Определение по дело №522/2018 на Софийски окръжен съд

Номер на акта: 1110
Дата: 16 октомври 2018 г. (в сила от 16 октомври 2018 г.)
Съдия: Ирина Руменова Славчева
Дело: 20181800500522
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 14 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                                     Гр. София, 16.10.2018 г.

 

 

СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА СЛАВЧЕВА

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:  1.ДОРА МИХАЙЛОВА

                                                                                          2. РОСИНА ДОНЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Славчева ч.гр.д. № 522/2018 г. по описа на Софийски окръжен съд,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е образувано по частна жалба на Й.С.А. *** срещу определение от 06.07.2018 год. по гр.д. № 445/2018 год. на РС-Ихтиман, с което съдът е върнал исковата му молба срещу ОбСЗ-гр. И., с която претендира да бъде установено правото на възстановяване собствеността на наследниците на С. М. А., б.ж. на с. Б., върху гора в землището на с. Б., м. „С. Д.“, община И., придобита от наследодателя с договор за продажба от 25.02.1940 год., и е прекратил производството по делото, поради недопустимост на предявения иск.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с доводите на частния жалбоподател, съдът намира за установено от фактическа и от правна страна страна следното:

Производството е по реда на чл. 274 и сл. във вр. с чл. 130 от ГПК.

В частната жалба се поддържа, че разпореждането е незаконосъобразно постановено, тъй като ищецът имал правен интерес от предявяване на иска, като притежава и договор за покупко-продажба, с който доказва правата си. Счита, че срокът за предявяване на иска по пар. 5б, ал. 1 от ПЗР на ЗВСГЗГФ не е преклузивен  и за него съдът не следи служебно, без направено възражение от ответника. Моли съда да отмени определението и да върне делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

Софийският окръжен съд, след като обсъди оплакванията в частната жалба, намира следното:

С обжалваното определение районният съд е прекратил производството по исковата молба от 10.05.2018 г. за установяване по отношение на ОбСЗ-гр. И. правото на ищеца на възстановяване собствеността върху гора, притежавана от неговия наследодател, поради подаването й след изтичане на преклузивния срок за иска по чл. 13, ал. 2 от ЗВСГЗГФ. Съдът е приел, че пропускането на срока е довело до недопустимост на иска.

Този извод е правилен и законосъобразен. Правото на иск по чл. 13, ал. 2 от ЗВСГЗГФ е обусловено освен от правен интерес, още и от неподаването в срок на заявление пред общинската служба по земеделие и от предявяване на искова молба в срока по § 5б, ал. 1 от ПЗР към ЗВСГЗГФ. В случая исковата молба е подадена на 10.05.2018 г., след изтичане на този срок.

При отсъствието на положителната процесуална предпоставка за подаване на иска в преклузивния срок, същият е недопустим и правилно районният съд е прекратил производството по него.

Несъстоятелни са доводите в частната жалба за вида на срока и за липсата на подадено възражение от ответника за пропускането на срока по § 5б, ал. 1 ЗИД ЗСПЗЗ.   

 

 

Последната разпоредба определя тримесечен преклузивен срок за предявяване на иска по чл. 13, ал. 2 ЗВСГЗГФ. Налице е трайно установена съдебна практика, като даденото от районния съд разрешение е съответно на нея. Така в определение № 288 по ч. гр. д. № 294/2009 г., I г. о., ВКС приема, че срокът по § 5б е преклузивен и изтича на 13 май 2007 г.; неупражняването на правото на иск в този определен законов срок погасява субективното материално право за възстановяване на собствеността, поради което предявен по-късно иск е недопустим и производството подлежи на прекратяване служебно. Съгласно определение № 333 по ч. гр. д. № 1443/2008 г., IV г. о., касационният съд приема, че възстановяването на собствеността върху гори и земи от горския фонд е предпоставено от подаване на заявление в общинската служба по земеделие и гори по местонахождение на имота, и то в сроковете по чл. 13, ал. 1 от закона; на лицата, пропуснали да подадат заявление в този срок, се дава възможност правото на възстановяване да се упражни с иск, предявяването на който също е ограничено със срок. В случая преклузивният срок, за спазването на който съдът следи служебно, е пропуснат, като без значение е късното откриване на представените от страна на ищеца доказателства за собствеността върху горите и земите от горския фонд.

С оглед това съдът намира, че обжалването определение е законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Настоящото определение е окончателно /чл. 274, ал. 4 вр. чл. 280, ал. 2, т. 2, пр. 6 от ГПК/.

Воден от горното Софийският окръжен съд

 

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

 

ПОТВЪРЖДАВА определение от 06.07.2018 год. по гр.д. № 445/2018 год. на РС-Ихтиман.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                               ЧЛЕНОВЕ:  1.

                                                                                                            2.