Решение по дело №329/2014 на Районен съд - Балчик

Номер на акта: 15
Дата: 6 февруари 2015 г. (в сила от 5 май 2015 г.)
Съдия: Даниела Йорданова Игнатова
Дело: 20143210200329
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 13 ноември 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

                                           06.02.2015год.                                              гр.Балчик

                               

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

БАЛЧИШКИЯТ РАЙОНЕН  СЪД                  НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На четвърти февруари,                       две хиляди и петнадесета година

В публично заседание  в следния състав:

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ИГНАТОВА

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                                             2.

 

Секретар: СС

Прокурор:  БЕЗ ПРЕДСТАВИТЕЛ В С.З.

като разгледа, докладвано от районен съдия Даниела Игнатова

АНХ  дело    329  по описа за 2014  год. и за да се произнесе, съдът взе предвид следното:

 Производството е образувано по жалба на А.М.Д. с ЕГН********** ***,оф.1,срещу Наказателно постановление №14-3394-000173 от 15.10.2014г.на Началника на РУ на МВР –Албена ,с което на жалбоподателя на основание  чл.174,ал.3 от ЗДвП е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 2000,00/две хиляди/ лева , „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 24/двадесет и четири/ месеца, за извършено административно нарушение по чл.174,ал.3 от ЗДвП и на осн.Наредба№1з-2539 на МВР  са му отнети общо 12 контролни точки.

Недоволен от така наложеното наказание е останал жалбоподателят ,който в законноустановеният срок обжалва издаденото му НП. Редовно призован, в с.з. се явява лично и с адв.Д. ***.Моли съда  да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно.Посочва,че не е отказал да бъде изпробван за алкохол с техническо средство,дори напротив  вдишал е в техническото средство около десетина пъти.Това становище застъпва и в обясненията си дадени пред съда,в хода на съдебното следствие.В обясненията си твърди,че е отишъл в МБАЛ Добрич”-Добрич ,където е посетил дежурен лекар,за взимане на кръвна проба,като последният е отказал,поради това,че не е придружен от полицейски служител.

Адв.Д. в с.з. пледира наказателното постановление да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.

Въззиваемата страна РУ на МВР -Албена, редовно призована за участие ,в съдебно заседание не се представлява.Депозирано е становище от 12.11.2014г. от Началника на РУ на МВР-Албена ,прието от съда ,от което е видно,че вината на жалбоподателя е доказана по безспорен начин и възраженията на жалбоподателя са неоснователни.Моли за реална преценка и определяне на справедливо наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства, приема за установено следното:

            Жалбата е подадена в срока за обжалване от надлежна страна, поради което същата е процесуално допустима.

            На 02.10.2014г. в 01.50ч.в с.Оброчище,на ул.”Червеноармейска”,в посока бензиностанция „Петрол”жалбоподателя управлявал л.а.”Тойота Ярис 1,4 Д” с рег.№,където до дом №7 ,бил спрян за проверка от полицейски служители на РУ на МВР-Албена,св.А. и Д..Според показанията на св.А. и Д.,Жалбоподателя лъхал на алкохол което наложило да му бъде извършена проверка с техническо средство Дрегер 7510 ARBA№0056.Според установеното по делото,жалбоподателя е вдишал многократно в техническото средство но не бил отчетен резултат. Това дало основание на  актосъставителя да състави АУАН №395-26224402.10.2014г.,в който посочил че жалбоподателя не е в състояние да издиша необходимото количество въздух в апарата,за извършването на качествена проверка,съставляващо нарушение по чл.103 от ЗДвП.

След съставяне на АУАН иззел СУМПС№********* и контролен талон №5248307.

В АУАН е посочено че на жалбоподателя е издаден талон за медицинско изследване №0404306.

АУАН е връчен лично на жалбоподателя без възражения.

След съставяне на АУАН жалбоподателя се обадил на своя приятелка,св.по делото Георгиева,на която обяснил случилото се и необходимостта да бъде закаран до МБАЛ-Добрич за взимане на кръвна проба.

Видно от приложеният по делото лист за преглед на пациент в спешно отделение №25921/02.10.2014г. в 4,40ч.е посочено че не е взета алкохолна проба поради липса на полицай.

В рамките на срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН жалбоподателя е депозирал възражение пред наказващият орган.

            Въз основа на съставения акт, административно наказващия орган е издал атакуваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него и е приел, че е нарушена разпоредбата на чл.174, ал.3 от ЗДвП и на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП е наложил наказание „Глоба“ в размер на 2000,00 лева и лишаване от управление на МПС за срок от 2 /две/ години, както и на основание Наредба Iз-2539 са отнети 12 к.т.

            В съдебното заседание е разпитан актосъставителят и св.присъствал при констатиране на нарушението и съставяне на АУАН Д., които поддържат констатациите си в акта.

            В хода на делото, по искане на проц. представител на жалбоподателя  е допуснат до разпит св.Г, която заявява, че е била повикана по телефона  и е пристигнала в с.Оброчище,след което е завела жалбоподателя в МБАЛ-Добрич,където било отказано от дежурният лекар взимането на кръвна проба.

По същество на спора и разглеждайки жалбата  по същество, съдът я намира за основателна и счита че така издадено НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

За да е осъществен състава на вмененото нарушение по чл.174,ал.3 от ЗДвП следва водача да откаже извършването на проверка за употреба на алкохол или даването на кръв за химичен анализ.От събраните по делото доказателства не се установява жалбоподателя да е отказал извършване на проверка с техническо средство или даването на кръвна проба.

Видно от показанията на полицейските служители,обясненията на самият жалбоподателя ,за съда следва извода,че не е имало отказ от негова страна дори напротив той е издишал многократно в техническото средство,което му действие не може да даде основание на съда да приеме че е налице отказ да бъде извършена проверка или осуетяването на такава,междувпрочем в ЗДвП за такова действие не е предвидена санкция.На следващо място видно по делото безспорно  е установено че жалбоподателя е посетил лекарски кабинет в гр.Добрич за даване кръвна проба,поради което и този елемент от изпълнителното деяние на чл.174,ал.3 от ЗДвП не може да се вмени във вина на жалбоподателя.

Предвид горното съдът,счита,че не е налице отказ от действие по смисъла на чл.174,ал.3 от ЗДвП,поради което и незаконосъобразно наказващият орган е издал наказателно постановление.

Предвид горното и на осн.чл.63  от ЗАНН,съдът,

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ ИЗЦЯЛО Наказателно постановление №14-3394-000173 от 15.10.2014г.на Началника на РУ на МВР –Албена ,с което на А.М.Д. с ЕГН********** ***, на основание  чл.174,ал.3 от ЗДвП е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 2000,00/две хиляди/ лева , „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 24/двадесет и четири/ месеца, за извършено административно нарушение по чл.174,ал.3 от ЗДвП и на осн.Наредба№1з-2539 на МВР  са му отнети общо 12 контролни точки,като незаконосъобразно!

Решението подлежи на касационно обжалване или протестиране пред Административен Съд гр.Добрич по реда на глава дванадесета от Административно-процесуалния кодекс, в 14-дневен срок от връчване на съобщението на страните.

 

 

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: