Решение по дело №5808/2020 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 260499
Дата: 23 ноември 2020 г. (в сила от 15 декември 2020 г.)
Съдия: Ася Трифонова Ширкова
Дело: 20204430105808
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№………

Гр.Плевен,23.11.2020год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Плевенски районен съд, ХI граждански състав, в публично заседание на   двадесет и трети ноември през две хиляди и двадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЯ ШИРКОВА

При секретаря Петя Иванова, като разгледа докладваното от съдията Ширкова гражданско дело № 5808/2020г. по описа на Плевенски районен съд, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Делото е образувано по подадена искова молба от Л.В.Р. с ЕГН ********** ***, представляван от процесуалния си представител адв.М. и  В.П. ***с ЕГН ********** *** ж***. В молбата си твърдят, че с решение №1194/18.07.2017г. на РС Плевен, постановено по гр.дело №5139/2017г. по описа на ПлРС е прекратен брака между ***, като с решението упражняването на родителските права върху родените от брака деца ***Р. е предоставено на майката. Твърди се, че след подписване и утвърждаване на споразумението настъпили изменения на обстоятелствата и страните се споразумели родителските права върху двете деца да бъдат предоставени за упражняване на бащата. Молителите твърдят, че и двамата са длъжни да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които децата се нуждаят. В тази връзка са постигнали споразумение по въпросите относно родителските права и местоживеенето на децата, издръжката им и личните отношения с другия родител по реда на чл.127 ал.1 СК. Представят споразумението с молбата и сочат, че същото защитава интересите на децата и не противоречи на закона. В заключение молят съда да одобри споразумението.

В съдебно заседание се явяват двамата молители лично и с процесуалния си представител адвокат М.. Поддържат молбата за одобряване на споразумението.

От представеното удостоверение №091602, издадено на основание Акт за раждане 1602/17.08.2009г., се установява, че детето ***Р. с ЕГН ********** е родено на ***г. и негови родители са В.П.Р. и Л.В.Р..

Установява се от представеното по делото удостоверение за раждане №**********, издадено на основание Акт за раждане № 336/28.02.2012г, че детето ***с ЕГН ********** е родено на ***г. и негови родители са В.П.Р. и Ленков В.Р..

Установява се от приложеното по делото копие на Решение № 1194/18.07.2017г., че родителските права над родените от брака деца ***Р. са предоставени за упражняване на майката, ката на бащата е определен режим на лично контакти с децата. Определена е и издръжка, която да заплаща бащата на двете деца чрез тяхната майка и законен представител.

След прекратяване на брака по взаимно съгласие, двамата молители са постигнали споразумение за изменение на упражняването на родителските права. Същото следва да бъде одобрено.

Следва  майката да бъде осъдена да заплати държавна такса върху издръжката за бъдеще време в размер на 220,32 лева.

Водим от горното, Съдът

 

Р      Е       Ш      И      :

 

     УТВЪРЖДАВА писменото споразумение сключено между Л.В.Р. с ЕГН ********** *** и  В.П. ***с ЕГН ********** *** ж***, както следва :

 

МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на децата ***Р. с ЕГН **********, родено на ***г. и ***с ЕГН **********, родено на ***г. се определя на адреса на бащата Л.В.Р. с ЕГН ********** ***.

Упражняването на РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху  децата ***Р. с ЕГН **********, родено на ***г. и ***с ЕГН **********, родено на ***г. се предоставя на бащата Л.В.Р. с ЕГН ********** от с.***.

Определят се ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на майката В.П. ***с ЕГН ********** *** ж*** с децата  ***Р. с ЕГН **********, родено на ***г. и ***с ЕГН **********, родено на ***г. както следва : ВСЯКА ПЪРВА И ТРЕТА събота и неделя от месеца с преспиване при майката, като децата се взимат от дома на бащата или от училище в петък от майката и се връщат в дома на бащата в неделя. Този режим може да бъде разширяван по взаимно съгласие на родителите в интерес на децата.

Ежегодно по време на лятната ваканция на децата ЛИЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ на децата с майката ще се осъществяват в продължение на тридесет дни, които не съвпадат с отпуска на бащата.

По време на официални празници, майката ще осъществява контакти с децата както следва : В четна година на Коледа и Нова година, а в нечетна година на Великден.

Половината дни от зимната и половината дни от пролетната ваканция децата ще прекарват със своята майка.

Майката В.П. ***с ЕГН ********** *** ж*** се задължава да заплаща ежемесечно на децата си ***Р. с ЕГН **********, родено на ***г. и ***с ЕГН **********, родено на ***г. МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА в размер на по 153 лева за всяко дете до края на текущия месец за който се дължи, считано от датата на постановяване на съдебното решение до настъпването на законни причини за нейното изменение или прекратяване. Издръжката се заплаща по банков път, в брой срещу издадена разписка или със запис.

ОСЪЖДА В.П. ***с ЕГН ********** *** ж*** да заплати държавна такса по сметка на Рс Плевен в размер на 220,32 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Плевенския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: