Разпореждане по дело №25/2020 на Районен съд - Тетевен

Номер на акта: 41
Дата: 15 януари 2020 г. (в сила от 15 януари 2020 г.)
Съдия: Нанко Събов Маринов
Дело: 20204330200025
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 14 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р   А   З   П   О   Р   Е   Ж   Д   А   Н   Е :

 

Гр.ТЕТЕВЕН 15.01.2020 година

 

            Подписаният НАНКО МАРИНОВ, съдия-докладчик по ЧНД №25/2020 година по описа на Районен съд гр.Тетевен, след като се запознах с материалите по делото намирам, че:

Посоченото ЧНД е образувано по описа на Районен съд гр.Тетевен по повод изпратена по компетентност от Районна прокуратура гр.Тетевен на основание чл.67 ал.1 от НПК жалба от Х.В.С. *** за налагане на мерки по чл.67 ал.1 от НПК срещу Д.Н.Й. ***, за когото в молбата се сочи, че на 25.12.2019 година е направил опит за опожаряване на кафе автомат и на собствената на жалбодателя къща на улица „Гурко“ №90 в гр.Ябланица, а прокуратурата е посочила, че е образувано досъдебно производство №148/2019 година по описа на РУП на МВР гр.Ябланица.

С оглед преценка дали Районен съд гр.Тетевен е компетентен да се произнесе по жалбата, съдът незабавно изиска справка от Районна прокуратура гр.Тетевен има ли образувано досъдебно производство срещу лицето Д.Н.Й., предявено ли е обвинение на посоченото лице и за какво престъпление, има ли пострадало лице и кое е то. 

От получения отговор се установява, че по преписка №20/2020 година по описа на Районна прокуратура гр.Тетевен на 07.01.2020 година е образувано досъдебно производство №148/2019 година по описа на РУП на МВР гр.Ябланица, затова че на 26.12.2019 година в гр.Ябланица, Ловешка област, улица „Гурко“, пред дом №90 е направен опит да се унищожи, чрез запалване чужда движима вещ-кафе автомат, марка „Зануси“, собственост на Х.В.С. ***, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини-престъпление по чл.216 ал.1 от НК. Установява се също, че по данни от преписката кафе автомата е собственост на Х.В.С., поради което след образуване на наказателното производство на основание чл.75 ал.2 от НПК на същото лице е било изпратено уведомително писмо, с което е уведомен за правата му в досъдебното производство. Установява се също, че съгласно разпоредбата на чл.214 ал.3 от НПК в акта за образуване на досъдебното производство не се посочват имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъплението, но по преписката имало данни за извършителя, посочен като Д.Н.Й. ***. Установява се също, че по цитираното досъдебно производство няма повдигнато и предявено обвинение на конкретно лице.

Съгласно разпоредбата на чл.67 ал.1 от НПК по предложение на прокурора със съгласие на пострадалия или по искане на пострадалия съответният първоинстанционен съд може да забрани определени действия на обвиняемия.

Предвид горното, за да е приложима процедурата по чл.67 ал.1 от НПК на първо място следва да има образувано ДП, на второ място определено лице да притежава качеството на пострадал по това ДП и на трето място следва определено лице да е привлечено в качеството на обвиняем, за да се наложи съответната забрана. Едва при наличието на тези предпоставки съдът дължи произнасяне по реда на чл.67 ал.3 от НПК.  

В конкретния случай безспорно се установява, че има образувано досъдебно производство №148/2019 година по описа на РУП на МВР гр.Ябланица за престъпление по чл.216 ал.1 от НК, извършено на 26.12.2019 година в гр.Ябланица, Ловешка област, улица „Гурко“, пред дом №90, че по делото няма повдигнато и предявено обвинение на конкретно лице, от което следва, че лицето-Д.Н.Й. ***, спрямо което се иска налагането на определени забрани не притежава качеството на обвиняем.

Предвид горното съдът намира, че депозираната жалба от Х.В.С. *** се явява недопустима и не следва да я разглежда и да се произнася по основателността й, поради което:

 

Р   А   З   П   О   Р   Е   Д   И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ депозираната жалба от Х.В.С. *** с правно основание чл.67 ал.1 от НПК и ПРЕКРАТЯВА производство по ЧНД №25/2020 година по описа на Районен съд гр.Тетевен.  

Разпореждането е окончателно и не подлежи на обжалване.

Незабавно да се уведоми молителя Х.В.С. ***.

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: