Решение по дело №2777/2020 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 260395
Дата: 20 декември 2021 г. (в сила от 7 януари 2022 г.)
Съдия: Димчо Генев Димов
Дело: 20202330102777
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 20 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                     Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е    

      №260395/20.12.2021 г.

 

        гр. Ямбол, 20.12.2021 г.

 

             В   И М Е Т О   Н А  Н А Р О Д А

                                 

ЯМБОЛСКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданско отделение, XVII-състав, в публичното заседание на двадесет и четвърти ноември през две хиляди и двадесет и първа  година  в състав:

 

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМЧО ДИМОВ                                             

 

при секретаря  С.М. като разгледа докладваното от съдия ДИМОВ  гр.дело № 2777 по описа за 2020 г.  на ЯРС и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е по извършването на делбата. С влязло в сила решение № *** год. постановено по гр.дело № *** год. по описа на ***РС, съдът е допуснал съдебна делба между съделителите Д.Д.Д. с ЕГН ********** и К.Т.И. с ЕГН ********** на следния недвижим имот:

Урегулиран поземлен имот, находящ се в с.Х., общ.Т., обл.Я., целият от 1205 кв.м. по скица, от които 1190 кв.м. от ПИ ***, съставляващо поземлен имот *** в кв.*** по плана на с.Х., общ.Т., обл.Я., ведно с посторената в него жилищна сграда при граници на имота: улица, ПИ ***, при квоти: 3/4 идеални части за Д.Д.Д. с ЕГН ********** и 1/4 идеални части за К.Т.И. с ЕГН **********.

В първото по делото съдебно заседание след допускане на делбата ищцата Д.Д.Д. е предявила и съдът е приел за разглеждане претенция по чл.349, ал.2 ГПК за възлагане на допуснатия до делба недвижим имот, която претенция се поддържа до приключване на устните състезания по делото.

Така заявената възлагателна претенция се оспорва от ответната страна.

Допусната и изслушана по делото е и съдебна експертиза, неоспорена от страните, вещото лице по която да отговори на следните задачи: поделяем ли е съобразно квотите на страните допуснатия до делба недвижим имот, каква е пазарната му стойност, включително стойността на дела на всеки един от съделителите.

По делото от страна ищцата е депозиран и декларация, с която единствено декларира като притежаван от нея имот – 3/4 идеални части от имота находящ се в с.Х., обл.Я., ул.“***“ № ***.

В съдебно заседание за съделителя Д.Д.Д. се явява в качеството на процесуален представител по пълномощие адв.Д.Д. от АК Я. чрез когото в хода на делото по същество се поддържа, че следва делбения имот да се възложи на Д.Д., тъй като тя е живяло в него от откриване на наследството и продължава да живее в него, и няма друг имот, за което са представили декларация. Сочи се че съгласно дела на другия съделител следва да бъде уравнен с пари, така както е посочено от вещото лице. Иска се в този смисъл да бъде постановен съдебния акт.

Съдът като взе предвид становищата на страните и доказателствата, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

По отношение на допуснатия до делба имот е изготвено и прието заключение от вещото лице, видно от което допуснатия до делба имот – дворно място, ведно с построената в него двуетажна жилищна сграда със ЗП 65 кв.м., РЗП 130 кв.м. /измерени по скица/ е реално не поделяем съобразно страните и техните квоти. Пазарната стойност на недвижимия имот е 20 000 лева като дела на съделителката Д.Д.Д. е на стойност 15 000 лева, а този на К.Т.И. – 5 000 лева.

За да се възложи по реда на чл.349, ал.2 ГПК недвижимия имот на един от съделителите е необходимо да са налице следните предпоставки – неподеляемият имот да е жилище, съделителят да е живял там при откриване на наследството и да не притежава друго жилище.

Съдът като съобрази становищата на страните, фактите и обстоятелствата изложени в исковата молба и отговора по нея, както и събраните по делото доказателства - представената от ищцата по делото декларация, намира, че същата отговаря на условията и следва да и се възложи имота, като изплати на другата съделителка стойността на нейния дял от 5 000 лева, в шест месечен срок от влизане на решението в сила, ведно със законната лихва.

При този изход на делото, следва страните да заплатят държавна такса по сметка на ЯРС върху дяловете си, както следва: Д.Д.Д. с ЕГН ********** – 600,00 лева и К.Т.И. с ЕГН ********** – 200,00 лева.

Водим от горното, съдът

 

     Р   Е   Ш   И  :

 

ПОСТАВЯ, на основание чл.349, ал.2 ГПК, В ДЯЛ на Д.Д.Д. с ЕГН **********, следния недвижим имот: Урегулиран поземлен имот, находящ се в с.Х., общ.Т., обл.Я., целият от 1205 кв.м. по скица, от които 1190 кв.м. от ПИ ***, съставляващо поземлен имот *** в кв.*** по плана на с.Х., общ.Т., обл.Я., ведно с построената в него двуетажна жилищна сграда със ЗП 65 кв.м., РЗП 130 кв.м. /измерени по скица/, при граници на имота: улица, ПИ ***, като за уравнение на дяловете ОСЪЖДА Д.Д.Д. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на К.Т.И. с ЕГН **********, сумата от 5 000 /пет хиляди/ лева, ведно със законната лихва върху нея, в шест месечен срок от влизане на решението в сила, като за вземането си К.Т.И. с ЕГН ********** може да впише законна ипотека.

ОСЪЖДА Д.Д.Д. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд Ямбол сумата от 600,00 лева – държавна такса върху стойността на дяла и.

ОСЪЖДА К.Т.И. с ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд Ямбол сумата от 200,00 лева – държавна такса върху стойността на дяла и.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Ямбол в двуседмичен срок, считано от връчването му на страните.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: