Решение по дело №2183/2013 на Районен съд - Шумен

Номер на акта: 921
Дата: 2 декември 2013 г. (в сила от 7 януари 2014 г.)
Съдия: Бистра Радкова Бойн
Дело: 20133630102183
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 25 юли 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

921/2.12.2013г.

 

Гр.Шумен, 02.12.2013г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и първи ноември през две хиляди и тринадесета година в състав:

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Г., като разгледа докладваното от съдията гр.д. №2183 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното :

 

  Гр.д. №2183/2013г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.143 и чл.149 от СК от ищеца Р.М.Ч., като майка и законен представител на малолетното дете О. О. М., с който се претендира месечна издръжка в размер на 150 лв. от датата на завеждане на исковата молба и за минал период – от 01.02.2013г. /до една година преди завеждане на молбата/.

 В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът  О. М. И.- баща на детето не е подал писмен отговор на исковата молба. В открито съдебно заседание се явява и оспорва исковата молба, като излага възражения относно размера на претендираната издръжка. Твърди, че може да заплаща издръжка в размер на 100лв.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Страните нямат сключен граждански брак и са във фактическа раздяла от месец януари 2013г., като по отношение на тези факти липсва спор между страните. Видно от приложеното по делото Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №***/16.02.2004г. на длъжностното лице по гражданското състояние при Община–Шумен, страните са родители на детето О. О. М.. След установената дата на фактическа раздяла, грижите по отглеждането и възпитанието на детето се полагат изключително от майката. Това обстоятелство дава основание на съда да приеме, че за ответника възниква задължението да заплаща месечна издръжка на детето. От доказателствата по делото се установи, че бащата има алиментни задължения към друго дете, което е пълнолетно и учи във висше учебно заведение, като това обстоятелство следва да бъде съобразено при определяне на размера на дължимата издръжка. И двете страни са представили писмени доказателства за реализираните от тях доходи. Ищцата полага труд по трудово правоотношение на длъжността “машинен оператор- шиене” с основно месечно възнаграждение в размер на 385.00лв. Бащата реализира брутен трудов доход в размер на 710,91-787,39лв. Детето е на девет години и посещава начално учебно заведение във втори клас. Не се събраха доказателства за конкретен размер на необходима ежемесечна издръжка на детето по-висок от обичайния, съобразно здравословно състояние и образователни нужди.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, намира, че на детето следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 180 лв., от които бащата следва да заплаща 120 лв., а останалата част следва да се заплаща от майката. Така определеният размер на издръжката се дължи от датата на която е била депозирана исковата молба- 25.07.2013г. до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата. Следва да бъде определена и издръжка за минало време, до една година преди датата на депозиране на исковата молба в съда, като в настоящия казус това е датата на фактическата раздяла на страните- 01.02.2013г. и размерът следва да е определения по-горе. Не се представиха доказателства за заплащане на издръжка през този период от страна на бащата.

На основание чл.73, ал.2 от ГПК, ответника следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на присъдената издръжка в размер на 172,80лв. и 50.00лв. за издръжката за минало време или общо 222,80лв. На основание чл.78 ал.1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца адвокатско възнаграждение в размер на 120лв., съобразно уважената част от исковете.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

            ОСЪЖДА О. М. И. с ЕГН: **********,*** да заплаща месечна издръжка на детето си О. О. М. с ЕГН: **********, чрез неговата майка и законна представителка Р.М.Ч. с ЕГН: **********, в размер на 120 лв./сто и двадесет лева/, считано от 25.07.2013г. ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска с падеж- пето число на месеца, за който се дължи издръжката до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            На основание чл.149 от СК О. М. И. с ЕГН: **********,*** да заплаТИ месечна издръжка на детето си О. О. М. с ЕГН: **********, чрез неговата майка и законна представителка Р.М.Ч. с ЕГН: **********, в размер на 120лв./сто и двадесет лева/, считано от 01.02.2013г. до 25.07.2013г., ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба.

ОТХВЪРЛЯ исковете в останалата им част до пълния предявен размер, като НЕОСНОВАТЕЛНИ и НЕДОКАЗАНИ.

           

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

ОСЪЖДА О. М. И. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса в размер на 222,80лв. /двеста двадесет и два лева и осемдесет стотинки/ по сметка на ШРС.

ОСЪЖДА О. М. И. с ЕГН: ********** да заплати на Р.М.Ч. с ЕГН: ********** направените деловодни разноски в размер на 120лв./сто и двадесет лева/.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от датата на която е обявено.

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: