Решение по дело №65/2023 на Административен съд - Сливен

Номер на акта: 68
Дата: 14 юни 2023 г. (в сила от 14 юни 2023 г.)
Съдия: Галя Петкова Иванова
Дело: 20237220700065
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 3 май 2023 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

№ 68

 

гр. Сливен, 14. 06. 2023 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СЛИВЕН, в публично заседание на  седми юни, две хиляди двадесет и трета година, в състав:

             

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА  ДРАГОМАНСКА

                                            ЧЛЕНОВЕ:   ГАЛЯ  ИВАНОВА

                                                                    ИГЛИКА  ЖЕКОВА

 

При участието на секретаря РАДОСТИНА ЖЕЛЕВА и на прокурора КРАСИМИР МАРИНОВ, като разгледа докладваното от съдия ГАЛЯ ИВАНОВА касационно административнонаказателно дело № 65 по описа на съда за 2023 година, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ във връзка с чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.     

Образувано е по касационна жалба от Областна дирекция /ОД/ на МВР– Сливен, подадена чрез упълномощен процесуален представител, против Решение № 147 от 07.04.2023 г., постановено по АНД № 1365 / 2022 г. по описа на Районен съд – Сливен, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление /НП/ № 22-0804-004257 от 20.09.2022 г., издадено от Началник Група в Сектор Пътна полиция към ОД на МВР – Сливен, с което на М.А.М. с ЕГН: **********, за нарушение на чл. 119, ал. 1 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/ и на основание чл. 183, ал. 5, т. 2 от ЗДвП, е наложена глоба в размер на 100 лева.

В касационната жалба жалбоподателят твърди, че решението на Районния съд е неправилно поради нарушение на материалния закон. Излага съображения, че: Районният съд неправилно е приел допуснато съществено процесуално нарушение от наказващия орган; вмененото нарушение е описано със  съставомерните си белези; неправилни са изводите на Районния съд, че не е налице виновно поведение от страна на наказаното лице; събраните в производството доказателства категорично аргументират извод за осъществен състав на нарушение по чл. 119, ал. 1 от ЗДвП. Моли решението на Районния съд да бъде отменено с произнасяне по същество с решение, с което да бъде потвърдено като законосъобразно процесното НП.

В съдебно заседание касационният жалбоподател, редовно призован, не се представлява. В представено писмено становище чрез упълномощен процесуален представител поддържа жалбата, моли да бъде уважена, излага съображения в подкрепа на твърденията си за неправилност на съдебното решение, прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, в случай че насрещната страна претендира присъждане на такова. 

Ответникът по касационната жалба, редовно призован, не се явява в съдебно заседание. Представлява се от упълномощен процесуален представител, който оспорва жалбата като неоснователна, счита обжалваното решение за правилно, моли да бъде оставено в сила, претендира разноски. Излага съображения, че: Районният съд правилно е преценил нарушение на материалния закон и на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН; установено е било, че пешеходката нито е стъпила, нито е била на пешеходната пътека, когато предните гуми на автомобила са били на пешеходната пътека, и не е бил длъжен, нито да осигури предимство, нито да спре да я пропусне.

Представителят на Окръжна прокуратура – Сливен, дава заключение за законосъобразност на обжалваното съдебно решение.

Касационната жалба е подадена в предвидения в чл. 211, ал. 1 от АПК преклузивен срок, от надлежна страна и при наличие на правен интерес, поради което е допустима. Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Видно от приетата за установена по делото фактическа обстановка, на 23.08.2022 г. на М.А.М. е съставен АУАН от служител на ОД на МВР – Сливен, за това, че на 10.08.2022 г. около 10:50 часа в гр. Сливен, по бул. „Ген. Скобелев“, до кино „Агликина поляна“ в посока към бул. „Цар Симеон“, управлявайки личния си лек автомобил с Рег. № ******, на обозначена с пътна маркировка М8.1 тип зебра и пътен знак Д17 пешеходна пътека, не е пропуснал и е отнел предимството на пресичащия по пътеката пешеходец. АУАН е съставен във връзка с преписка от 11.08.2022 г. по докладна записка от 10.08.2022 г. с приложен видеозапис и декларация от М.А.М., че на 10.08.2022 г. около 10:50 часа МПС с Рег. № ****** е било управлявано от него. Констатираното е квалифицирано от актосъставителя като нарушение на чл. 119, ал. 1 от ЗДвП. АУАН е връчен на М.А.М. на датата на съставяне – 23.08.2022 г., с вписване в акта, че няма възражения. Въз основа на съставения АУАН, на 20.09.2022 г. е издадено процесното НП.

За да отмени обжалваното НП като незаконосъобразно, Районният съд е счел, че са допуснати съществени процесуални нарушения при съставянето на АУАН и издаването на НП, както и че М.А.М. не е извършил описаното административно нарушение по чл. 119, ал. 1 от ЗДвП. Направил е изводи, че: в АУАН и в НП нарушението не е словесно написано по ясен, точен и безпротиворечив начин така, че да бъде обезпечена възможността нарушителят да узнае за какво точно деяние е привлечен към административнонаказателна отговорност; не е посочено какво дължимо поведение не е имал жалбоподателят в конкретната ситуация - да намали скоростта или да спре, което е съществен порок по смисъла на чл. 42, т. 4 и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН; пешеходецът е следвало преди да стъпи на пешеходната пътека, да се обърне и да се огледа, а не внезапно да предприема пресичане.

Решението на Районния съд е валидно и допустимо, но е неправилно по следните съображения:

С оглед събраните по делото доказателства, Районният съд неправилно е приел, че при съставяне на АУАН и издаване на НП са допуснати съществени процесуални нарушения. Установено е по делото, че ответникът по касационната жалба е санкциониран за това, че като водач на МПС не е пропуснал преминаващия по пешеходна пътека пешеходец. За констатираното, на М.А.М. е съставен АУАН, който е редовно съставен и съдържа съществените реквизити, предвидени в разпоредбата на чл. 42, ал. 1 от ЗАНН, включително описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено. Съгласно специалната разпоредба на чл. 189, ал. 2 от ЗДвП, редовно съставените актове за установяване на нарушенията по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното. Констатациите в съставения АУАН не са оборени от събраните доказателства. Напротив, събраните в първоинстанционното производство доказателства кореспондират с констатациите в АУАН. Следователно, процесният АУАН се ползва с предписаната му от закона доказателствена сила. Въз основа на констатираното с АУАН нарушение, на М.А.М. е издадено НП, в което е възпроизведено съдържанието на АУАН. НП е съобразено с изискванията на чл. 57, ал. 1 от ЗАНН. В НП е извършено описание на нарушението, посочени са датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и доказателствата, които го потвърждават. Нарушението е описано достатъчно ясно и конкретно. Налице е съответствие между приетото за установено от наказващия орган в НП и събраните по делото доказателства. Непосочването на начина, по който водачът е следвало да осъществи пропускането на пешеходеца – да намали скоростта или да спре, не обуславя извод за съществено процесуално нарушение, доколкото с оглед на всяка конкретна ситуация, това обстоятелство зависи от преценката на водача и спецификата на съответната пътна обстановка. С оглед на изложеното, не са налице приетите от Районния съд съществени процесуални нарушения при съставянето на АУАН и издаването на НП.

Неправилен е и изводът на Районния съд, че М.А.М. не е извършил описаното в НП административно нарушение по чл. 119, ал. 1 от ЗДвП. С посочената разпоредба на водача на нерелсово пътно превозно средство е вменено задължение при приближаване към пешеходна пътека да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре. В случая е установено по несъмнен начин, че ответникът по касационната жалба, в качеството си на водач на процесното нерелсово пътно превозно средство, на посочените в НП дата, място и час, при приближаване към пешеходна пътека не е пропуснал преминаващия по нея пешеходец и не му е осигурил предимство, с което е осъществил състава на описаното в НП административно нарушение. В резултат, правилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на водача М.А.М., съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 5, т. 2 от ЗДвП, с налагане на глоба в предвидения от закона размер.

Не се споделя и приетото от Районния съд, че пешеходецът е предприел внезапно пресичане. Липсват доказателства, които да обосноват този извод. Напротив, пешеходецът е изпълнил задълженията си по ЗДвП, като е съобразил поведението си с приближаващите към пешеходната пътека пътни превозни средства и след като е възприел, че процесният лек автомобил не е намалил скоростта си на движение, е изчакал преминаването му през пешеходната пътека.

В административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения. НП има изискуемото от закона необходимо съдържание, съобразно чл. 57 от ЗАНН. От доказателствата по делото е установено извършеното от ответника по касационната жалба нарушение, поради което правилно с процесното НП, в съответствие с материалния закон, е ангажирана административнонаказателната му отговорност с налагане на административно наказание, определено правилно по вид и размер.

По изложените съображения, решението на Районния съд е неправилно, поради нарушение на закона – касационно основание за отмяна по смисъла на чл. 348, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс, и следва да бъде отменено, като вместо него се постанови друго по същество, с което да се потвърди процесното НП като законосъобразно.

С оглед изхода на спора, претенцията на ответника по касационната жалба за присъждане на разноски е неоснователна.

Воден от гореизложеното и на основание чл. 63в от ЗАНН във връзка с чл. 221, ал. 2, изр. 1, пр. 2 и чл. 222, ал. 1 от АПК, Административен съд – Сливен

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ Решение № 147 от 07.04.2023 г., постановено по АНД № 1365/ 2022 г. по описа на Районен съд – Сливен, и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 22-0804-004257 от 20.09.2022 г., издадено от Началник Група в Сектор Пътна полиция към ОД на МВР – Сливен, с което на М.А.М. с ЕГН: **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 119, ал. 1 от ЗДвП и на основание чл. 183, ал. 5, т. 2 от ЗДвП, е наложена глоба в размер на 100 лева.

Решението е окончателно.   

 

 

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                                          ЧЛЕНОВЕ: