Присъда по дело №236/2014 на Районен съд - Берковица

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 17 юли 2014 г. (в сила от 1 август 2014 г.)
Съдия: Елеонора Любомирова Филипова
Дело: 20141610200236
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 25 юни 2014 г.

Съдържание на акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

ГР. БЕРКОВИЦА, 17.07.2014г.

                       

                                         В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

РАЙОНЕН СЪД гр. Берковица…………………...……..наказателна колегия в публично заседание на седемнадесети юли……………..……..……през  две хиляди и четиринадесета година…..…….……………………….в състав:

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Елеонора Филипова

              

 

                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Г.Т.

 

                                                                                2. В.А.

                     

                                                                                                            

при секретаря С. П.…………..…………………….и в присъствието на прокурора В. Давидов………………..…………………..……като разгледа докладваното от съдията Филипова………………………….………………...

НОХД 236 по описа за 2014г. ……………….и след  тайно съвещание съдът

        

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.Н.Т. роден на *** ***. Патриарх Евтимий № 1, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, безработен, неосъждан,  с ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 24.03.2014 г. в с. Котеновци, общ. Берковица, с цел да набави за себе си имотна облага спомогнал да бъдат придобити чужди движими вещи: 36 бр. банкноти с номинал 50 лева, представляващи сумата от 1800 лв., собственост на Цветана Н.Ц. ***, за които предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление, поради което и на основание чл. 215, ал.1, във връзка с чл. 55, ал.1 т.1 от НК го ОСЪЖДА на 6 (шест) месеца лишаване от свобода.

 

 

НА ОСНОВАНИЕ чл. 66, ал.1 НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от 3 (три) години.

 

          Присъдата може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд – Монтана в 15 -дневен срок от днес.

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                       

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1………………..

 

 

 

                                                                                            2………………….

Съдържание на мотивите

 

 

МОТИВИ:

 

 

         Подсъдимият П.Н.Т. *** е обвинен в това, че на 24.03.2014 г. в с. Котеновци, общ. Берковица, с цел да набави за себе си имотна облага спомогнал да бъдат придобити чужди движими вещи: 36 бр. банкноти с номинал 50 лева, представляващи сумата от 1800 лв., собственост на Цветана Н.Ц. ***, за които предполагал, че са придобити от другиго чрез престъпление – престъпление по чл.215, ал.1 НК.

 

         В съдебно заседание представителят на прокуратурата поддържа внесеното обвинение и пледира на подсъдимия да бъде наложено наказание при условията на чл.54 НК в минимален размер, като изпълнението да бъде отложено при условията на чл.66 НК.

 

         Подсъдимият се признава за виновен и се разкайва са стореното. Дава подробни обяснения по случая.

 

         От анализа на събраните по делото доказателства се установи следната фактическа обстановка :

 

На 24.03.2014г. около 15,00 часа свидетелката Ц.Н.Ц. *** получила телефонно обаждане от непознат мъжки глас на стационарния си телефон № 09522/2270, който се представил като Николай Петров. Същият обяснил на свидетелката Ц., че е възникнал пътен инцидент със сина и снаха и, при който е загинало дете и за да бъдат освободени двамата от наказателна отговорност е необходимо Ц. да предаде пари на непознат мъж, който Петров ще изпрати пред дома и. Свидетелката Ц. заявила по телефона на непознатия мъж, представящ се за Петров, че може да събере единствено сумата от 1800 лева. По телефона мъжът дал указания на Ц. да отдели от сумата 1800 лева 350 лева, а останалите пари да опакова в хартия и тиксо, които после да постави в найлонов плик, все едно са документи. Петров също така и казал отделените 350 лева да не ги увива, а да ги предаде на мъжа, който ще дойде да вземе и останалите опаковани пари.

Свидетелката Цветана Ц. нямала вкъщи пликове и опаковала парите, всички в банкноти от по 50 лева, в два листа от месечната сметка за ел.енергия, които се намирали най-отгоре на библиотеката и вкъщи. Единият лист представлявал фактура за ел.енергия с дата 23.01.2014г. на името на съпруга и Никола И. Цеков. Другият лист по думите на свидетелката бил пак нещо за тока, двата листа свила като писмо и увила в тиксо, в тях поставила банкнотите от по 50 лева, допълнително увила с още тиксо. След това този пакет допълнително увила с вестник „Телеграф" и пак увила с тиксо, след което мъжът по телефона и казал да затваря и да чака. След малко мъжът отново и позвънил по телефона, като и казал, че неговият човек е тръгнал към нея, уговорили се къде да се чакат. Свидетелката Ц. излязла от вкъщи и отишла до моста в центъра на с.Котеновци, където видяла един мъж да тича към нея, той и казал, че е човека на Петров и си подал ръката. Ц. дала на мъжа сумата от 350 лева в банкноти от по 50 лева, които не били увити и се виждали, той взел парите, след което тя извадила от джоба си пакета с останалите пари, увити отгоре с вестник „Телеграф" и тиксо, той взел и пакета, след което побягнал в посока към  центъра на селото. Свидетелката Ц. тръгнала след мъжа, на когото дава подробно описание и който се качил в паркиран бял бус, товарен, но който свидетелката видяла и запомнила номера - М 8263 ВС, също така го видяла, че по джиесема си разговарял с някого. Ц. веднага се прибрала вкъщи и се обадила на снаха си и сина си, установила, че е измамена от непознатия мъж и веднага сигнализирала в РУ Полиция, гр. Берковица.

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия е установено лицето, на което свидетелката Ц.Н.Ц. е предала сумата от 1800 лева, а именно обвиняемия П.Н.Т. ***. По отношение на същият на 24.03.2014г. в 20,30 часа е извършено процесуално-следственото действие „обиск и изземване" /л. 14-18 от досъдебното производство/, като в предния джоб на гащеризона му са намерени 36 броя банкноти от 50 лева, представляващи сумата от 1800 лева, както и други дребни банкноти и монети, 2 броя мобилни телефона, мъжки портфейл лични документи, увит като пакет вестник с надпис „Телеграф" със залепено тиксо, както и саморъчно направен плик от хартия с надпис: „Сметка за ток на името на Н.И. Цеков от с.Котеновци от 23.01.2014г. и сравнение на тарифите на ел.енергия на битов клиент и др. подробно описани в протокола вещи. Извършен е и оглед на управляваното от обвиняемия П.Т. МПС, а именно „Фиат Дукато" с ДК № М 8263 ВС. Това е именно и автомобила, който е видяла свидетелката Ц. *** веднага след предаването на парите на непознатия за нея мъж.

По делото е извършено разпознаване на лица с разпознаващо лице свидетелката Ц.Ц., която разпознава лицето под № 4, а именно обвиняемия П.Т.. Ц. заявява, че това е мъжът, на когото на 24.03.2014г. е предала сумата от 1800 лева в банкноти от по 50 лева.

Тази фактическа обстановка се установява напълно от събраните по делото доказателства -  от разпита на пострадалата, от протоколите за извършените процесуални действия – обиск и претърсване и изземване, разпознаване.

От обективна и субективна страна е налице състав на извършено престъпление, квалифицирано по чл.215, ал.1 НК. Подсъдимият спомогнал да бъде отчуждена сумата от 1800 лева, собственост на пострадалата с цел да набави за себе си имотна облага, като предполагал, че парите са придобити от другиго чрез престъпление.

Съдът приема, че подсъдимият е предполагал, че сумата е придобита чрез престъпление и не възприема защитната му позиция, че не е знаел какво е съдържанието на пакета, увит във вестник „Телеграф”, тъй като при обиска у него са намерени всички пари, разопаковани.  Разпитан на досъдебното производство, дава обяснения, че е разтворил предадения му в Котеновци от пострадалата пакет на спирката в с.Благово, където е видял, че вътре се намират 29 банкноти, всяка с номинал от 50.00 лева. Всичко това обосновава извода на съда, че подсъдимият е предполагал, че парите са придобити от неизвестното за него (според обясненията му) лице чрез престъпление.

От субективна страна е налице пряк умисъл, като деецът е съзнавал противоправния характер на извършваното от него и е целял настъпването на вредоносния резултат.

Затова съдът го призна за виновен в извършване на престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

При определяне на наказанието, съдът взе предвид чистото съдебно минало на дееца, признанието на вината, разкаянието и като прецени, че са налице условията на чл.55, ал.1, т.1 НК, му наложи наказание „лишаване от свобода” за срок от 6 месеца. При условията на чл.66 НК отложи изпълнението на така наложеното наказание за срок от три години.

Съдът е убеден, че това наказание ще въздейства възпитателно на дееца, както ще постигне и превантивния ефект, залегнал в целите на наказанието.

 

С оглед на такива мотиви съдът постанови присъдата си.

 

                                               РАЙОНЕН  СЪДИЯ :