Решение по дело №1487/2022 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1984
Дата: 10 ноември 2022 г.
Съдия: Милена Маринова Дичева
Дело: 20227180701487
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 7 юни 2022 г.

Съдържание на акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1984

 

гр. Пловдив  10 ноември 2022 год.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ, I отделение, ХІ състав, в открито заседание на  дванадесети октомври през две хиляди двадесет и втора   година,  в състав:

          

                                  Председател:  Милена Несторова - Дичева  

                                                         

при секретаря Д. Й.  и участието на прокурора …,  като разгледа  докладваното от председателя административно дело № 1487 по описа за 2022 г.,  за да се произнесе,  взе предвид следното :

 

Производството е по реда на чл.145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Образувано е по жалба на Община Брезово, БУЛСТАТ ***, гр.***, представлявана от Х.Е.– кмет на Общината, срещу заповед № РД 01-0662/20.04.2022 г. на ИД на АСП за прекратяване финансирането от държавния бюджет на ЦНСТ гр.Брезово.

Твърди се незаконосъобразност на заповедта поради неспазване на материалноправните разпоредби, както и несъобразяване на същата с целта на закона.

Като единствен аргумент за незаконосъобразността на заповедта е посочено, че  в КП 75-02-83/06.12.21 г., касаещ качеството на предоставяната социална услуга в Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания гр.Брезово, са дадени задължителни предписания доставчикът на социалната услуга ЦНСТДБУ гр.Брезово да предприеме действия за извършване на ремонтни дейности, свързани с подобряване на материалната среда, както и да се подобри материалната среда с необходимото обзавеждане на спалните помещения на потребителите. В изпълнение на тези предписания е сключен договор за строителство срокът на който договор е 40 работни дни. Сочи се, че при това положение е нелогично да се припокрива срокът на действие на договора с посоченият в мотивите  към обжалваната заповед срок за липса на потребители.

В крайна сметка се иска отмяна на оспорената заповед.

В съдебно заседание жалбоподателят не изпраща представител.

За ответната страна се заема становище, подкрепено с подробни доводи, изложени в писмен отговор на жалбата (л.56), за неоснователност на жалбата.

Неоснователността на жалбата се поддържа и в съдебно заседание.

Съдът, като взе предвид становищата на страните и събраните по делото писмени доказателства, намери процесната жалба за неоснователна по следните съображения:

Предмет на процесното оспорване е заповед № РД 01-0662/20.04.2022 г. на ИД на АСП за прекратяване финансирането от държавния бюджет на ЦНСТ гр.Брезово, считано от 01.04.2022 г.

За да прекрати въпросното финансиране, АО е установил, в рамките на осъществявания периодичен мониторинг на социалните услуги за деца на територията на страната, липсата на потребители в „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“ в гр.Брезово, през последните месеци декември 2021 г., януари 2022 г., февруари 2022 г., м.март 2022 г. и към момента на издаването на заповедта. Установяването на въпросното обстоятелство, а именно липса на  потребители на социалната услуга за период от три месеца, е единствената нужна законова предпоставка за издаването на процесната заповед съгласно чл.58, ал.2 във връзка с чл.58, ал.1, т.2 от ЗСУ, на основание чл.88, ал.1 от ППЗСУ.

Въпросното обстоятелство е констатирано с КП № 75-02-83/06.12.2021 г. (л.31 по делото), видно от който към момента на проверката в ЦНСТДБУ – гр.Брезово не е имало потребители на социалната услуга и персонал. Материалната доказателствена сила на този КП не е оборена в хода на съдебното производство, съответно съдът приема за доказан факта на липса на потребители на социалната услуга към момента на направената констатация в този смисъл по КП. Съдът приема за доказан и изискуемия  се от нормата на чл.58, ал.1, т.2 от ЗСУ период от три месеца на липса на потребители на социалната услуга давайки вяра на събраните писмени доказателства по административната преписка – справки от РД „СП“ Пловдив за нулева заетост на ЦНСТДБУ гр.Брезово през м.12.2021 г., м.1.2022 г., м.2.2022 г. , м.03.2022 г. – л.60 и сл. по делото. При проявлението на този факт (нулева заетост за период от три месеца) правилно АО е издал процесната заповед за прекратяване финансирането от държавния бюджет на ЦНСТ гр.Брезово при условията на обвързана компетентност.

Неоснователни са оплакванията по жалбата – ирелевантно към издаването на процесната заповед е дали във връзка с КП № 75-02-83/06.12.2021 г. (л.31 по делото) и дадените с него по т.1 задължителни предписания за извършване на ремонтни дейности са предприети действия от страна на Община Брезово. Процесната заповед е издадена на основание на това, че липсват потребители на социалната услуга за период от три месеца и няма връзка с подобряването на материалната среда в ЦНСТДБУ – гр.Брезово.

 

По тези съображения жалбата се явява неоснователна.

 

По разноските:

  С оглед изхода от спора и поради своевременното искане за присъждане на разноски, направено в съдебно заседание от процесуалния представител на ответника, на основание чл. 143, ал. 4 от АПК жалбоподателят дължи заплащане на разноските по делото. Съдът като съобрази характера на спора, разпоредбата на чл. 78, ал. 8 от ГПК, във вр. с чл. 37 от Закона за правната помощ и чл. 24 от Наредбата за заплащането на правната помощ, намира че в полза на АСП следва да се присъдят разноски, представляващи юрисконсултско възнаграждение, в размер на 100 лева.

 

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОХВЪРЛЯ жалбата  на Община Брезово, БУЛСТАТ ***, гр.***, представлявана от Х.Е.– кмет на Общината, срещу заповед № РД 01-0662/20.04.2022 г. на ИД на АСП за прекратяване финансирането от държавния бюджет на ЦНСТ гр.Брезово.

 

ОСЪЖДА Община Брезово, БУЛСТАТ ***, гр.*** да заплати на АСП гр.София, ул.“Триадица“ №2, разноски, представляващи юрисконсултско възнаграждение, в размер на 100 лева.

 

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на РБългария в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                     

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: