Определение по дело №298/2020 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 257
Дата: 31 януари 2020 г. (в сила от 15 февруари 2020 г.)
Съдия: Марияна Димитрова Ширванян
Дело: 20207050700298
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 януари 2020 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…………………………………2020 година,    гр.Варна

 

     ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД,

Десети състав, в закрито заседание на тридесет и първи януари 2020г.,

като разгледа докладваното от съдия Марияна Ширванян

адм.д.№ 298/2020г. по описа на съда, за да се произнесе

взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба на Т.Р.М.. В жалбата се твърди нанесен удар от  пазача  на дома за настаняване на бездомни хора на детето на жалбоподателя. Направено е искане за разследване на случая, за осъждане на пазача и за налагане на наказание на М.М., за който, се сочи че е управител на приюта. Към жалбата са приложени нечетливи копия на медицински документи.

При проверката за редовност и допустимост на жалбата съдът констатира, че не е редовна и е недопустима. Към нея не е приложено доказателство за платена държавна такса От съдържанието на жалбата не се налага извод за оспорване на административен акт или за оспорване на действия или бездействия на административен орган. От съдържанието на жалбата се налага извод за искане за разследване и налагане на наказание за извършено деяние по НК и за реализиране на дисциплинарната отговорност на длъжностните лица.

Разследването на деяния по НК е от компетентността на прокурора, а налагането на дисциплинарно наказание е от компетентността на горестоящия на лицето извършило дисциплинарно нарушение орган. Делото е неподведомствено на административните съдилища  и по арг. от разпоредбата на чл.130, ал.4 от АПК производството по него следва да бъде прекратено и преписката изпратена на компетентния орган – ВРП и доколкото се твърди за деяние извършено в Дом за временно настаняване на бездомни – на Кмета на Община Варна.

Да се изготвят два преписа от жалбата и приложените към нея доказателства от съдебния деловодител на състава за изпращане на компетентните органи.

Предвид гореизложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 298 по описа на Административен съд Варна за 2020 година.

Изпраща по компетентност на Варненска районна прокуратура и на Кмета на Община Варна.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд с частна жалба в седемдневен срок от съобщаването му.

Административен съдия: