Решение по дело №22/2019 на Районен съд - Етрополе

Номер на акта: 35
Дата: 20 март 2019 г. (в сила от 11 юли 2019 г.)
Съдия: Мая Дойчева Николова
Дело: 20191830200022
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 12 февруари 2019 г.

Съдържание на акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр.Етрополе, 20.03.2019 год.

в   името   на   народа

Етрополски районен съд на двадесети март през две хиляди и деветнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

Председател:Мая Николова

при секретаря: Климентина Чикова при участието на р.прокурор:…….…… разгледа докладваното от Председателя  АНД00022 по описа за 2019г.

С постановление на прокурор Виолета Григорова при РП гр.Етрополе от 12.02.2019г. по чл.375 от НПК е прието, че са налице условията за приложение на чл.78а от НК и е направено предложение за освобождаване от наказателна отговорност на обвиняемата К.И. ***, с налагане на административно наказание. Обвиняемата И., е привлечена като обвиняема за това, че на 29.11.2018 год. Около 17.15 часа в гр.Етрополе обл.Софийска, в междублоковото пространство в кв.8, без надлежно разрешително е държала високорискови наркотични вещества – престъпление по чл. по чл.354а ал.5, вр ал.3 предл.2, т.1 пред.1 вр.чл.63 ал.1 т.5 от НК.

В хода на разследването е установена следната фактическа обстановка:

На 29.11.2018 год.около 17.15 часа по време на провеждане на специализирана полицеййска операция по линия „Наркотици“ на територията на гр.Етрополе, полицейските служители при РУМВР – Етрополе Гергана Захариева и Стоян Овчаров спрели за проверка две момичета, които излезли от бл.№ 12 в кв.8. При проверката била установена самоличността им: К.И.И. на 17 години и Александра Христова Ценкова на 17 години и двете от гр.Етрополе. На въпроса дали носят забранени вещества, момичетата отговорили отрицателно, но били видимо притеснени. Впоследствие обв.И. заявила, че носи у себе си наркотични вещества – марихуана и амфитамини. В управлението предала с протокол за доброволно предаване 6 броя полиетиленови топчета, от които 4 броя, съдържащи суха тревиста маса и 2 броя, съдържащи бяло прахообразно вещество, както и 1 брой хартиена свивка, съдържаща бяло прахообразно вещество. При направения наркополеви тест същите реагирали на наркотично вещество – марихуана и амфитамини. За предадените вещества обв.И. заявила, че са за лична употреба.

От изготвената физикохимична експертиза на топчето суха тревиста маса, като видно от Протокол № 72/02.02.2018г., е дадено заключение, че раостителната маса, опакована в два броя полиетиленови опаковки /обект № 1/, представлява коноп с нетно тегло 0,66 грама и е със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,99% и два броя полиетиленови опаковки /обект № 2/, представлява коноп с нетно тегло 0,71 грама и е със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,95%.

От протокол за извършена физикохимична експертиза № 19/Нар-28 от 09.01.2019г. се установява, че представените три броя бели бучки – бяло прахообразно вещество е с установено съдържание на амфетамин от 28.2% с общо нето тегло 1.16 грама.

Изготвена е оценка на наркотичното вещество съгласно Постановление на Министерски съвет № 23/29.01.1998 год. за определяне на  цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като стойността на конопа с нетно тегло 0,66 грама и е със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,99% възлиза на 3.96 лева, на коноп с нетно тегло 0,71 грама и е със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,95% възлиза на 4.26 лева, а на 1.16 грама амфетамин с процентно съдържание от 28.2% на активно вещество възлиза на 34.80 лева, или общата стойност на наркотичните вещества е в размер на 43.02 лева.

На обвиняемата е изготвена съдебно-психологична експертиза, чието заключение е, че освидетелстваната не страда от психично заболяване, разбирала е свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си. Обвиняемата е в състояние правилно да възприема фактите, които имат значение за делото и да дава достоверни обяснения за тях.

Въз основа на изложените фактически констатации се обосновава правния извод, че обв.К.И.И. е осъществила от обективна и  субективна страна състав на престъпление по чл. 354а ал.5 вр. ал.3 предл.2 т.1 пр.1 вр.чл.63 ал.1 т.5 от НК.

От обективна страна, на 29.11.2018г. в гр.Етрополе, обл.Софийска, като непълнолетна, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително е държала високорискови наркотични вещества /съгласно Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, във връзка с чл.3 ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите/, а именно: коноп с нетно тегло 0,66 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,99% на стойност 3.96 лева, коноп с нетно тегло 0,71 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,95% на стойност 4.26 лева и амфетамин с общо нетно тегло 1.16 грама с процентно съдържание 28.2% на активно вещество на стойност 34.80 лева, всичко на обща стойност 43.02 лева, като случая е маловажен.

От субективна страна деянието е извършено при условията на пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Обв.И. съзнавала общественоопасния характер на деянието си, предвиждала е настъпването на общественоопасните последици  и е искала това.

                     Представител на РП Етрополе, редовно призована, не се явява в съдебно заседание.

Обв.И. се явява в съдебно заседание, лично и чрез защитника си адвокат Б.Б. от САК. Моли да й бъде наложено административно наказание – „обществено порицание“, което да се изпълни по подходящ начин, по преценка на съда.

Преценявайки събраните по делото доказателства, съдът намери, че предложението на прокурора при РП гр.Етрополе е основателно. На лице са предпоставките за приложение на чл.78а ал.6 вр.ал.1 от НК. За извършеното престъпно деяние се предвижда наказание „обществено порицание”, не са причинени имуществени вреди и деецът не е осъждан, нито е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава VIII от НК.

С оглед мотивите и подбудите за извършване на престъпното деяние, добрите характеристични данни за обвиняемата, искрените самопризнания, младата й възраст, съдът прецени, че административното наказание следва да бъде „обществено порицание“, което да се изпълни, съгласно чл.52 от НК, чрез прочитането му пред колектива на класа на обвиняемата в ПГ „Тодор Пеев“ гр.Етрополе.

                 Вещественото доказателство по делото – коноп с нето маса 1.37 грама, на съхранение в Централно митническо управление,***, на основание чл.53 ал.2 б.“а“ от НК следва да бъде отнето в полза на държавата.

                 Водим от горното съдът               

Р   Е   Ш   И :

ПРИЗНАВА обвиняемата К.И.И., роденА на *** година в гр.Етрополе, с постоянен и настоящ адрес:***, българка, български гражданин, с основно образование, ученичка в ПГ „Тодор Пеев“ гр.Етрополе, неомъжена, неосъждана, ЕГН: **********, ЗА ВИНОВНА В ТОВА, че на 29.11.2018г. в гр.Етрополе, обл.Софийска, като непълнолетна, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително е държала високорискови наркотични вещества /съгласно Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, във връзка с чл.3 ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите/, а именно: коноп с нетно тегло 0,66 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,99% на стойност 3.96 лева, коноп с нетно тегло 0,71 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 13,95% на стойност 4.26 лева и амфетамин с общо нетно тегло 1.16 грама с процентно съдържание 28.2% на активно вещество на стойност 34.80 лева, всичко на обща стойност 43.02 лева, като случая е маловажен - престъпление по чл. по чл.354а ал.5, вр ал.3 предл.2, т.1 пред.1 вр.чл.63 ал.1 т.5 от НК, като на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК във вр.чл.78а ал.1 вр.ал.6 от НК Я ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и й НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни, съгласно чл.52 от НК, чрез прочитането му пред колектива на класа на обвиняемата в ПГ „Тодор Пеев“ гр.Етрополе.

                 Вещественото доказателство по делото – коноп с нето маса 1.37 грама, на съхранение в Централно митническо управление,***, на основание чл.53 ал.2 б.“а“ от НК ОТНЕМА в полза на държавата.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва в 15-дневен срок, пред СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, считано от днес за обвиняемата И. и от получаване на съобщението от РП Етрополе за постановяването му.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: