Решение по дело №5648/2016 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 388
Дата: 1 март 2017 г. (в сила от 17 март 2017 г.)
Съдия: Пламен Димитров Караниколов
Дело: 20163110205648
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 ноември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

НОМЕР    388/1.3.2017г.                    ГОДИНА 2017                   ГРАД ВАРНА

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД                     ТРИДЕСЕТ И СЕДМИ СЪСТАВ

На първи март                                                                                        2017 година

 

В публично заседание в следния състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН КАРАНИКОЛОВ

 

СЕКРЕТАР: П.П.

 

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 5648 по описа за 2016 година

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВА ОБВ. К.А. П., родена на *** г. в***, живуща ***, български и молдовски гражданин, разведена, неосъждана, с висше образование, не работи, ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВНА В ТОВА, ЧЕ

 

През периода 15.08.2014 г. – 15.09.2014 г. в гр. Варна в качеството си на едноличен собственик и управител на „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ” ЕООД – Варна с ЕИК *********, след изпадане на посоченото търговско дружество в неплатежоспособност, в 30-дневен срок от спиране на плащанията – 15.08.2014 г. не заявила това пред съда и не е поискала от Окръжен съд – Варна да открие производство по несъстоятелност, престъпление по чл. 227б ал. 2 от НК, поради което и на основание чл. 78 А, ал.1 от НК я ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и й НАЛАГА административно наказание - ГЛОБА в размер на 1000  /хиляда/ лв.

 

 

ОСЪЖДА ОБВ. К.А. П. да заплати направените по делото разноски в размер на 367,08 (триста шестдесет и седем лева 08 ст.) лв. в полза на ОД МВР - Варна.

 

Решението подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред ВОС.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ  КЪМ  РЕШЕНИЕ ПО НАХД № 5648/2016 год.  НА  ВРС – ХХХVІІ   СЪСТАВ.

 

 

 

Срещу обвиняемата К.А.П. е било образувано и водено досъдебно производство за престъпление по чл. 227б. ал. 2 вр. ал. 1 от НК за това, че през периода 15.08.2014 год – 15.09.2014 год. в гр.Варна, в качеството си на едноличен собственик и управител на „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК *********, в тридесет дневен срок от спиране на плащанията на дружеството /считано от 15.08.2014 г./ не е поискала от Окръжен съд - Варна да открие производство по несъстоятелност.

 

С постановление от 08.11.2016 год. прокурор при ВРП е приел, че са налице основанията за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия и е направил предложение за това.

 

Съдът като е взел предвид, че са налице основания за приложението на чл.78а от НК е насрочил делото за разглеждане по реда на глава ХХVІІІ от НПК.

 

За ВРП, уведомени - представител не се явява.

Пред съда обв.П. редовно призована не се явява, представлява се от служебен  защитник.

 

Същата не оспорва описаната в постановлението на ВРП фактическа обстановка.

 

Защитата по същество на делото моли съда за налагане минимално наказание - глоба по чл.78а. от НК.

 

От преценката на събраните доказателства по делото, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

 

 

„АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК ********* било регистрирано по ф.д. № 3317/06 год. на ОС – Варна, със седалище и адрес на управление в гр.Варна, ул.“Ф.Успенски“ № 18 Едноличен собственик на капитала и управител бил обвиняемата К.П..

През периода 2013 год. – 2014 год., дружеството е било с превишаване на задълженията спрямо собствения си капитал, респ. притежаваното имущество от предприятието не е било достатъчно да обезпечи съществуващите задължения. Дружеството не било в състояние да обслужва текущите си задължения с наличните ликвидни средства, като пасивите значително са превишавали активите на предприятието и това състояние на свръхзадлъжнялост е имало траен характер. С оглед на състоянието на неплатежоспособност, в което се намирало „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК *********, се установява висока зависимост от външни източници на средства и финансиране, която именно в случая не е позволила възможността предприятието да посреща задълженията си. С оглед на това „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК ********* е била в състояние на неплатежоспособност към – 15.08.2014 год., следваща най-ранно възникналото просрочено задължение, т.е това към св.Н.Д., получило и съдебна санкция по водено между страните – гр.д. № 104/2014 год. по описа на ВРС. Последният е бил в трудово правоотношения с дружеството на основание вземането му представлява неизплатено  възнаграждение в размер на – 15 784.01 лв. и лихви за забава в размер на 2 468.52 лв. дължимо за периода от 01.01.2011 год. до 31.03.2013 год. и от 31.03.2013 год. до 21.12.2013 год.

От заключението на назначената и изготвена по делото съдебно-счетоводна-допълнителна експертиза е видно, че: „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД – Варна, ЕИК ********* не е било в състояние да изпълни изискуемите парични задължения – публично правни към държавата или по търговски сделки, като трайно и необратимо е спрял обслужването им. Към  този момент дружеството е било представлявано и управлявано от – К.А.П.. Сочи се още, че понастоящем дружеството е със задължения в общ размер на – 628 940.44 лева.

 

Налице е финансова зависимост от чужди капитали и висок коефициент на задлъжнялост. Краткосрочните пасиви превишават многократно краткосрочните активи. Търговецът не притежава движимо и недвижимо имущество, както и свободни парични средства по банкови сметки.

 

Предвид, гореизложеното експертизата счита че, е налице неплатежоспособност, като за начална дата е определена 15.08.2014 год.

Въпреки изпадането на дружеството в неплатежоспособност, обвиняемата П. не е обявила това пред компетентния съд по несъстоятелността - Окръжен съд Варна, видно от приложените по делото доказателства/ писмо от съда стр. 49 от ДП/.

 

Обв. П., в качеството и на управляващ и представляващ „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД – Варна, ЕИК ********* знаела, че на горепосочената дата – 15.08.2014 год. е било налице спиране на плащанията. Въпреки това, в тридесет дневен срок от тази дата - до 15.09.2014 год., не е поискала от Окръжен съд - Варна да открие производство по несъстоятелност спрямо „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД – Варна, ЕИК *********.

 

Горната фактическа обстановка се установява от всички събрани по делото доказателства, които като безпротиворечиви и взаимно допълващи се съдът кредитира изцяло.

 

След като прецени всички доказателства, релевантни за делото поотделно и в тяхната съвкупност, съдът прие, че обвиняемата П. е осъществила от обективна и субективна страна състав на престъпление по чл.227б ал.2 от НК, тъй като през периода 15.08.2014 год. – 15.09.2014 год. в гр.Варна, в качеството си на едноличен собственик и управител на „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК *********, в тридесет дневен срок от спиране на плащанията на дружеството /считано от 15.08.2014 г./ не е поискала от Окръжен съд - Варна да открие производство по несъстоятелност.

 

От обективна страна:

-    изпълнителното деяние по чл. 227б. от НК се осъществява чрез бездействие. Деецът не заявява по надлежния начин своята неплатежоспособност пред съда в 30-дневен срок от спиране на плащанията. Изпълнителното деяние по ал.2 на чл. 227б. от НК се осъществява по идентичен начин от управляващите и представляващи търговските дружества лица. За да е осъществен от обективна страна съставът на деянието тяхното бездействие е следвало да е продължило минимум 30 дни

-     

-    Субект на престъплението: пълнолетно вменяемо физическо лице.

-     

От субективна страна: деянието е извършено от обвиняемата умишлено при форма на вината пряк умисъл. Същата е съзнавала, че управляваното от нея дружество „АРТ ХОУМ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК ********* не е разполагало с активи и на практика от 15.08.2014 год. дружеството е спряло плащанията, но въпреки това в законоустановеният 30 дневен срок не е поискал от ОС - Варна да открие производство по несъстоятелност.

 

Причини за извършване - незачитане на установения в страната правов ред.

 

За да наложи наказание на обвиняемата съдът на първо място се съобрази със задължителното приложение на нормата на чл.78а от НК. Съдът се съобрази и със степента обществена опасност на деянието и на обвиняемата, начина на извършването му, а също така взе предвид:

- смекчаващите отговорността обстоятелства - чистото съдебно минало на обвиняемата; оказаното съдействие за разкриване на обективната истина във фазата на съдебното производство .

Съдът отчете и липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства.

 

Изложените обстоятелства, предвид вида и характера на конкретното деяние,  мотивираха  съда  да  наложи  административно наказание „ГЛОБА“ в минимален  размер  от  1 000.00  /хиляда/ лева.

 

 

Водим от горните съображения,съдът постанови решението си.

 

 

 

 

 

            

                                РАЙОНЕН   СЪДИЯ: