Присъда по дело №223/2019 на Районен съд - Севлиево

Номер на акта: 31
Дата: 25 юни 2019 г. (в сила от 2 юли 2019 г.)
Съдия: Павел Ванев Неделчев
Дело: 20194230200223
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 18 юни 2019 г.

Съдържание на акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

№ 31

гр. Севлиево, 25.06.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Севлиевският районен съд…………………………………

на двадесет и пети юни през две хиляди и деветнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

                                                             Председател: Павел Неделчев

                                                                                                                       

  Съдебни заседатели:1.

                                           

                                        2.

                                                                                                            

при секретаря РЕФУЗЕ ОСМАНОВА,

в присъствието на прокурора ТИХОМИР ПЕТКОВ,

като разгледа докладваното от съдията Неделчев НОХД № 223 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Подсъдимият И.А.К. *** е предаден на съд по реда на глава 24 от НПК – Бързо производство, за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, за това, че на 08.06.2019 г., около 01.10 часа, в с. Сенник, общ. Севлиево, по ул. „Марин Попов” в посока ул. „Видима”, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Рено”, модел „Меган Сценик” с рег. № ЕВ ****АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,64 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410/0193“, посредством замерване на концентрация на алкохол в издишания въздух.

В хода на съдебните прения представителят на Районна прокуратура - Севлиево заявява, че поддържа обвинението и го намира за доказано по несъмнен начин. Предлага, предвид проведеното съкратено съдебно следствие, на подсъдимия К. да бъдат наложени наказания при приложение на чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК, както следва: наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца, чието изпълнение да се отложи по реда на чл. 66, ал. 1 от НК с тригодишен изпитателен срок, както и наказание глоба в разм3ер на 180 лв.

Подсъдимият И.К. заявява, че е получил препис от обвинителния акт и разбира в извършването на какво престъпление е обвинен. Лично и чрез договорния си защитник адвокат С.К.от АК - Габрово, прави искане делото да бъде разгледано по реда на глава 27 НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първата инстанция, в хипотезата на чл.371 т.2 НПК. Защитата застъпва виждането, че размерът на наказанието лишаване от свобода следва да ес определи при условията на чл. 58а, ал. 4, във вр. с чл. 55 от НК, както и на основание чл. 55, ал. 3 от НК да не се налага кумулативно предвиденото наказание глоба.

Съдът, след като съобрази, че са налице формалните изисквания за провеждане на съкратено съдебно следствие, уважи искането на подсъдимия и защитника му, и след като разясни на И.К. разпоредбата на чл. 372, ал. 1 от НПК и на основание чл. 371, т. 2 пристъпи към предварителното му изслушване. При изслушването подсъдимият К. признава изцяло фактите, които са изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като дава съгласието си да не се събират доказателства за тези факти.

Въз основа на самопризнанията на подсъдимия И.К., както и доказателствата, събрани в досъдебното производство - показанията на свидетеля и други доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимият И.А.К. е роден на *** ***. Завършил е основно образование. Не работи; след около два месеца предстои да навърши възраст за пенсия. През 2016 г. е осъждан за престъпление от общ характер. От представената по делото Справка за нарушител/водач, издадена от РУ – Севлиево при ОД на МВР - Габрово се установява, че подсъдимият К. не притежава свидетелство за управление на МПС, както и че многократно е наказван по административен ред за нарушаване на правилата за движение по пътищата, предимно за нарушения по чл. 177, ал. 1, т. 2 от ЗДвП – управление на МПС без да притежава съответна правоспособност.

На 07-ми срещу 08.06.2019 г., в с. Сенник, общ. Севлиево, подсъдимият К. употребил алкохол. Несъобразявайки се с обстоятелствата, че е употребил алкохол и че не притежава СУМПС, около 01.00 часа на 08.06.2019 г. се качил на ползвания от него лек автомобил „Рено Меган Сценик“ с рег. № ЕВ ****АТ и започнал да го управлява по улиците на селото. По същото време свидетелят С.Д. и колегата му Г.П. – двамата служители на РУ – Севлиево при ОД на МВР – Габрово, се намирали в селото и като автопатрулен екип работели по противодействие на престъпна дейност. Около 01.10 часа полицаите се били разположили на ул. „Марин Попов“, когато възприели движещия се по същата улица в посока ул. “Видима” лек автомобил „Рено”, модел „Меган Сценик” с рег. № ЕВ ****АТ. Автомобилът бил с отворени врати. След като подали сигнал и автомобилът преустановил движението си, полицейските служители установили, че превозното средство се управлява от подсъдимия И.К.. Същият бил видимо пиян, миришел на алкохол и „завалял“ думите. При проверка на документите констатирали, че подсъдимият е неправоспособен водач. Във връзка с тази си констатация полицейските служители поискали съдействие от служители по пътен контрол. След като последните пристигнали на място, извършили проверка на подсъдимия за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410/0193”, като уредът отчел 1.64 промила алкохол в издишания въздух. На подсъдимия К. бил издаден Талон за изследване, в който той саморъчно изписал, че приема показанията на техническото средство и положил подписа си във връзка това си изявление, съобразно изискванията на чл. 6, ал. 3 от Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Проверката приключила със съставяне на АУАН с бланков № 860953 от 08.06.2019 г.

Гореизложената фактическа обстановка съдът установи от самопризнанията на подсъдимия И.А.К. на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Неговите самопризнания се подкрепят от събраните на досъдебното производство доказателства - показанията на свидетеля С.Д. и писмените доказателства - акт за установяване на административно нарушение с бланков № 860953/08.06.2019 г.; талон за медицинско изследване с бланков № 0024820 и справка за нарушител/водач, издадена от РУ – Севлиево при ОД на МВр – Габрово.

Въз основа на гласните и писмените доказателства, събрани и проверени по време на съдебното следствие, съдът счита за установено и доказано по един безспорен и категоричен начин, че подсъдимият И.А.К., след като на 08.06.2019 г., около 01.10 часа, в с. Сенник, общ. Севлиево, по ул. „Марин Попов” в посока ул. „Видима”, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Рено”, модел „Меган Сценик” с рег. № ЕВ ****АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,64 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410/0193“, посредством замерване на концентрация на алкохол в издишания въздух, както от обективна, така и от субективна страна е осъществил признаците от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, за което следва да бъде признат за ВИНОВЕН и да носи наказателна отговорност. Деянието е осъществено при пряк умисъл на вината, при което подсъдимият е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е общественоопасните му последици и е искал настъпването на тези последици.

Не са налице предпоставките за освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, пречка за което е разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

При определяне на вида и размера на наказанията съдът отчита обществената опасност на деянието и подсъдимия, подбудите, както и останалите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.

За престъпление по чл. 343б, ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от 200 лв. до 1000 лв., както и наказание, свързано с лишаване от права. Престъплението не е тежко по смисъла на чл. 93, т. 7 НК, но е със завишена степен на обществена опасност предвид динамиката на извършване на подобен род деяния. При индивидуализация на наказанието съдът отчита като смекчаващо обстоятелство критичното отношение и съжаление, изразено от подсъдимия във връзка с деянието. Самопризнанието му, обаче, в процедурата по съкратено съдебно следствие не следва да се отчита като допълнително смекчаващо обстоятелство, доколкото именно заради самопризнанията законодателят е предвидил намаляване на размера на наказанието лишаване от свобода. Съдът не счита, че по делото се установи и доказа наличие на смекчаващо обстоятелство, произтичащо от необходимостта подсъдимият да откара автомобила от мястото, където бил разположен, за да не бъде допълнително увреден и да не бъдат откраднати намиращи се в него вещи. Дори и да са били налице такива предпоставки те по никакъв начин не следва да се приемат за смекчаващи отговорността. Като отегчаващи обстоятелства съдебният състав взе под внимание осъждането на подсъдимия за престъпление от общ характер; високото съдържание на алкохол, с което е управлявал превозното средство по улиците на населено място; обстоятелството, че е неправоспособен водач на МПС; данните за многобройните наказания на правилата за движение по пътищата, което означава, че подсъдимият е системен нарушител, който трайно не се съобразява с установените в обществото правила за поведение. При съвкупната преценка на изложените обстоятелства, имайки предвид вида и тежестта на престъплението, както и почтената възраст на подсъдимия, съдът намира, че наказанието лишаване от свобода следва да се определи в размер близък до средния - а именно една година и шест месеца лишаване от свобода. Съгласно разпоредбата на чл. 58а, ал. 1 НК, при положение, че съдебното следствие е протекло по реда на глава 27 НПК, съдът е задължен, след като определи размера на наказанието лишаване от свобода, да го намали с една трета. Следвайки императивните изисквания на цитираната правна разпоредба, съдът следва да намали с една трета определеното наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода и да наложи на подсъдимия К. наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. Отчитайки данните за материалното положение и имотно състояние на подсъдимия, липсата на постоянна трудова заетост, както и възрастта му, съдът счита, че кумулативно предвиденото наказание глоба следва да се определи в минимален размер от 200 лв.

Становището на настоящия съдебен състав е, че не са налице нито изключителни, нито многобройни смекчаващи обстоятелства, при което така предвидените за престъплението наказания да се явяват несъразмерно тежки. Не са налице основания, обуславящи приложението на чл. 55 НК, като такива не се посочиха нито от обвинението, нито от защитата, въпреки искането и на двете страни.

Съдът счита, че са налице предпоставките за приложение на чл. 66, ал. 1 от НК. Подсъдимият К. не е осъждан на лишаване от свобода към датата на извършване на престъплението. Престъплението не е тежко. Същият е на почтена възраст. При тези факти съдът счита, че за поправянето и превъзпитанието му не е наложително да изтърпи наложеното наказание лишаване от свобода, поради което изпълнението му следва да се отложи с ТРИГОДИШЕН ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК, считано от влизане на присъдата в сила.   

Съдът не лишава подсъдимия К. от право да управлява МПС по реда на чл. 343г, във вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК, тъй като същият не притежава такова право, от което да бъде лишен.

Съдът счита, че с наложените наказания ще се постигнат целите по чл. 36 от НК.

Въз основа на гореизложеното и закона, съдът

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия И.А.К. за ВИНОВЕН в това, че на 08.06.2019 г., около 01.10 часа, в с. Сенник, общ. Севлиево, по ул. „Марин Попов” в посока ул. „Видима”, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Рено”, модел „Меган Сценик” с рег. № ЕВ ****АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,64 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410/0193“, посредством замерване на концентрация на алкохол в издишания въздух, с което е извършил престъпление, за което на основание чл. 343б, ал. 1, във вр. с чл. 54 НК и при приложение на чл. 373, ал. 2 от НПК, във вр. с чл. 58а, ал. 1 от НК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 200 (двеста) лв.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание лишаване от свобода, като ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия И.А.К., със снета по-горе самоличност, ТРИГОДИШЕН ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК, считано от влизане на присъдата в сила.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Габрово в 7-дневен срок от днес.

 

 

                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: