Споразумение по дело №172/2018 на Районен съд - Елхово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 4 юли 2018 г. (в сила от 4 юли 2018 г.)
Съдия: Яна Вълкова Ангелова
Дело: 20182310200172
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 9 май 2018 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

гр.Елхово, 04.07.2018 година

 

 

ЕЛХОВСКИЯТ районен съд в публично съдебно заседание на четвърти юли, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

 

                                                Председател:  ЯНА АНГЕЛОВА

                      

                                            

При участието на секретар:  П. НИКОЛОВА

И прокурора: Ана Саракостова, сложи за разглеждане НОХ дело № 172 по описа за 2018 година, докладвано от съдията   

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

 

Подсъдимият М.А., редовно призован, се явява лично.

Явява се адв. Чиликов, редовно упълномощен.

 

Прокурорът - Да се даде ход на разпоредителното заседание.

Адв. Чиликов -  Да се даде ход на разпоредителното заседание.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

 

Сне се самоличността на подсъдимия така:

М.И.А., роден   на *** ***, ЕГН **********,***, български гражданин, с основно образование, общ работник, женен, осъждан /реабилитиран/, с наложено  административно наказание  по чл. 78 А от НК.

 

Прокурорът – Уведомен съм за въпросите по чл. 248, ал. 1 НПК, които ще се разглеждат в разпоредителното заседание преди вече от 7 дни.

 

Адв.Чиликов  – Запознал съм се с материалите по делото, уведомен съм за въпросите по чл. 248, ал. 1 НПК, които ще се разглеждат в разпоредителното заседание преди повече от 7 дни.

 

Подс. А. - Получих препис от обвинителния акт, уведомен съм за въпросите по чл. 248, ал. 1 НПК, които ще се разглеждат в разпоредителното заседание преди вече от 7 дни.

 

СЪДЪТ РАЗЯСНИ на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар.

 

Прокурорът- Нямам искания за отводи.

Адв.Чиликов - Нямам искания за отводи.

 

 

ПРИСТЪПИ СЕ КЪМ ОБСЪЖДАНЕ НА ВЪПРОСИТЕ ПО ЧЛ. 248, АЛ. 1 НПК.

 

Прокурорът - Считам, че делото е подсъдно на съда и по настоящем няма основание за прекратяване, нито за спиране на наказателното производство.

На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници. Между прокуратурата и защитата е постигнато споразумение, поради което са налице условията за разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК. Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, нито за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, както и за назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Липсват основания за  вземане на мярка спрямо подсъдимия. Нямам искания за събиране на нови доказателства извън събраните в хода на досъдебното производство.

 

Адв. Чиликов-  Считам, че делото е подсъдно на съда и понастоящем няма основание за прекратяване или за спиране на наказателното производство. На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници. Между прокуратурата и защитата е постигнато споразумение, поради което са налице условията за разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК. Не са налице основания за разглеждането на делото при закрити врати, нито за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, както и за назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Липсват основания за вземане мярка за неотклонение спрямо подсъдимия.

 

Подс.А.  -  Поддържам казаното от адвоката си.

 

Съдът се оттегля на тайно съвещание за вземане на становище по въпросите по чл.248, ал.1 от НПК.

 

В  11.15 часа разпоредителното заседание продължи.

 

След тайно съвещание, съдът взе следното становище по въпросите по чл.248, ал.1 НПК, като

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

По т.1 на чл.248, ал.1 НПК съдът намира, че съгласно правилата за местната и родова подсъдност делото е подсъдно на Районен съд  - Елхово.

По т.2 на чл.248, ал.1 НПК съдът намира, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

По т.3 на чл.248, ал.1 НПК съдът намира, че на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

По т.4 на чл.248, ал.1 НПК са налице основания за разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК, предвид становището на страните, че са постигнали споразумение за решаване на делото.

Не са налице основанията по т.5 на ал.1 на чл.248 НПК.

Не са налице основания за вземане на мярка за неотклонение спрямо подсъдимия.

Не са налице основания за събиране на нови доказателства, с оглед становището страните, както и че съдът служебно установи, че към настоящия момент не се налага събиране на нови доказателства.

 

Определението в частта му по т.3 и т.6 на ал.1 на чл.248 от НПК ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Окръжен съд – Ямбол.

Определението в останалата част е окончателно.

 

ОТКРИВА производство по реда на глава XXIX от НПК за разглеждане на делото и решаване на същото със споразумение.

 

ПРОЧЕТЕ СЕ заключителната част на обвинителния акт от прокурора.

 

Прокурорът - Постигнали сме споразумение с подсъдимия и неговият защитник – адв.Чиликов за решаване на наказателното производство, което се изразява в следното:

 

Подсъдимият М.И.А., роден   на *** ***, ЕГН **********,***, български гражданин, с основно образование, общ работник, женен, осъждан /реабилитиран/, с наложено  административно наказание  по чл. 78 А от НК, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 24.10.2017 година в с.Бояново, обл. Ямбол по ул. „Георги Димитров“ управлявал моторно превозно средство - мотопед, марка „***  с идентификационен номер***, нерегистрирано по надлежния ред съгласно Наредба № I - 45 от 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, престъпление по чл.345, ал.2, вр.ал.1 от НК.

Деянието е  извършено от подсъдимият при условията на пряк умисъл.

За посоченото по–горе умишлено престъпление от общ характер  чл.381 от НПК, допуска постигането на споразумение за прекратяване на наказателното производство.

За извършеното престъпление от подсъдимият  по чл.345, ал.2, вр.ал.1  от НК и на основание чл.54, ал.1,от НК на подсъдимия М.И.А.   се определя наказание  ГЛОБА  в размер на 1000.00 /хиляда/ лева .

Разноските по делото  в размер на 123.17 лева се заплащат от подсъдимият в приход на републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР – Ямбол.

Веществените доказателства мотопед, марка „YAMAHA с идентификационен номер***, на съхранение в РУ - Елхово  след влизане в сила на определението, с което е одобрено споразумението, да се върне на подсъдимият М.И.А..  

От деянието няма причинени имуществени вреди.

 

Моля, съда да одобри така изложеното споразумение като непротиворечащо на закона и морала.

 

Адв. Чиликов  - Поддържам така изложеното от представителя на РП– Елхово споразумение, касаещо наказателната отговорност на моят подзащитен. Моля да одобрите споразумението като непротиворечащо на закона и морала. Определените вид и размер на наказанието считам, че ще изиграят роля за превъзпитанието на подзащитният ми. Не предлагаме промени в споразумението.

 

 

ПодсъдимиятРазбирам  в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам споразумението, което изложи прокурора и последиците от него и съм съгласен с тях. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.  

 

 

СЪДЪТ счита, че така изложеното в устен вид споразумение отговаря на изискванията по чл.381, ал.5 от НПК относно съдържанието му, като не се налага предлагане на промени в същото, поради което и основание чл.382, ал.6 от НПК съдържанието му следва да се впише в съдебния протокол. Ето защо и на основание чл. 382, ал.6 от НПК,

 

 

 

ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение в протокола от съдебното заседание, а именно:

 

Подсъдимият М.И.А., роден на *** ***, ЕГН **********,***, българин, български гражданин, с основно образование, общ работник, женен, осъждан /реабилитиран/, с наложено  административно наказание  по чл. 78 А от НК, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 24.10.2017 година в с.Бояново, обл. Ямбол, по ул. „Георги Димитров“ управлявал моторно превозно средство - мотопед, марка „*** с идентификационен номер***, нерегистрирано по надлежния ред съгласно Наредба № I - 45 от 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, престъпление по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл.

За  посоченото по–горе  умишлено престъпление  от общ характер  чл.381 от НПК, допуска  постигането  на  споразумение за прекратяване  на наказателното производство.

За извършеното престъпление от подсъдимият  по чл.345, ал.2, вр. ал.1  от НК и на основание чл.54, ал.1 от НК на подсъдимия М.И.А.   се определя наказание  ГЛОБА  в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

Разноските по делото в размер на 123.17 лева се заплащат от подсъдимия в приход на републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР – Ямбол.

Веществените доказателства - мотопед, марка „YAMAHA с идентификационен номер*** на съхранение в РУ- Елхово, след влизане  в сила на определението, с което е одобрено споразумението, да се върне на подсъдимият М.И.А.. 

От деянието няма причинени имуществени вреди.

 

 

 

С П О Р А З У М Е Л И  С Е :

 

 

 ПРОКУРОР:………………                      ПОДСЪДИМ:……………….

                 /Ана Саракостова/                                         /М.А./

 

 

 

                                                   ЗАЩИТНИК: .........................

                                                                       /Адв. Чиликов/

 

 

СЪДЪТ СЛЕД съвещание, след като се запозна със съдържанието на постигнатото споразумение, намери същото за изчерпателно и непротиворечащо на закона и морала. Сключването на споразумение за престъплението, в което е обвинен подсъдимия М.И.А. е допустимо. За справедливо се прецени и наложеното наказание, поради което съдът намира, че са налице материално - правните и процесуално - правните предпоставки за неговото одобряване, като на основание чл.24, ал.3 НПК производството по делото, следва да бъде прекратено.

Водим от това, СЪДЪТ 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  182

 

ОДОБРЯВА споразумението, постигнато между Прокурор от РП-Елхово – Ана Саракостова от една страна и подсъдимия М.И.А. и неговият  защитник адв.  Иван Чиликов  от АК – Ямбол, от друга страна, както следва:

 

 Подсъдимият М.И.А., роден на *** ***, ЕГН **********,***, българин, български гражданин, с основно образование, общ работник, женен, осъждан –реабилитиран, с наложено  административно наказание  по чл. 78 А от НК, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 24.10.2017 година в с.Бояново, обл. Ямбол, по ул. „Георги Димитров“ управлявал моторно превозно средство - мотопед, марка „*** с идентификационен номер***, нерегистрирано по надлежния ред съгласно Наредба № I - 45 от 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, престъпление по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл.

За  посоченото по–горе  умишлено престъпление  от общ характер  чл.381 от НПК, допуска  постигането  на  споразумение за прекратяване  на наказателното производство.

За извършеното престъпление от подсъдимият  по чл.345, ал.2, вр. ал.1  от НК и на основание чл.54, ал.1 от НК на подсъдимия М.И.А. се определя наказание  ГЛОБА  в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

Разноските по делото в размер на 123.17 лева се заплащат от подсъдимия в приход на републиканския бюджет по сметка на ОД на МВР – Ямбол.

Веществените доказателства - мотопед, марка „YAMAHA“ с идентификационен номер***, на съхранение в РУ- Елхово, след влизане в сила на определението, с което е одобрено споразумението, да се върне на подсъдимият М.И.А.. 

От деянието няма причинени имуществени вреди.

 

  ПРЕКРАТЯВА, на основание чл.24, ал.3 от НПК, производството по НОХД № 172/2018 г. по описа на РС-Елхово.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  11.30   часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

        СЕКРЕТАР: