Разпореждане по дело №57/2017 на Окръжен съд - Търговище

Номер на акта: 367
Дата: 4 август 2017 г.
Съдия: Боряна Стойчева Петрова
Дело: 20173500900057
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 28 юли 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                              Разпореждане

 

                                               Гр.Търговище, 04.08.2017 година

 

 

              Окръжен съд Търговище,  търговско отделение, осми състав, в закрито съдебно заседание на четвърти август две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                            Съдия: БОРЯНА ПЕТРОВА

                           

              Като разгледа искова молба, по която е образувано т.д.№ 57/17 г. по описа на Търговищки районен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по реда на чл.367 и следващите от ГПК

                   Производството по делото е образувано по искова молба на  С.И. ***, ЕГН **********, от гр.Търговище, П.С.И. *** и Илия С.И. ***, всички действащи чрез пълномощника си адв. Д.П. ***, с която са предявени искове за заплащане на обезщетение за причинени имуществени вреди от ответника Застрахователно акционерно дружество „ДаллБогг живот и здраве“ ЕИК *********, седалище и адрес на управление ***.

                   В окръжен съд Търговище е образувано търговско дело № 58/10 със страни П.С.И. ЕГН **********, действаща като майка и законен представител на Магдалена Илиянова Ненкова ЕГН ********** действащи чрез пълномощника си адв. Д.П. *** против Застрахователно акционерно дружество „ДаллБогг живот и здраве“ ЕИК *********, седалище и адрес на управление ***. Предявен е против ответника иск за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди. Поради връзка между делата и на основание чл.213 от ГПК, производството по т.д.№58/17 е прекратено и присъединено към т.д.№ 57/17 и двете по описа на ОСТ.

                   Съдът намира исковата молба за редовна по смисъла на чл.127 и чл.128 от ГПК, а предявените с нея иск – процесуално допустим. Следва исковата молла  заедно с приложенията към нея да бъде изпратена на ответника, на когото да се укаже да подаде писмен отговор в двуседмичен срок, задължително съдържание на отговора и последиците от не подаването  на отговор или не упражняването на права съгласно разпоредбите на чл.367, чл.369, чл.370 от ГПК.

         Водим от горното, съдът

 

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

 

                   ДА СЕ  ВРЪЧАТ на ответника преписи от исковата молба   ведно с приложените доказателства.

                   УКАЗВА на ответника, по реда на чл.367 ал.1 от ГПК, че следва в двуседмичен срок, считано от получаването на преписите от исковата молба и приложенията към тях, да депозира пред съда писмен отговор, който да съдържа: посочване на съда и номера на делото, името и адреса на ответника, както и на неговия законен представил или пълномощник, ако има такива; становище по допустимостта и основателността на иска; становище по обстоятелствата, на които се основава искът; възраженията срещу иска и обстоятелствата, на които те се основават; подпис на лицето, което подава отговор.

                   УКАЗВА на ответника, че в писмения отговор е длъжен да посочи доказателства и конкретни обстоятелства, които ще доказва с тях и да представи всички писмени доказателства, с които разполага.

                   УКАЗВА на ответника, че към писмения отговор следва да представи пълномощно, когато отговорът се подава от пълномощник и препис от отговора и приложения към него според броя на ищците.

                  УКАЗВА на ответника, че ако в установения срок не подаде писмен отговор, не вземе становище, не направят възражение, не посочи доказателства, не представи писмени доказателства или не упражни правата си по чл.211 ал.1 , чл.212, чл.219 ал.1 и чл.369 от ГПК, губи възможността да направи това по-късно, освен ако пропускът се дължи на особени непредвидими обстоятелства, както и че по отношение на тях може да бъде постановено неприсъствено решение.

                   ОТВЕТНИКЪТ СЛЕДВА ДА ИМА ПРЕДВИД РАЗПОРЕДБИТЕ НА ГПК ОТНОСНО ВРЪЧВАНЕТО НА КНИЖАТА:

                   Чл.47 ал.1 Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп-на входната врата или на видно място около нея. Когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска уведомление в нея.

                   Чл.50 ал.1 Мястото на връчване на търговец и юридическо лице, което е вписано в съответния регистър, е последния посочен в регистъра адрес.

                   Ал.2 Ако лицето е напуснало адреса си и в регистъра не е вписан новият му адрес, всички съобщения се прилагат по делото и се смятат за редовно връчени.

                   Ал.3 Връчването на търговци и на юридически лица става в канцелариите им и може да се извърши на всеки служител или работник, който е съгласен да ги приеме. При удостоверяване на връчването връчителят посочва имената и длъжността на получателя.

                   Ал.4 Когато връчителят не намери достъп до канцеларията или не намери някой, който е съгласен да получи съобщението, той залепва уведомление по реда на чл.47, ал.1 от ГПК. Второ уведомление не се лепи.

                   След постъпване на отговор на исковата молба или изтичане на горепосочения срок делото да се докладва за процедура по чл.140 от ГПК.

                   РАЗПОРЕЖДАНЕТО не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: