Определение по дело №664/2018 на Районен съд - Козлодуй

Номер на акта: 720
Дата: 24 юли 2018 г.
Съдия: Галя Василева Петрешкова-Ставарова
Дело: 20181440100664
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 9 май 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

гр. Козлодуй 24.07.2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Козлодуйският районен съд, пети състав, в закрито заседание на 24 юли 2018 година, в състав:

Председател: Адриана Добрева

 

като разгледа докладваното от съдия А.Добрева гр. д. № 664 по описа за 2018 година и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Съдът е сезиран с искова молба подадена от Районна прокуратура – Козлодуй, с която е предявен против В.И.М. *** иск за лишаване от родителски права спрямо детето Георги Валентинов Виткин.

По реда на чл.131 от ГПК препис от исковата молба и приложените писмени доказателства са изпратени на ответника за писмен отговор на адреса посочен от ищеца в исковата молба и видно от приложеното по делото съобщение ответника не е намерен  на адреса в село Крива бара, община Козлодуй, област Враца, улица „Благой Иванов“ № 2 и не е получил книжата си. На същия адрес по реда на чл.47, ал. 1 от ГПК е залепено обявление до ответника да се яви и получи книжата по делото, но в законовия срок той не се е явил.

Съдът с оглед процесуална икономия е изискал служебна справка за адресната регистрация на ответника по реда на Наредба № 14/2009г. и видно от изготвената служебна справка е с постоянен и настоящ адрес ***, адресът посочен в исковата молба.

Впоследствие съдът е разпоредил връчването да се извърши по реда на чл.47, ал.1 от ГПК и е изискана служебно справка от ТД на НАП - Враца по реда на чл. 47, ал.3, изр.последно от ГПК за местоработата на ответника. Видно от получената справка, ответника няма сключени трудови договори, т.е. няма месторабота, на която съда да изпрати за връчване книжата по делото.

Предвид на това съдът намира, че следва да приложи разпоредбата на чл.47, ал.6 от ГПК и ответникът следва да участва в процеса чрез особен представител, адвокат назначен по реда на Закон за правна помощ.

Доколкото съгласно чл.47, ал. 6 от ГПК ищецът следва да понесе разноските за особения представител на ответника, но за настоящия казус той самия е освободен от съда на основание чл.83, ал.2 от ГПК да заплаща такси и разноски с нарочно определение, то разноските за особения представител следва да са от бюджетната сметка на РС-Козлодуй.

Водим от изложените правни съображения и на основание чл.47, ал.6 от ГПК, Козлодуйският районен съд, първи състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

Допуска правно помощ на ответника по гражданско дело № 664/2018г. по описа на РС – Козлодуй, В.И.М., ЕГН **********  с постоянен и настоящ адрес ***, образувано по искова молба на Районна прокуратура град Козлодуй, по иска за лишаване от родителски права с правно основание чл.150, вр.чл.143, ал.2 от СК.

Определя възнаграждение за правната помощ в размер на 300 лева съгласно чл.7, ал.1 т. 4 от Наредба за минималните размери на адвокатските възнаграждения, което да се заплати от бюджетната сметка на РС - Козлодуй на определения адвокат.

Да се уведоми АК-Враца, като се изпрати препис от определението, за да определи адвокат, който да извърши правната помощ.

 

Определението не подлежи на обжалване.

Препис да се изпрати на ищеца.

Да не се публикува съгласно ВППСА в КРС.

 

 

                                                                                  Районен съдия: