Определение по дело №273/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 1074
Дата: 15 ноември 2018 г.
Съдия: Янко Новаков Новаков
Дело: 20182100900273
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 4 юни 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

Номер                                      15.11.2018 година                           Град Бургас

 

 

Бургаският    окръжен съд,                                                   граждански състав

на    петнадесети ноември                две  хиляди  и  осемнадесета година

в закрито заседание    в    следния    състав:

 

Председател: Янко Новаков

       Членове:          -

Секретар: -

Прокурор: -

 

изслуша докладваното от съдия Новаков

търговско дело номер   273   по описа за        2018                  година

 

Производството е по чл. 432 от Кодекса за застраховането вр. чл. 45 от Закона за задълженията и договорите.

Ищецът И.К., гражданин на Република Турция, роден на ***г. в гр. Истанбул, с паспорт № 259239, с адрес гр. Истанбул, кв.“Силиври“, със съдебен адрес *** – адв. З.Ж., е предявил иск против ответника „ЗД БУЛ ИНС” АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. София, район „Лозенец”, бул. „Джеймс Баучер” № 87 за заплащане на сумата от 28807 лева,  представляваща обезщетение за имуществени вреди по собствения му лек автомобил марка „Тойота Корола” с рег. № 34ZU02 (турска регистрация), причинени в резултат на пътно-транспортно произшествие, настъпило на 03.07.2016 г. на път BGS 1188 в участъка между селата Добра поляна и Руен, Бургаска област, причинено виновно от лицето Ахмед Ереджеб Ахмед с ЕГН **********  при управление на лек автомобил „Фолксваген Голф” с рег.№ А5124КВ, застрахован при ответното дружество по договор за застраховка „Гражданска отговорност“, ведно със законната лихва, считано от 01.03.2017г. (датата на уведомяване на застрахователя) до окончателно изплащане.

Поведението лицето Ахмед Ахмед, който е предизвикал гореописаното ПТП, е признато за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“ вр. чл. 342, ал. 1 от НК вр. чл. 5, ал.1, т. 1, чл. 16, ал. 1, т. 1 и чл. 20, ал. 2 от ЗДвП с влязла в сила присъда, постановена по приложеното НОХД № 327/2017 г. на Айтоския районен съд. 

В исковата молба са описани претърпените от ищеца вреди, вследствие на пътния инцидент.

Ищецът е представил доказателства по опис, включително и такива относно отправянето на писмена претенция за доброволно уреждане на спора със застрахователя по реда на чл. 380 от КЗ.

Поискал е допускане експертиза относно механизма на ПТП и оценката на щетите.

Ответникът „ЗД БУЛ ИНС” АД е депозирал в срок писмен отговор, с който оспорва предявения против него иск.

Оспорил е, че към датата на деликта – 03.07.2016 г. е бил страна по застрахователно правоотношение за покритие на щетите от лекия автомобил, с който е извършено увреждането.

Предявил е възражение за съпричиняване от страна на пострадалия ищец, който не бил управлявал автомобила си възможно най-вдясно по платното за движение – в нарушение на чл. 15 от ЗДвП.

Ответникът също е формулирал задачи към автотехническа експертиза. 

Съдът е изискал НОХД № 327/2017 г. на РС – Айтос, което е постъпило заедно с материалите по досъдебното производство.

На л. 62 от делото е приложена служебно извършена разпечатка от сайта на Гаранционния фонд относно сключената застраховка „Гражданска отговорност“

Писмените доказателства следва да бъдат допуснати, а делото – насрочено в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Съдът допуска  автотехническа експертиза, вещото лице по която, след запознаване с материалите по делото и по изисканото НОХД № 327/2017 г., да отговори на следните задачи: Какъв е механизмът на ПТП? Какво е било поведението на ищеца непосредствено преди и по време на ПТП и има ли то връзка с увреждането? Каква е била пазарната стойност на автомобила на ищеца непосредствено преди и след увреждането?

Мотивиран от горното и на основание чл. 374 от ГПК Бургаският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

СЪОБЩАВА на страните проекта за доклад съгласно мотивната част на определението.

ДОПУСКА писмените доказателства.

ПРИЛАГА НОХД № 327/2017 г. по описа на РС – Айтос ведно с материалите по досъдебното производство.

НАСРОЧВА открито съдебно заседание на 20.12.2018 г. от 13.30 часа. Да се призоват страните.

ДОПУСКА съдебна автотехническа и оценъчна експертиза, вещото лице по която, след запознаване с материалите по делото и по изисканото НОХД № 327/2017 г., да отговори на следните задачи: Какъв е механизмът на ПТП? Какво е било поведението на ищеца непосредствено преди и по време на ПТП и има ли то връзка с увреждането? Каква е била пазарната стойност на автомобила на ищеца непосредствено преди и след увреждането?

Експертизата да се извърши от вещото лице Евгений Пашов след внасяне на депозит в размер на 300 лева, платим поравно от страните (по 150 лева) в 3-дневен срок от съобщението.

Преписи от определението да се връчат на страните.

 

 

СЪДИЯ: