Споразумение по дело №1749/2018 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 84
Дата: 26 септември 2018 г. (в сила от 26 септември 2018 г.)
Съдия: Даниела Димитрова Събчева
Дело: 20185300201749
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 септември 2018 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

№ 84

гр.Пловдив, 26.09.2018 год.

 

 

ОКРЪЖЕН СЪД - ПЛОВДИВ, наказателно отделение в публично съдебно заседание на двадесет и шести септември две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА СЪБЧЕВА

 

съдебен секретар: ЕЛЕОНОРА КРАЧОЛОВА 

прокурор: ГАЛИН ГАВРАИЛОВ

 

сложи за разглеждане НОХД № 1749 по описа на съда за 2018г., докладвано от председателя

 

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ И.Л.М.  се явява лично и с упълномощен защитник адв. В.И. ***.

 

За Окръжна прокуратура – Пловдив се явява заместник-окръжен прокурор Галин Гавраилов.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля за ход на делото.

АДВ. И.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуалните пречки по даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия:

        И.Л.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, работещ - съдружник в ****ООД, ЕГН **********.

 

Съдът разясни на обвиняемия правата му по чл.55 от НПК.

ОБВИНЯЕМИЯТ М.: Разбрах правата, които ми се разясниха.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДОКЛАДВА се постъпилото споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Пловдив, обвиняемия М. и представляващия го адв. И. чрез прочитането му от прокурора.

 

РАЗЯСНИХА се правата на страните по чл.274 и чл.275 НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи към съдебния състав и секретаря. Представям и моля да приемете като писмени доказателства 3 бр. заверени копия от документи – протокол за доброволно предаване, постановление за назначаване на физико- химическа експертиза и протокол за изготвена физико-химическа експертиза № 1343/12.09.2018 г. по досъдебно производство № 377/2018г. по описа на Четвърто РУ на МВР - Пловдив. Същите касаят лицето Д.В.П. и предадено от него наркотично вещество на разследващите органи, което е предмет на разследване по друго дело, както и по настоящото, но не са били приобщени до настоящия момент към него. Тези доказателства са относими към настоящото дело, поради което и моля да ги приемете. Няма да соча други доказателства. Предлагам на съда да одобри внесеното за разглеждане споразумение,  което сме постигнали с обвиняемия и защитника му по досъдебно производство № 379/2018 г. на IV-то РУ на МВР – Пловдив.

 

АДВ. И.: Нямаме отводи и нови искания. Не възразявам така представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства от представителя на Окръжна прокуратура – Пловдив да бъдат приети. Няма да соча доказателства Моля да одобрите внесеното за разглеждане споразумение, което сме постигнали с представителя на Окръжна прокуратура – Пловдив като непротиворечащо на закона и на морала.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ М.: Поддържам казаното от защитника ми. Нямам отводи и нови искания. Да се приемат представените от прокурора писмени доказателства.

 

Съдът намира, че представените  от прокурора документи са относими към предмета на делото и не е налице процесуална пречка същите да бъдат приети за източници на доказателства, макар те да не са били приобщени по-рано в хода на провеждане на разследване на досъдебната фаза. Следва да  се вземе предвид обстоятелството, че настоящото съдебно производство е най-благоприятно за обвиняемия, поради което следва да се предостави възможност на същия да ползва тази процесуална възможност като формалният пропуск не следва да се отчита в негова вреда. С оглед изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА и ПРИЕМА представените от прокурора писмени доказателства.

 

На основание чл. 382 ал. 4 от НПК съдът запитва обвиняемия И.М. разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последствието от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ И.Л.М. (със снета по делото самоличност): Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен в извършване на това престъпление. Доброволно подписах споразумението. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказал съм се от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

Съдът на основание чл. 382 ал. 6 от НПК съдът намира, че следва да се впише в съдебния протокол окончателното съдържание на споразумението поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, сключено между Окръжна прокуратура Пловдив, представлявана от заместник-окръжен прокурор Галин Гавраилов, адв. В.И. - като защитник на обвиняемия М. и обвиняемия И.Л.М. по досъдебно производство № 379/2018г. по описа на IV РУП на МВР гр. Пловдив, относно следното:

 

Обвиняемият  И.Л.М., роден на *** ***, живущ ***, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, работещ, ЕГН ********** е  извършил виновно  престъпление по чл.354а, ал.1 от НК за това, че на 11.09.2018 г. в гр. Пловдив без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо нето тегло 10.69 гр. на обща стойност 64.14 лева, определена съгласно Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, от които:

- марихуана с общо нето тегло 4.64 грама с активен компонент тетрахидроканабинол 13.3 тегловни % на стойност 27.84 лева;

- марихуана с общо нето тегло 5.77 грама с активен компонент тетрахидроканабинол 9.3 тегловни % на стойност 34.62 лева;

- марихуана с общо нето тегло 0.28 грама с активен компонент тетрахидроканабинол 7.2 тегловни % на стойност 1.68 лева;

и на същата дата в гр.Пловдив е разпространил на Д.В.П., ЕГН ********** високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо нето тегло 4.64 гр. с активен компонент тетрахидроканабинол 13.3 тегловни % на обща стойност 27.84 лева, определена съгласно Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 год. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

 

За така извършеното от обвиняемия И.Л.М. престъпление по чл.354а ал.1 НК вр. с чл.55, ал.1 т.1 и ал.2 от НК му се определя и налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА и наказание ГЛОБА в размер на 2500 лв /две хиляди и петстотин лева/.

На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание на обвиняемия И.Л.М. в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода се ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

На основание чл.59 ал.2 от НК се ПРИСПАДА от така наложеното на обвиняемия И.Л.М. наказание лишаване от свобода времето на задържането му по смисъла на ЗМВР за срок от 24 часа за периода от 19.10 часа на 11.09.2018г. до 17.55 часа на 12.09.2018 год.

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

- Наркотично вещество – марихуана, с нето тегло 4.23 грама, предадено на ЦМУ - София, на основание чл.354а ал.6 от НК се ОТНЕМА в полза на Държавата след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението;

- 1 бр. кафяв хартиен плик, етикиран, надписани подписан от поемни лица и експерт от БНТЛ - Пловдив, съдържащ найлонов плик от суха зелено-кафява растителна маса; сива на цвят електронна везна (с размери 10.5 см на 12.5 см); жълта метална кутийка (с размери 7,5 см на 5 см); листчета за свиване на цигари „ОСВ“ и част цигара „WINSTON“, 1 бр. кафяв хартиен плик, етикиран, надписан и подписан от поемни лица и експерт от БНТЛ – Пловдив, съдържащ метална кутийка “SERI“ с винтов капак с диаметър 7 мм и метален гриндер с диаметър 3.5 см и надпис „CANNA CULLA“ – всичко на съхранение при домакин IV РУП на МВР гр. Пловдив, ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност, след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

Обвиняемият И.Л.М. на основание чл. 189 ал. 3 от НПК се ОСЪЖДА да заплати по сметка на ОД на МВР Пловдив в полза на Държавата направените разноски по време на досъдебното производство в размер на 134.00 /сто тридесет и четири/ лв.

                       

С П О Р А З У М Е Л И     С Е:

 

За Окръжна Прокуратура - Пловдив:                      

/заместник-окръжен прокурор Галин Гавраилов/

 

Обвиняем:

/И.Л.М./

 

 

Защитник:

/адвокат В.К.И./

 

 

                       

СЪДЪТ, след като се запозна с материалите по делото и представеното писмено споразумение намира, че престъплението, за което обвиняемият е предаден на съд не е сред тези, посочени в разпоредбата на чл. 381 ал. 2 от НПК, за които не се допуска споразумение, обвиняемият изразява съгласие със споразумението и доброволно се отказва от разглеждане на делото по общ ред. От фактическа и правна страна споразумението не противоречи на закона и на морала, поради което същото следва да бъде одобрено и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото вписано по-горе споразумение за решаване на делото между  представителя на Окръжна прокуратура - Пловдив, защитника на обвиняемия адв. В.  И. и обвиняемия И.М..

 Определението не подлежи на обжалване и протест.

 

                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

След одобряване на споразумението, на основание чл. 24 ал. 3 от НПК съдът намира, че наказателното производство по делото следва да се прекрати и наложената на обвиняемия мярка за неотклонение - да се отмени, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД1749/2018 г. по описа на Окръжен съд - Пловдив.

ОТМЕНЯ наложената на обвиняемия И.Л.М.  мярка за неотклонение „Подписка”.

Определението не подлежи на обжалване и протест.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

        Съдебното заседание се закри в 09:50 ч.

 

 

                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: