условията по договора, кредитът е отпуснат на името на кредитополучателя чрез системата на Изипей АД на 19.07.2016г. за период от 30 (тридесет) дни, с падежна дата - 18.08.2016г.

              На 22.07.2016г. Т.В.С. подала заявка за отпускане на допълнителен кредит в размер на BGN 80,00 (осемдесет лева), ведно с услугата за експресно разглеждане. Съгласно Общите условия, кредитополучателят има право да кандидатства допълнително, преди да е върнал първоначално отпуснатия кредит. При отпускане на допълнителен кредит, съществуващия Договор за кредит се изменя чрез подписване на нов договор за кредит, като всички условия по съществуващия договор, с изключение на размера на дължимите суми, остават непроменени и се прилагат съответно и за допълнителния кредит. Договорът е изменен на същата дата - 22.07.2016г., а исканата допълнителна сума е отпусната на кредитополучателя в същия ден, отново чрез системата на Изипей АД.

               На 26.07.2016г. Т.В.С. подала заявка за отпускане на допълнителен кредит в размер на BGN 200,00 (двеста лева). Договорът е изменен на същата дата, а исканата допълнителна сума е отпусната на кредитополучателя в същия ден, отново чрез системата на Изипей АД, видно от представената Разписка за извършено плащане .

                На 28.07.2016г. Т.В.С. подава заявка да отпускане на допълнителен кредит в размер на BGN 200,00 (двеста лева), ведно с услугата за експресно разглеждане. Договорът е изменен на същата дата, а исканата допълнителна сума е отпусната на кредитополучателя в същия ден, отново чрез системата на Изипей АД, видно от представената Разписка за извършено плащане .

                На 29.07.2016г. Т.В.С. подава заявка да отпускане на допълнителен кредит в размер на BGN 150,00 (сто и петдесет лева), ведно с услугата за експресно разглеждане. Договорът е изменен на същата дата, а исканата допълнителна сума е отпусната на кредитополучателя в същия ден, отново чрез системата на Изипей АД, видно от представената Разписка за извършено плащане .

               На 01.08.2016г. Т.В.С. подава заявка да отпускане на допълнителен кредит в размер на BGN 80,00 (осемдесет лева), ведно с услугата за експресно разглеждане. Договорът е изменен на същата дата, а исканата допълнителна сума е отпусната на кредитополучателя в същия ден, отново чрез системата на Изипей АД, видно от представената Разписка за извършено плащане .

               На 03.08.2016г. Т.В.С. подава заявка да отпускане на допълнителен кредит в размер на BGN 110,00 (сто и десет лева), ведно с услугата за експресно разглеждане. Договорът е изменен на същата дата, а исканата допълнителна сума е отпусната на кредитополучателя в същия ден, отново чрез системата на Изипей АД, видно от представената Разписка за извършено плащане .

             С последното изменение на договора, кредитополучателят се задължава да върне на „4финанс“ ЕООД сума в общ размер BGN 1266,57 (хиляда двеста шестдесет и шест лева и 57 ст.).- от които: BGN 1000,00 (хиляда лева) - главница; BGN 241,52 (двеста четиридесет и един лева и 52 ст.) - такса за експресно разглеждане и BGN 25,05 (двадесет и пет лева и 05 ст.) - договорна лихва за периода на отпускане на кредита.

             С настъпване падежа - 18.08.2016г., по делото не са представени доказателства  Т.В.С. да е започнала да  погасява дължимите суми.   

             Както бе посочено ответницата явявайки се в съдебно заседание, не оспорва и признава горните факти.

              На 23.11.2018г. „4финанс“ ЕООД, в качеството си на цедент, сключва с „Кредитреформ България“ ЕООД, в качеството му на цесионер, Договор за прехвърляне на вземания № BGF-2018- 033/23.11.2018г., по силата на който цедентът прехвърля на цесионера вземанията си по Договор № ********** срещу длъжника - Т.В.С. в общ размер BGN 2454,37 (две хиляди четиристотин петдесет и четири лева и 37 ст.), от които: главница - BGN 1000,00 (хиляда лева);   Посоченото вземане е подробно описано в Приложение № 1, което е неразделна част от Договора за прехвърляне на вземания.  

             По силата на сключения договор за цесия, в чл. 26 и Приложенията към него, цесионерът е изрично упълномощен да уведомява длъжника от името на цедента за прехвърлянето на задълженията му. Съгласно предоставеното пълномощно и в изпълнение на условията на чл. 99, ал. 3 от ЗЗД, „Кредитреформ България“ ЕООД изпраща уведомление за цесията чрез препоръчана писмовна пратка посредством „Български пощи“ ЕАД, която е върната с отметка „Непотърсена“. С оглед съдебната практика, към настоящата искова молба също прилагам копие на уведомлението за цесия, което да бъде връчено на ответника ведно с останалите приложения към исковата молба.

             Предвид всичко изложено съдът приема, че е установено по делото наличието на сключен  договора за заем, по смисъла на чл.240, ал.1 от ЗЗД, поради което ищеца е доказал съществуването на такъв договор, както и че сумата е получена от ответника.

             Налице са предпоставките за уважаване на предявеният по чл.79 от ЗЗД иск. Ищцовата страна е следвало да докаже съществуването на договора и факта, че цедента е изправната страна по него, както и наличието на договор за цесия с която вземането на цедента е прехвърлено на ищцовото дружество. Последното се установява с предаването на  заемната сума, което не се оспорва от ответника, като по този начин ищеца е изпълнил задължението си по чл.240, ал.1 от ЗЗД. Същия не е длъжен да доказва неизпълнението, тъй като то е отрицателен факт и не би могло да се докаже от твърдящия го. На доказване подлежи положителния факт на изпълнението, но доказателства в тази насока е следвало да представи ответника, нещо което той не е направил. От изложеното следва, че исковете като основателни и доказани следва да бъдат уважени, до пълния предявен размер, тъй като ответникът не е изпълнил задължението си по договора между страните.  

 Следва да бъде уважено и искането по реда на чл.86 от ЗЗД, като се присъди и законната лихва за забавено плащане върху главницата от 1000.00 лева, от подаване на  исковата молба, до окончателно изплащане на главницата.           

            На следващо място съдът разглежда направеното взражение от ответницата, че в нейна полза е изтекъл 5 годишен давностен срок. Съгласно разпоредбата на чл. 110 ЗЗД, с изтичане на петгодишна давност  се погасяват вземанията на ответника. Предвид на това вземанията на кредитора за невърнатия заем и дължимите суми по договора не могат да бъдат събирани принудително след 18.08.2021г.  В случая падежа на първото по време вземане е - 18.08.2016г., а датата на предявяване на иска, с което действие е прекъснат давностния срок е 07.12.2020г. От посоченото следва , че в полза на ответницата, към момента на предявяване на настоящия иск не е изтекъл 5 годишен давностен срок.

           Следва да бъдат присъдени и разноските сторени от ищеца в настоящето производство в общ размер на 200.00 лева от които 50.00 лева заплатена държавна такса и 150.00 лева определено юристконсултско възнаграждение. 

  Водим от гореизложеното и в същия смисъл, съдът

 

Р Е Ш И :

             

             ОСЪЖДА   Т.В.С.,***,  да заплати на „Кредитреформ България“ ЕООД, ЕИК *********, седалище и адрес на управление: гр, София, ул, „Шандор Петьофи“ № 10, п.к, 1606, управител Радослав Велчев, сумата в размер на 1000,00 (хиляда лева), представляваща главница по Договор за кредит № **********, ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на настоящата искова молба - 07.12.2020г., до окончателното изплащане на вземането, както и 200.00 лева направени разноски и юристконсултско възнаграждение в настоящето производство.    

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Пернишкия окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                 

Вярно с оригинала:С.Г                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: