Определение по дело №127/2020 на Окръжен съд - Враца

Номер на акта: 141
Дата: 21 април 2020 г. (в сила от 29 април 2020 г.)
Съдия: Лидия Крумова Кътова
Дело: 20201400200127
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 8 април 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №...

 

Врачанският окръжен съд, наказателно отделение, в съдебно заседание на двадесет и първи април, две хиляди и двадесета година в състав:

 

   Председател:ЛИДИЯ КРУМОВА

        

с участието на секретаря Миглена Костадинова и прокурора Владимир Дилков, като разгледа докладваното от съдията ЧНД N 127 по описа за  2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 437, ал.2 НПК и е образувано въз основа на молба от л.св. Т.К.Т., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр. Враца, с искане да бъде освободен условно предсрочно от неизтърпяната част от наложеното му наказание лишаване от свобода. В молбата се навеждат доводи, че молителят е придобил право за УПО, няма наказания, работи и има награди, поради което прави искане да бъде освободен от изтърпяване на неизтърпяната част от наказанието.

Към молбата са приложени писмени доказателства – становище от началника на Затвора гр. Враца със справка за изтърпяното наказание и неизтърпения остатък, доклад за оценка на риска от рецидив и вреди по чл. 155 и 156 ЗИНЗС, план на присъдата, пробационен доклад и личното затворническо досие на л.св. Т.Т..

В съдебно заседание осъдения участва чрез видеоконферентна връзка по Skype, като поддържа молбата с изложените в нея доводи и прави искане да бъде освободен условно предсрочно от изтърпяване на остатъка от наложеното му наказание.

Затвора гр. Враца се представлява от Инспектор Режимна дейност С. М., който изразява становище за основателност на молбата по съображения, че осъдения е изтърпял фактически повече от половината от наложеното му наказание и с поведението си е дал достатъчно  доказателства за своето поправяне, поради което отговаря на изискванията на чл. 439а НПК за УПО. Представя актуална справка за изтърпяното до момента наказание лишаване от свобода и размера на неизтърпяната част.

Участващият в съдебното производство прокурор от ОП Враца дава становище, че молбата за УПО е основателна и прави искане за уважаването й.

Окръжният съд, след като изслуша страните в процеса и провери представените по делото писмени доказателства, намира молбата за основателна по следните съображения:

Т.К.Т. е осъден с присъда №9/23.01.2018год. на РС Враца, по нох дело № 268/17год., за престъпление по чл.234, ал.2 НК, на две години и шест месеца лишаване от свобода, при първоначален режим „Строг“. Със същата присъда, на основание чл. 68, ал.1 НК е приведено в изпълнение и отложеното по реда на чл. 66 НК наказание от  пет месеца лишаване от свобода, наложено по нох дело 1073/2013год., което е изтърпяно в периода 25.07.2018год. до 30.11.2018год.

Л.св. Т.Т. е започнал да търпи наложеното му наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода на 30.11.2018год., като до момента е изтърпял фактически 1 година,  месеца и 21 дни, от работа 6 месеца и 5 дни, или общо изтърпяно 1 година, 10 месеца и 26 дни. Неизтърпяната част от наказанието е в размер на 7 месеца и 4 дни.

При това положение, осъденият Т. е изтърпял фактически повече от половината от наложеното му наказание, така както изисква разпоредбата на чл. 70, ал.1, т.1 НК. 

От приложения доклад за оценка на риска от рецидив и вреди, изискуем съгласно чл. 155 ЗИНЗС е видно, че първоначалния риск от рецидив е определен като нисък – със стойност от 28 точки. Рискът от вреди по време на престоя за служителите на затвора и за останалите лишени от свобода е нисък. Нисък е и рискът от вреди за обществото. С оглед констатираните дефицитни зони при осъдения Т., в плана на присъдата са заложени следните задачи: подобряване на уменията за разпознаване на проблемите; формиране на ясни и реалистични цели в живота; приучване към социално приемливи порядки и начин на живот в и извън затвора; преценка на минало поведение; повишаване на мотивацията за откъсване от миналото и съхраняване на позитивните социални контакти; приучване към системно полагане на труд. В изготвеното препланиране са заложени цели и задачи за надграждане на постигнатите позитивни промени. При изготвената междинна оценка  на рисковете се констатира снижаване на риска от рецидив в стойностно отношение – от 28 на 22 точки, като същият запазва ниските си нива. Останалите рискове от вреди също запазват своите ниски стойности.

В резултат на проведената индивидуално-корекционна работа, с л.св. Т. по време на престоя му в затвора са настъпили значителни положителни промени. Със заповед на началника на Затвора Враца същият е прекатегоризиран в ЗО“Керамична фабрика“ и преместен на 31.05.2019год. За времето на престой в ЗО л.св. Т. общува толерантно, изпълнява разпорежданията на НОС и администрацията. С оглед изявено желание да работи, същият е разпределен в РО“Земеделско стопанство“ от 02.07.2019год., като от същата дата е трудово ангажиран по чл. 80 ЗИНЗС. Включен е в трудов процес на шестдневна работна седмица като готвач и се справя много добре с възложените задължения. Редовно излиза на работа и не е допускал безпричинни отсъствия.

Л. св. Т. има примерно поведение, спазва реда и дисциплината. Има формирани трудови навици и е позитивно настроен към труда. Изпълнява трудовите си задължения, а при поставяне на индивидуални задачи е стриктен и изпълнителен. За показано примерно поведение и демонстрирани просоциални нагласи е награден три пъти - с писмена похвала, със свиждане с близките извън затворническото общежитие и с домашен отпуск за 5 денонощия.

По отношение на извършеното престъпление признава вината си и изразява съжаление за извършеното деяние. Изградил е критично отношение към миналото си поведение. Постигнатите позитивни промени в зона „Умение за мислене“ са свързани с подобрените умения за разпознаване и разрешаване на проблемите. Анализира ситуациите, не взима необмислени решения и поема отговорност за постъпките си. Изградил е стабилна мотивация за просоциална промяна и нагласи подкрепящи законосъобразно поведение.

Заложените цели в плана на присъдата са изпълнени в пълен обем.

Л.св. Т. има съхранени социални контакти, жилищно устроен е и с формирани трудови навици и умения, което ще спомогне за успешната му реинтеграция след освобождаване.

В обобщение на горното следва да се посочи, че към настоящия момент по отношение на л.св. Т.Т. са налице и двете законови предпоставки за УПО, а именно същият е изтърпял фактически повече от половината от определеното му наказание и с поведението си е дал достатъчно доказателства за своето поправяне, което е основание да бъде уважена молбата му за условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на неизтърпяната част от наложеното му наказание, в размер на 8 месеца и …….. дни.

На основание чл. 70, ал.6, изр.1 НК на л.св. Т. следва да се определи изпитателен срок в размер на неизтърпения остатък от присъдата.

С оглед по-дългия неизтърпян остатък от присъдата и приложения по делото пробационен доклад, през изпитателния срок на л.св. Т.Т. следва да бъде наложена пробационна мярка по чл. 42а, ал.2, т.1 НК – Задължителна регистрация по настоящ адрес, която същият да изтърпи на адрес гр. Враца, ул.“Вишня“ № 6 с периодичност два пъти седмично.

При горните съображения и на основание чл. 70, ал.1, т.1 и ал.6 НК, Врачанският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСВОБОЖДАВА УСЛОВНО ПРЕДСРОЧНО л.св. Т.К.Т., роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, женен, със средно образование, осъждан, с ЕГН **********, от изтърпяване на неизтърпяната част от определеното му по НОХД № 268/2017год. на РС-Враца наказание лишаване от свобода в размер на 2 години и 6 месеца, с остатък 7 /седем/ месеца и 4 /четири/ дни.

На основание чл. 70, ал.6, изр.1 НК ОПРЕДЕЛЯ на Т.К.Т. изпитателен срок в размер на 7 /седем/  месеца 4 /четири/ дни.

ПОСТАНОВЯВА през изпитателния срок от 7 /седем/ месеца и 4/четири/ дни да търпи пробационна мярка по чл. 42а, ал.2, т.1 НК – Задължителна регистрация по настоящ адрес ***, с периодичност два пъти седмично.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протестиране пред САС в 7-дневен срок от днес, като същото подлежи на незабавно изпълнение след изтичане на срока за обжалване, освен ако е подаден частен протест, който не е в интерес на осъдения.

ПРЕПИС от определението след влизането му в сила да се изпрати на Затвора гр. Враца и на РС Враца – Бюро „Съдимост“ за отметка в бюлетина на осъдения.

 

 

 

 

 

 

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: