Решение по дело №15146/2011 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1029
Дата: 16 март 2012 г. (в сила от 18 април 2012 г.)
Съдия: Любомир Симеонов Нинов
Дело: 20113110115146
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 октомври 2011 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№1029/16.3.2012г.

 

гр.Варна 16.03.2012год.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ХХХІ състав, в публично съдебно заседание проведено на девети март две хиляди и дванадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ:Любомир Нинов             

при секретаря М.М., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№15146/2011год., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Ищеца А.И. излага в исковата си молба, че ответницата Г.Ю. по силата на влязло в законна сила съдебно решение от 16.07.2009г. по гр.д.№9906/08г. на ВРС, ХVІ състав е лишена от родителски права по отношение на общото им с ищеца дете И А И., като той изцяло е поел издръжката и отглеждането на детето. Ищеца сочи, че е в затруднено материално положение от една страна, а от друга страна нуждите на детето с възрастта са нараснали и поради това, че ответницата работи в чужбина и получава значителен доход моли тя да бъде осъдена да заплаща за детето месечна издръжка в размер на 150лв. за времето от една година назад от датата на сезиране на съда с исковата молба и за напред с падеж първо число на месеца за който се дължи издръжката и да се присъдят сторените по делото разноски.

Ответницата в законово установения срок въпреки назначения й особен представител не е изразила становище по иска.

Съдът, намира, че предявените искове намират правното си основание в чл.143 от СК и чл.149 от СК.

Съгласно представеното копие от акт за раждане /л.3 по делото/ страните по делото са родители на детето И А*** И..

Ведно е от приложеното към делото гр.д.№9906/08г. на ВРС, че с влязло в сила съдебно решение по същото ответницата е лишена от родителски права по отношение на детето И А*** И..

От друга страна е представена медицинска документация за здравословни проблеми на детето и удостоверение че същото посещава училище от една страна. От друга страна ищец не е представил доказателства за собствените си финансови възможности поради което следва да се приеме, че те са в рамките на средните за страната, като това становище следва да се приеме и по отношение на ответницата.

Воден от гореописаната фактическа обстановка съдът намира, че са на лице предпоставки за определяне на издръжка платима от ответницата, като размера на месечно дължимите се средства за издръжка на детето следва да се приеме, че възлиза на 200лв., от който ищеца предвид поетите от него грижи за детето следва да доставя само сумата от 50лв., а останалата разлика до 200лв. в размер на 150лв. следва да се възложи в тежест на ответницата, като по този начин иска се уважи изцяло.

По отношение на иска по чл.149 от СК съдът намира, че са относими обсъдените по-горе доказателства, като предвид липсата на доказателства за заплащана от страна на ответницата издръжка във врумето от една година предхождащо завеждането на исковата молба, то този иск следва също да бъде уважен изцяло.

Ответницата следва да бъде осъдена да заплати в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт, по сметка на Висшия съдебен съвет сумата от 298лв. сторени по делото разноски.

Предвид напълно пасивното поведение на назначения на ответницата особен представител в първоинстанционното производство съдът намира, че следва да измени размера на определеното му възнаграждение с определение №18008/14.12.2011г., като същия се редуцира от 100лв. на 10лв.

Мотивиран от гореизложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА Г.С.Ю. ЕГН********** *** да заплаща в полза на детето И А И. ЕГН********** чрез неговия баща и законен представител А.И.И. ЕГН********** *** месечна издръжка в размер на 150лв. считано от датата на депозиране на исковата молба пред съда-11.10.2011г. до настъпването на законни основания за неиното изменение или прекратяване, с падеж първо число на месеца за който се дължи издръжката заедно със законната лихва за забава, както и месечна издръжка в размер на 150лв. за времето от една година назад от датата на сезиране на съда-11.10.2011г.

ОСЪЖДА Г.С.Ю. ЕГН********** *** да заплати в полза на А.И.И. ЕГН********** *** сумата от 157лв. разноски по делото.

ОСЪЖДА Г.С.Ю. ЕГН********** *** да заплати в плоза на държавата, по бюджета на съдебната власт, по сметка на Висшия съдебен съвет сумата от 298лв. държавна такса по уважения иск.

ИЗМЕНЯ определение №18008/14.12.2011г. по гр.д.№15146/11г. на ВРС, ХХХІ състав, в частта относно определеното възнаграждение за назначения особен представител на ответницата като го редуцира от 100лв. на 10лв.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението, на основание чл.242, ал.1 от ГПК.

РЕШЕНИЕТО може да бъде обжалвано пред ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок.

 

 

                                Районен съдия: