Определение по дело №7/2021 на Софийски окръжен съд

Номер на акта: 260076
Дата: 28 януари 2021 г. (в сила от 28 януари 2021 г.)
Съдия: Ирина Руменова Славчева
Дело: 20211800500007
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 5 януари 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                                     Гр. София, 28.01.2021 г.

 

 

 

СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми януари две хиляди двадесет и първа година, в състав:

                                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА СЛАВЧЕВА

      ЧЛЕНОВЕ:  1. ИВАЙЛО ГЕОРГИЕВ

                                                                                                    2.  ВАНЯ ИВАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Славчева ч.гр.д. № 7/2021 г. по описа на Софийски окръжен съд,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е образувано по частна жалба на С. Д. Б. *** в качеството на наследник на М. С. С., починала на 07.11.1971 год., чрез адв. Х.Н. от САК срещу определение  27 от 11.11.2020 год. на съдия по вписвания в Служба по вписвания при РС-С., с което е постановен отказ за вписване на решение  № ПР17 от 18.11.2004 год. на ОбСЗ-гр.С. за възстановяване правото на собственост на земеделски земи в съществуващи или възстановими стари реални граници в землището на с. Б., Община С. по заявление с вх. № 2011 от 11.11.2020 год. по описа на СВ –гр. С.. В жалбата се поддържат доводи за незаконосъобразност на обжалвания акт, като се прави искане за отмяната му.

Частната жалба е подадена в срока по чл.577, ал.1 вр. чл.275, ал.1 ГПК.

Съдът като прецени данните по делото прие следното:

Производството, в което е постановен обжалваният отказ, е започнало по заявление на С.Б. чрез пълномощника й Ц.Д. за вписване на решение  № ПР17 от 18.11.2004 год. на ОСЗ-С. за възстановяване правото на собственост на наследниците на М. С. Н., б.ж. на с. Б., върху земеделска земя – нива, в съществуващи или възстановими стари реални граници в землището на с. Б., Община С.. Към решението е приложена скица на имота, понастоящем - поземлен имот с идентификатор № 06175.12.71, удостоверение за данъчна оценка на имота, както и удостоверение за наследници на М. С., починала на 07.11.1971 год. /у-ние № 7/29.10.2020 год. на Община С./, в което за всички живи наследници е посочен ЕГН и местоживеене, а за двама от починалите наследници - дата и година на раждане.

За да откаже вписването, съдията по вписванията е приел, че не са спазени изискванията на закона, тъй като липсва ЕГН на всички съсобственици, три имена или дата на раждане.

При горните факти съдът прие следното от правна страна:

Съдията по вписванията може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само в рамките, установени в Правилника за вписванията, който нормативен акт очертава пределите на неговите правомощия. По смисъла на чл. 32а ПВп съдията по вписванията следи за спазването само на установените в този нормативен акт изисквания. Осъществяването на контрол върху спазване на материалноправните предпоставки на акта, чието вписване се иска не е в рамките на правомощията на съдията по вписванията. Съдията по вписвания следва да провери дали актът подлежи на вписване, съставен ли е съобразно изискванията за форма и има ли необходимото съдържание. Съгласно т. 6 от ТР № 7 от 25.04.2013 г. на ВКС по тълк. д. № 7/2012 г., ОСГТК отказът на съдията по вписванията може да бъде мотивиран с обстоятелството, че представеният акт не подлежи на вписване (чл. 32а ПВ); да бъде основан на съображения за местна некомпетентност на съдията по вписванията (чл. 570, ал. 1 ГПК, чл. 7 ПВ), както и на съображения, извлечени от формата на акта. Може да бъде отказано вписване на представения акт и ако той няма необходимото съдържание; ако не е внесена дължимата за това такса; ако липсва скица-копие от кадастралната карта съгласно чл. 6, ал. 3 ПВ или ако не са представени доказателства за изпълнението на изискванията на чл. 264 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В случая представеното решение на ОбСЗ-С. отговаря на изискванията за форма и има изискуемото от закона съдържание, като е описано точно  местонахождението на възстановения имот, вид, площ, граници и съседи; решението съдържа данни за влизането му в сила, като е представена и актуална скица на възстановения имот, т.е. налице е индивидуализация на имота. Представено е и удостоверение за наследници на бившия собственик – М.Н., в чиято полза е възстановено правото на собственост с конститутивното решение на органа по земеделска реституция.

Съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 1, буква ”а” от Правилника за вписванията при вписването следва да бъде посочено ЕГН на страните, а когато няма такъв - мястото и датата на раждане. Това изискване е установено с оглед на обстоятелството, че съгласно разпоредбата на чл. 36, ал. 1 от Правилника за вписванията в партидната книга се нанасят последователно накратко под името на всеки собственик и на определената от него страница, извършените вписвания, отбелязвания и заличавания, които се отнасят до него, като се посочва и съответната книга, томът и страницата, където е подреден актът, като съгласно ал. 2 лицата се записват с данните, посочени в чл. 6, ал. 1, буква ”а”, а когато актът е извършен от две или повече лица съгласно чл. 37 от правилника нанасянето в партидната книга се прави под името на всяко от тях. Следователно, вписването на данни за принадлежността на правото на собственост върху недвижим имот в Службата по вписванията се извършва чрез отбелязване на данни по партидата на собственика, т.е. на лицето, което подлежащият на вписване акт сочи като носител на вещното право, поради което в чл. 6, ал.1, буква ”а” от Правилника за вписванията е установено и изискването за посочване на данни за всяко лице, което подлежащият на вписване акт сочи като носител на такова право, което пък обуславя необходимост такива данни при вписването да бъдат посочени не само за лицето, което заявява вписването на акта, но и за всички лица, които този акт сочи като собственици, респ. носители на ограничено вещно право върху имота. Аргумент в подкрепа на това становище е и разпоредбата на чл. 39 от Правилника за вписванията, която сочи начина, по който се извършват справки за принадлежността на правото на собственост в книгите за вписванията. В случая представеното за вписване решение на ОбСЗ-гр. С. съдържа трите имена и ЕГН или дата и година на раждане на наследниците на М.Н., които понастоящем са собственици на процесния имот. Ето защо следва да се приеме, че са спазени изискванията по горецитираната разпоредба от Правилника за вписванията, тъй като подлежащият на вписване акт и приложеното към него удостоверение за наследници съдържат ЕГН или дата и година на раждане на всички субекти на земеделска реституция. Не е посочено единствено месторождението на един от наследниците - Г. Д. Д. /посочена е дата и година на раждане/, но същият е починал през 1968 год. и не е оставил наследници по закон.

Следователно, представените към заявлението документи съдържат всички необходими данни за принадлежността на правото на собственост върху недвижимия имот, включително имена, местожителство и ЕГН на всички  лица, които подлежащият на вписване акт сочи като носители на вещното право върху имота към настоящия момент.

По всички изложени съображения обжалваният отказ за вписване е незаконосъобразен и следва да бъде отменен, а делото – върнато на съдията по вписвания при РС-С. с указания да разпореди вписването.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОТМЕНЯ определение  27 от 11.11.2020 год. на съдия по вписвания в Служба по вписвания при РС-С., с което е постановен отказ за вписване на решение  № ПР17 от 18.11.2004 год. на ОСЗ-С. за възстановяване правото на собственост на наследниците на М. С. Н., б.ж. на с. Б., върху земеделска земя в съществуващи или възстановими стари реални граници в землището на с. Б., Община С. и ВРЪЩА делото на съдията по вписвания при РС-С. за вписване на решението, по подаденото заявление вх. № 2011 от 11.11.2020 год. по описа на СВ-С. от С. Д. Б. *** чрез пълномощника й Ц.Д., в качеството на наследник на М. С. С. /Н./, починала на 07.11.1971 год.

Определението  е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

                                                                                                            2.