Решение по дело №430/2018 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 405
Дата: 25 май 2018 г. (в сила от 26 юни 2018 г.)
Съдия: Жана Иванова Маркова Колева
Дело: 20183100900430
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 19 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

№………./……………05.2018 г.

гр. Варна

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание, проведено на двадесет и трети май през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: ЖАНА МАРКОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

т.д. № 430/2018 г., по описа на ВОС, ТО

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл. 155, т. 3 ТЗ, образувано по  искова молба вх. № 8419/16.03.2018 г. на ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ВАРНА срещу „КАРМЕЛИЯ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Варна, ул. „Ал. Константинов“, № 31 с правно основание чл. 155, т. 3 ТЗ, за прекратяване на ответното дружество.

Твърди се в исковата молба, че след извършена справка е установено, че на 14.11.2017 г., вписания управител – Т.П.П., ЕГН **********, е починал. След смъртта на последния, друг управител на дружеството не е бил вписван, като е изтекъл период по-дълъг от предвидените в закона 3 месеца.

В срока по чл.367 ГПК, ответникът „КАРМЕЛИЯ“ ЕООД, не депозира писмен отговор.

С доклада по делото съдът е приел, че ищцовите твърдения не са оспорени от ответника, не са предявени и насрещни  права и възражения както и че са посочени и представени само писмени доказателства от страна на ищеца. С определението си от разпоредително заседание по реда на чл. 374 ГПК съдът е приел, че е налице хипотезата на чл. 376, ал. 1 ГПК и са налице предпоставките за разглеждане на спора в закрито заседание, поради което е предоставил възможност на страните да представят писмени защити. В указания им срок страните не са представили такива.

След проверка на представените по делото доказателства, поотделно и в съвкупност, и въз основа на доводите на страните, съдът приема следното от фактическа и правна страна:

След извършена справка в ТР се установява, че „КАРМЕЛИЯ“ ЕООД, е вписано в търговския регистър с ЕИК *********. Едноличен собственик на капитала на дружеството и управител е Т.П.П., ЕГН **********.

Видно от представения по делото препис-извлечение от акт за смърт № 62/15.11.2017 г., Т.П.П., ЕГН ********** е починал на 14.11.2017 г. От представените по делото доказателства и извършена справка в ТР, се установява, че Т.П.П. не е заличен като управител, съответно липсва вписване на нов управител. С оглед на това съдът намира, че към момента на предявяване на иска, дружеството е нямало вписан управител, в продължение на повече от три месеца. Промени в представителството не са налице и към момента на настоящото произнасяне.

При така установените факти по делото съдът намира, че е налице хипотезата на чл. 155, т. 3 ТЗ за прекратяване дейността на дружеството. От събраните по делото писмени доказателства безспорно се установява, че дружеството е без управителен орган и то за срок, който значително надвишава предвидения в закона 3-месечен срок. С оглед на това съдът намира, че продължаването на дейността на дружеството би било в нарушение на чл. 135, ал. 1 и чл. 141 ТЗ, тъй като ответното дружеството няма орган на управление и то за продължителен период от време. Ето защо продължаване на дейността му би застрашило и обществените отношения, свързани с нормалното участие и дейност на търговските субекти в стопанския живот.

По изложените съображения, съдът намира предявения иск за доказан и основателен, дейността на дружеството следва да бъде прекратена. На основание чл. 78, ал. 6 ГПК ответното дружество следва да бъде осъдено да заплати по сметка на Варненския окръжен съд  определената от съда държавна такса по иска в размер на 80 лв., както и сумата 5.00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист.

По изложените съображения съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРЕКРАТЯВА срещу „КАРМЕЛИЯ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Варна, ул. „Ал. Константинов“, № 31, на основание чл. 155, т. 3 ТЗ.

ОСЪЖДА „КАРМЕЛИЯ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Варна, ул. „Ал. Константинов“, № 31 да заплати в полза на ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, сумата 80.00 лв. (осемдесет лева), държавна такса, както и сумата 5.00 лв. (пет лева), за служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Варненски апелативен съд в двуседмичен срок от съобщаването му.

След влизане в сила, препис от решението да се изпрати на АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА за провеждане на процедура по чл. 156 ТЗ.

 

 

 

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: