Споразумение по дело №82/2020 на Районен съд - Тетевен

Номер на акта: 19
Дата: 20 май 2020 г. (в сила от 20 май 2020 г.)
Съдия: Ани Борисова Георгиева
Дело: 20204330200082
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 13 март 2020 г.

Съдържание на акта

П   Р   О   Т   О  К   О  Л

 

гр.Тетевен, 20.05. 2020 год.

 

Тетевенският районен съд          в публично съдебно заседание на

 

двадесети май 2020 год. В състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:А.Г.

                             Съдебни заседатели:

                                                                                                            

                                    

                                    

при участието на секретар: П.Г.

и прокурорът  В. С.

сложи за разглеждане дело Н.О.Х.  - БП

№ 82 по описа за 2020  год.

Докладвано от  прокурор  В.С. 

 

На именното повикване в 11.00 часа  

                       

            Районна прокуратура – Тетевен – редовно призована, представлява се от  прокурор В.С..

            Подсъдимият А.М.М. – редовно уведомен на 14.04.2020г. по телефона, явява се лично.

            В съдебната зала за него се явява адвокат Н.Б. ***,  служебен защитник от фазата на Досъдебното производство.

            Становище по даване ход на делото:

            Прокурор В.С.: Да се даде ход на делото.

            Подс. А.М.М.: Да се даде ход на делото. Получил съм препис от споразумението и разпореждането на съда.

           Съдът запитва подсъдимия: желаете ли адвокат Б. да Ви представлява пред съда.

            Подс. А.М.М.: Да, моля да ми назначите адв. Б. да ме защитава и представлява и пред съда.”

            Адв.Н.Б.: Аз съм от досъдебното производство. Получила съм препис от  разпореждането на съда.

            Съдът

                                         О П Р Е Д Е Л И :

                                        СЪДЪТ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

           Съдът намира, че на подсъдимия А.М.М., с ЕГН ********** ***, следва да му бъде назначен служебен защитник, в лицето на адв.Н.Б. от ЛАК, която да представлява подсъдимия и да защитава неговите интереси в съдебна фаза пред съда, поради което

                                       О П Р Е Д Е Л И:

           НАЗНАЧАВА на подсъдимия А.М.М., с ЕГН **********,*** служебен защитник, в лицето на адв. Н.Б. от ЛАК, която да представлява подсъдимия и да защитава неговите интереси в съдебна фаза пред съда.

           Подс. А.М.М.: Съгласен съм адв.Б. да ме защитава и пред съда.”

           Адв.Н.Б.: При това изявление на подсъдимия, аз също заявявам, че съм съгласна да представлявам подсъдимия в съдебна фаза и да защитавам неговите интереси пред съда. Да се даде ход, получили съм преписи, запозната съм с  разпореждането на съда. Постигнали сме споразумение за решаване на делото в досъдебното производство.

           Самоличност на подсъдимия: А.М.М.** - годишен, роден на *** ***, български гражданин, основно образование, женен, управител на фирма „Е, неосъждан, ЕГН:**********.

            На основание чл.274, ал.1 от НПК съдът разяснява правото на отвод на страните, като предоставя тази възможност на подсъдимия да направи искане за отвод, както на него, така и на защитника и на прокурора.

            Прокурор В.С.: Няма да правим отводи.

            Подс. А.М.М.: Нямам претенции към състава, искам този състав да ми гледа делото.

            Адв.Б.: Нямаме искания за отводи.

                                     и такива не се направиха.

           На основание чл.274, ал.2 от НПК съдът разяснява правата на страните.

            На основание чл.275, ал.1 от НПК съдът запитва страните за искания по доказателствата и реда на съдебното следствие.

            Прокурор С.: Нямаме искания, нямаме и по доказателствата.

            Адв. Б.: Нямаме искания,  и по доказателствата нямаме.

            Прокурор В. С.: Постигнали сме споразумение за решаване на делото в досъдебното производство, което сме Ви внесли и моля да разгледате!

            Адв. Б.: От името на подзащитния ми заявявам, че сме постигнали споразумение, което Ви е внесено от прокуратурата, моля да го приемете и разгледате!

            Подс. А.М.М.: Заявявам, че се признавам за виновен по предявеното ми обвинение и съжалявам за извършеното! Постигнали сме споразумение с представителя на обвинението, което заявявам, че поддържам!

             Съдът запитва подсъдимия: желаете ли по този ред, със споразумение да Ви се разгледа и приключи делото?

             Подс. А.М.М.: Желая по този ред със споразумение да ми се разгледа делото, да.

             След като страните заявиха, че нямат други искания по доказателствата и реда на съдебното следствие, съдът

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

                                        Съдът ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

             Съдът предоставя възможност на страните  - на представителя на РП- Тетевен, да представят параметрите – съдържанието на споразумението:

 

             Прокурор В.С.:” Уважаема г-жо Съдия, между Районна прокуратура – Тетевен и адвокат Н.Б.,***, като защитник на обвиняемия А.М., е сключено споразумение на основание чл.381 и сл от НПК по Досъдебно производство - БП №66/2020 г. по описа на РУ – Тетевен, което сме  Ви представили. Поддържам така представеното споразумение за прекратяване на наказателното производство, с което сме постигнали договореност и съгласно, което споразумение подсъдимият се е признал за виновен в извършване на престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, както следва:

              Подсъдимият А.М.М. се признава за виновен в това, че на .........около 15.35 часа на път ........., землището на с.Г. Лов.обл. управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка А.с per. номер ....., собственост на М.К., след употреба на наркотично вещество – метамфетамин, установено по надлежния ред – с техническо средство Drug Check 5000,ф.№ ARLK 00-75, престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

Наказанието за извършеното от обвиняемия А.М.М.      престъпление по чл.343б, ал.3 от НК сме се споразумели да бъде определено при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно: 3  месеца лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено изпълнението на така наложеното наказание 3 месеца лишаване от свобода за изпитателен срок от 3 години. На основание чл.55, ал.2 от НК да бъде наложено наказание ГЛОБА в размер на 250 лева.

Също така на осн.чл.343г и чл.37,ал.1,т.7 от НК да бъде наложено наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 8/осем/ месеца, считано от 06.03.2020, когато СУМПС  на обвиняемия е отнето със ЗПАМ №20-0359-000081/05.03.2020

 На основание чл.59, ал.1, т.1 и ал.2 от НК от така определеното наказание от  3 /три/ месеца Лишаване от свобода, следва да бъде приспаднато времето, през което обв.М. е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР на .........със Заповед рег.№356зз/.........на началника на РУ-МВР- Тетевен.

 Вещ.доказателства-няма Разноски-няма

 Обвиняемият  А.М.М. е  заявил, че е съгласен  с така постигнатото споразумение, разбира смисъла и последиците от същото , доброволно го подписва и декларира,че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

           Считам, че така постигнатото и докладвано споразумение отговаря на обществената опасност на деянието и дееца, разяснени се му всички последици от така наложените наказания и евентуално последиците от бъдещи такива, извършени деяния, Считам, че ако одобрите споразумението във вида, в който Ви е представено, определените наказания ще изиграят ролята на индивидуалната и генерална превенция. Моля да приемете, че споразумението напълно отговаря на закона и морала и да го одобри в този му вид, в който е постигнато, и да прекратите разглеждане на делото по общия ред!

              На основание чл.382, ал.4 от НПК съдът запитва подсъдимия А.М.М.: запознати ли сте със споразумението, съгласни ли сте да се гледа делото по този ред? Разбирате ли в какво сте обвинен? Признавате ли се за виновен? Доброволно ли сте го подписали? Запознат ли сте с текста на споразумението? Наясно ли сте с последствията от това споразумение? Изразявате ли съгласие с определеното Ви наказание? Съгласен ли сте по този ред да се гледа делото? Сам ли подписахте пред прокурора споразумението? Разбирате ли последиците от сключване на споразумението и знаете ли, че това е влязла в сила присъда? Поддържате ли така представеното споразумение?

              Подс. А.М.М.: Да, запознат съм със споразумението, съгласен съм по този ред да се гледа делото. Разбирам в какво съм обвинен. Да, признавам се за виновен, за извършеното деяние. Поддържам постигнатото споразумение с представителя на Прокуратурата, моля да го одобрите, както Ви го прочете прокурорът! Доброволно съм го подписал споразумението, да, и съм наясно с последствията от така подписаното споразумение, да. Съгласен съм по този ред да ми се гледа делото, да, да, съгласен съм. Разбирам, разбирам това и изразявам съгласие с определените ми наказания. Да, разбирам, че ми се определя наказание от 3 месеца „лишаване от свобода”,като изтъпряването му се отлага за 3-годишен изпитателен срок. Разбирам също така, че ми се налага и предвиденото наказание глоба от 250 лева. Също съм наясно и че ми се отнема свидетелство на управление на МПС за срок от 8 месеца, като същото ми е отнето на дата 06.03.2020г. Заявявам, че съм наясно с това, че това споразумение има стойност на влязла в сила присъда. Разбирам, да, смисъла и последиците от него. Наясно съм с вида на определеното ми наказание, да, наясно съм как се изтърпява, а именно, че изтърпяването на наказанието ми се отлага за изпитателен срок от 3 години. Да, заявявам, че приемам да изтърпя наказанието така, както беше прочетено от прокурора,  и  съм наясно, че ми се приспада времето, през което съм бил задържан за 24 часа.  Заявявам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия съдебен ред, моля да одобрите това споразумение!

                       СЪДЪТ

                        ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЗАЩИТАТА ЗА ПЛЕДОАРИЯ:

            Адв.Н.Б.: Уважаема г-жо Председател, с представителя на РП - Тетевен сме сключили споразумение, с което споразумение сме определили размера на наказанието. Моля Ви да одобрите споразумението. В същото подзащитният се е признал да виновен за извършено от него престъпление по чл.343б, ал.3 от НК,   изразява съгласие с така определените му наказания, наясно е с това, че му се определя наказание от 3 месеца „лишаване от свобода”, като изтърпяването му се отлага за 3-годишен изпитателен срок, както е че му се налага наказание глоба в размер на 250 лева, а също така и на основание чл.343г и чл.37, ал.1, т.7 от НК му  се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца, считано от 06.03.2020 г.,  когато му е  отнето СУМПС със ЗПАМ. Разяснила съм му, че от момента на подписване на споразумението, то  има силата на присъда,  която влиза в сила незабавно. Споразумението не противоречи на закона и морала и молим да го одобрите. От името на подзащитния ми  от мое име заявявам, че се отказваме от разглеждане на делото по общия съдебен ред, моля да прекратите наказателното производство по общия ред!

 

             Съдът намира, че следва да бъде прието и вложено в делото представеното споразумение за прекратяване на наказателно производство по Досъдебно производство - БП № 66/2020 г. по описа на РУ-МВР - Тетевен, по Прокурорска преписка № 362/2020 г. на РП – Тетевен, както и самото досъдебно производство, поради което съдът

                                                  О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

                 ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмено споразумение за прекратяване на наказателното производство по Досъдебно производство - БП № 66/2020 г. по описа на  РУ-МВР-Тетевен, по Прокурорска преписка № 362/2020 г. на РП - Тетевен от  13.03.2020 година, както и самото досъдебно производство.

 

Съдът  на основание чл.382, ал.6 от НПК

 

                                       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

            ВПИСВА в настоящия съдебен протокол съдържанието на окончателното споразумение в следния смисъл:

 

zapazen_znak_umalenПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ГРАД ТЕТЕВЕН

 

 ЕИСПП № на НП  БМЕ22000019ВНЕ 

  ЕИСПП № на ПР. БМЕ22000028АМФ

             

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

 

 

        Днес,13.03.2020г.,в град Тетевен,Ловешка област,между подписаните от една страна :

 

В. С. – прокурор в Районна прокуратура Тетевен, и от друга страна:

Адв.Н.Б.-Ловешка адвокатска колегия  – сл.защитник на обв. А.М.М.   ЕГН ********** ***, род.на *** г.вЛовеч,български гражданин, основно образование,женен,управител на фирма „Е,неосъждан – обвиняем по бързо производство №66/2020 г.на РУ-Тетевен,пр.вх.№362/2020 г.на РП-Тетевен.

 

се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство при спазване правилата на глава ХХІХ от НПК-чл.381 и сл.от НПК, като страните се споразумяха за следното:

 

            І.1.Обвиняемият  А.М.М.     се признава за виновен в това, че:

 -  на .........около 15.35 часа на път .........,земл.на с.Г.Лов.обл. управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка А.с per. номер ....., собственост на М.К., след употреба на наркотично вещество – метамфетамин, установено по надлежния ред – с техническо средство Drug Check 5000,ф.№ ARLK 00-75

        - престъпление по  343б,ал.3   НК

2.Наказанието за извършеното от обв.   А.М.М.      престъпление по чл.343б,ал.3  от НК се определя при условията на чл.55,ал.1,т.1 от НК, а именно: 3 /три/ месеца ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.На осн.чл.66,ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание 3 месеца лишаване от свобода за изпитателен срок от 3/три/ години.

На осн.чл.55,ал.2 от НК налага наказание ГЛОБА в размер на 250/двеста и петдесет/ лева.

На осн.чл.343г и чл.37,ал.1,т.7 от НК налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 8/осем/ месеца,считано от 06.03.2020-СУМПС отнето с ЗПАМ №20-0359-000081/05.03.2020

 3.На основание чл.59,ал.1,т.1 и ал.2 от НК от така определеното наказание от  3 /три/ месеца Лишаване от свобода,се приспада времето,през което обв.М. е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР на .........със Заповед рег.№356зз/.........ІІ. Вещ.доказателства-няма

 

ІІІ. Разноски-няма

 

IV. Обвиняемият   А.М.М.   заявява , че е съгласен  с така постигнатото споразумение, разбира смисъла и последиците от същото , доброволно го подписва и декларира,че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                               СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :

 

 

 

            ПРОКУРОР:                                               

            /В.С./

 

           ПОДСЪДИМ :

             /А.М.М./                                                                                                                                        

           АДВОКАТ – СЛУЖЕБЕН ЗАЩИТНИК :

            / Н.Б./                        

 

 

 

 

     

        Съдът намира, че така постигнатото между страните – между прокурора и защитата на подсъдимия, както и самият подсъдим споразумение за прекратяване на наказателното производство по Досъдебно производство – БП  № 66/2020 г. по описа на  РУ - Тетевен, по Прокурорска преписка № 362/2020 г. на РП - Тетевен отговаря на изискванията на чл.381, ал.5 от НПК, съдържа всички необходими елементи и се явява допустимо, съгласно разпоредбата на чл.381, ал.2 от НПК, не са налице претенции за заплащане на имуществени, както и на неимуществени вреди, намира, че така определеното наказание на подсъдимия, както следва:

определено е при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно: 3 /три/ месеца ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така определеното наказание за изпитателен срок от 3/три/ години. На осн.чл.55,ал.2 от НК налага наказание ГЛОБА в размер на 250/двеста и петдесет/ лева. На осн.чл.343г и чл.37,ал.1,т.7 от НК налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 8/осем/ месеца,считано от 06.03.2020-СУМПС отнето с ЗПАМ №20-0359-000081/05.03.2020. На основание чл.59,ал.1,т.1 и ал.2 от НК от така определеното наказание от  3 /три/ месеца Лишаване от свобода,се приспада времето,през което обв.М. е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР на .........със Заповед рег.№356зз/05.03.2020 г., са в рамките на предвидените и съответства на престъплението, което е извършил подсъдимият, както и съответства на степента на обществената опасност на извършеното деяние и на дееца, и със същото биха се постигнали целите на генералната и специалната превенция по чл.36 от НК, което поради което съдът намира, че настоящето споразумение не противоречи на Закона и морала и същото следва да бъде одобрено.

   Поради изложеното и на основание чл.382, ал.7 от НПК съдът

                                              О  П  Р  Е  Д   Е  Л  И:

               На основание чл.382, ал.7 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото писмено споразумение между страните - Районна прокуратура – Тетевен, представлявана от   прокурор В.С. и подсъдимия А.М.М., ЕГН ЕГН:**********,***, и защитника на подсъдимия – адвокат Н.Б. *** за прекратяване на наказателното производство и ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по Досъдебно производство - БП № 66/2020 г. по описа на РУ - Тетевен, по Прокурорска преписка № 362/2020 г. на РП - Тетевен, по които е образувано НОХ дело № 82/2020 г.- БП по описа на съда така, както следва:

              ПОДСЪДИМИЯТ  А.М.М.** - годишен, роден на *** ***, български гражданин, основно образование, женен, управител на фирма „Е, неосъждан, ЕГН:**********, се признава за виновен, както следва:

 

             ПОДСЪДИМИЯТ А.М.М. се признава за виновен в това, че на .........около 15.35 часа на път ........., землището на с.Г. Ловешка обл. управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка А.с per. номер ....., собственост на М.К., след употреба на наркотично вещество – метамфетамин, установено по надлежния ред – с техническо средство Drug Check 5000,ф.№ ARLK 00-75, което е престъпление по  343б,ал.3   НК.

Наказанието за извършеното от подсъдимия А.М.М.      престъпление по чл.343б, ал.3  от НК се определя при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно: 3 /три/ месеца ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание 3 /три/ месеца лишаване от свобода за изпитателен срок от 3/три/ години.

На основание чл.55, ал.2 от НК налага наказание ГЛОБА в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева.

На основание чл.343г и чл.37, ал.1,т.7 от НК налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 /осем/ месеца, считано от 06.03.2020 г.-СУМПС отнето с ЗПАМ №20-0359-000081/05.03.2020г.

 На основание чл.59, ал.1, т.1 и ал.2 от НК от така определеното наказание от  3 /три/ месеца Лишаване от свобода, се приспада времето, през което подсъдимият М. е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР на .........със Заповед рег.№356зз/......... Веществени доказателства няма.

 

  Разноски няма.

 

 Подсъдимият   А.М.М.  заявява, че е съгласен  с така постигнатото споразумение, разбира смисъла и последиците от същото , доброволно го подписва и декларира,че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране на основание чл.382, ал.9 от НПК.             

            Влиза в сила незабавно.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                                                                                                                  

 

            С оглед на така  постигнатото споразумение одобрено по-горе, съдът намира,  че  наказателното производство по НОХ дело - БП № 82/2020 година по описа на Тетевенския районен съд следва да бъде прекратено, поради което и на основание чл.24, ал.3 от НПК съдът

                                                О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

            ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по Н.О.Х. дело № 82/2020 г. – БП по описа на Тетевенския районен съд.                                                                

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.             

            Влиза в сила незабавно.

                                   

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:   

                                                                                                                        

           Протоколът се написа в съдебно заседание и същото се закри в 11.22 часа.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                             СЕКРЕТАР: