Решение по дело №3591/2019 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 161
Дата: 17 януари 2020 г.
Съдия: Георги Христов Пасков
Дело: 20197180703591
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 ноември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ

 

РЕШЕНИЕ

 

№161/17.1.2020г.

 

гр. Пловдив 17.01.2020год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

         Административен съд – Пловдив, ХХІІ състав, в открито съдебно заседание на седемнадесети декември 2019г., в състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   АНЕЛИЯ ХАРИТЕВА

                                                        ЧЛЕНОВЕ:  СТОИЛ БОТЕВ

                                                                               ГЕОРГИ ПАСКОВ

 при секретаря СЕВДАЛИНА ДУНКОВА и на прокурора  МАРИН ПЕЛТЕКОВ,  като  разгледа докладваното от съдия Пасков КАНД № 3591 по описа на Административен съд – Пловдив за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава Дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс, във връзка с чл.63, ал.1, пр. второ от Закона за административните нарушения и наказания.

Производството по делото е образувано по повод касационна жалба от

Министъра на земеделието и храните, чрез процесуалния му представител ст. ю-т Д.а, против Решение № 1769/02.10.2019г. постановено по АНД № 4639/2019г. по описа на Пловдивски районен съд с което е отменено Наказателно постановление № НП-91 от 19.04.2019г., издадено от Министъра на земеделието, храните и горите, с което на Фондация „Благотворителна Католическа организация Каритас Витания” , ЕИК: ********* на основание чл. 49а от Закона за подпомагане на земеделските производители /ЗПЗП/ е наложена имуществена санкция в размер на 1800 лева за нарушение на чл. 33б, ал.1 ЗПЗП.

Ответникът, чрез процесуалния му представител адв. Л. оспорва жалбата.

Прокурорът счита жалбата за неоснователна.

Касационната инстанция, след като провери правилността на постановеното решение, предвид наведените в жалбата касационни основания и въз основа на доказателствата по делото, счита жалбата за процесуално допустима, а разгледана по същество за неоснователна.

Въззивният съд правилно е изяснил фактическата обстановка, поради което не е необходимо приповтарянето й.

За да отмени обжалваното пред него НП въззивният съд е приел, че при издаването му са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

На първо място съдът е посочил, че  нито в акта, нито в НП е не посочено обстоятелството, че жалбоподателят  Фондация „Благотворителна Католическа организация Каритас Витания“ в случая се явява негов ползвател и именно в това му качество е санкциониран.

На следващо място съдът е констатирал, че в АУАН, за разлика от НП, не е отразено и друго фактическо обстоятелство, релевантно за деянието по чл. 33б, ал.1 ЗПЗП,  а именно – обстоятелството, че площта е включена в слой „ПЗП“.

Насоящият съдебен състав изцяло кредитира доводите на първоинстанционния съд, като отделно от това следва да се отбележи, че по делото не се съдължат категорични данни Фондация „Благотворителна Католическа организация Каритас Витания“ да е извършила вмененото и нарушение. Още в АУАН-а  управителят на фонадицията е възразил, че не му е известно лицето което е преобразувало и разоравало процесната  площ, като по всяка вероятност това е било извършено от предходния наемател на имота.

Ето защо съдът намира, че  обжалваното решение е правилно и законосъобразно, поради което същото следва да бъде оставено в сила.

  

Предвид горното  Съдът

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение № 1769/02.10.2019г. постановено по АНД № 4639/2019г. по описа на Пловдивски районен съд.

 

Решението е окончателно.                                                                                                                                                                                                                       

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :

 

ЧЛЕНОВЕ :