Решение по дело №121/2009 на Районен съд - Луковит

Номер на акта: 64
Дата: 30 юни 2009 г. (в сила от 30 юли 2009 г.)
Съдия: Цветан Кръстев
Дело: 20094320100121
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 11 май 2009 г.

Съдържание на акта

Р   Е    Ш     Е    Н    И    Е


 

                                        Луковит,   30.06.2009 г.

                  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

           Луковитският районен  съд...........колегия в публичното заседание на тридесети юни две хиляди и девета  година,

в състав:

Председател: Ц.К.

Ц.


Членове:

 

при секретаря М.Х.Д.

и в присъствието на прокурора .....................................................

като разгледа докладваното от председателя ГР д.  121 по описа

за 2009 год. за да се произнесе съобрази :

Иск с основание чл. 82, ал. 2 СК.

Ищцата излага в молбата си, че ответницата е нейна родна майка , но от малка е отгледана от своя баща, а майка й е била- осъдена да заплаша издръжка, но тъй като с навършваме на пълнолетие, същата е била прекрате­на по изпълнителното дело при СИС при районен съд го.Луковит, а същата е редовна ученичка з СОУ "Алеко Константинов " гр. Луковит и има желание да завърши целия курс на обучение,моли да бъдат призовани на съд и след ка­то съдът счете иска за основателен и доказан постанови решение, с което осъди ответницата да и заплаща по 80- осемдесет лв. месечна издръжка да завършване на средното и образование- двадесет годишна възраст.

Ответникът с отговора си признава иска като допустим, но счита, че е неоснователен, тъй като би следвало да се представи удостоверение за размера на доходите на бащата, освен това издръжката не следва да създава особени затруднения за даващия такава.

От обясненията на страните, приложените писмени доказателства:удостоверение за раждане, удостоверение №731/24.04.2009 г. на СОУ Алеко Константинов" гр. Луковит, съобщение от 13.04.2009 г. на Държавен съдебен изпълнител пир Районен съд го. Луковит, декларация за месечен доход от_ищцата служебна бележка от Д”БТ" гр. Червен бряг, удостоверение №21157/25.06. 2009 г наМВР гр. Ловеч, съдът приема за установено, че ищцата е родена 19.01.1991 г. от майка ответницата по делото и баща Ц. С.П.. Същата има брат П. Ц. С. от друга жена.

Ответницата е била осъдена да заплаша издръжка на ищцата, като същата е изплащана от Община гр. Червен бряг, Плевенска област, но с навършване на пълнолетие на 19.01.2009 г. издръжката е била прекратена от СИСлужба при Районен съд гр. Луковит.

От приложеното удостоверение на СОУ”Алеко Константинов" гр. Луковит Ловешка област е видно, че ищцата е редовна ученичка з ХІ-ти клас на учебната 2008/2009 г. и по тази причина е заведен настоящия иск.

Съдът намира, че иска е допустим и се поставя въпроса за неговата основателност, като съдът намира, че той е основателен, тъй като 'ищцата продължава средното си образование и не е навършила двадесет години. От ней


ната декларация е видно, че тя се осигурява понастоящем от баща си с осемдесет лв., който понастоящем е в чужбина, но има и друго дете.

Наистина размера на издръжката зависи както от нуждите на детето, така и от възможностите, на родителите му, а в чл. 82, ал. З СК е предвидено, че търсената издръжка се дължи, ако не представлява особени затруднения за родителите, в случая респективно ответницата. Последната представя удостоверение, че е регистрирана в Бюрото по труда гр.Червен бряг, но самата тя не представя доказателства как се издържа, след като и досега из­дръжката за ищцата е плащана от Община гр. Червен бряг. Съдът на мира, че ответницата следваше да докаже, че даването на исканата издръжка съставлява особени затруднения за нея и в какво се изразяват те.

при този изход на процеса съдът намира, че иска така както е предявен в размер на 80- осемдесет лв. -следва да бъде уважен, като ответницата бъде осъдена да заплати държавна такса по бюджета на съдебната власт в размер на 76.80- седемдесет и шест и 0.80

Съдът намира, че ответницата ще следва да бъде осъдена да заплати на адвокатска колегия гр.,Ловеч 100- сто лв. за възнаграж дението на адвоката Миралюб Монов.

Водим от тези съображения съдът

                  Р  Е   Ш   И:

ОСЪЖДА К.П.И., ЕГН-********** ***, Плевенска област да заплаща на Б.Ц.С., ЕГН-********** *** по 80- осемдесет лв. месечна издръжка с начална дата 19.01.2009 г. до завършване на средното и образование ,' до навършване на 20-двадесет годишна -възраст.

ОСЪЖДА К.П.И., ЕГН:********** ***, Плевенска област да заплати държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 76.80- седемдесет и шест и 0.80 лв., както и 100-сто лв. на адвокатска колегия гр.Ловеч, за възнаграждение на адвоката Миролюб Монов.

Решението подлежи на обжалване пред-Ловешкия окръжен съд в двуседмичен срок от 15.07.2009 г.

Районен съдия: