Определение по дело №826/2020 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 260056
Дата: 28 август 2020 г. (в сила от 11 септември 2020 г.)
Съдия: Ивелина Петрова Йорданова
Дело: 20204310100826
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 30 юни 2020 г.

Съдържание на акта

                       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                                    гр. Ловеч, 28.08.2020 г.

 

ЛОВЕШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, седми състав, в закрито заседание на двадесет и осми август през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВЕЛИНА ЙОРДАНОВА

 

при секретар..................................., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 826 по описа за 2020 г., за да се произнесе, съобрази:

                                     

            Постъпила е искова молба от В.А.И. ***, чрез адвокат Р.Р., против К.Д.М., с адрес ***, с посочено основание чл. 87 ал. 3 във вр. с чл. 190 ал. 1 и 2 от ЗЗД.

            С разпореждане № 1795/27.07.2020 г., съдът остави без движение исковата молба с указания до ищеца, с писмена молба, в едноседмичен срок от съобщението, да посочи актуален адрес за призоваване на ответника К.Д.М., като представи и преписи от исковата молба, приложенията към нея и уточняващата молба, за повторно изпълнение на процедурата по връчването им на ответника. Съдът е предупредил ищеца, че ако в указания срок не отстрани посочената нередовност, исковата молба ще бъде върната, а производството по делото – прекратено.

            На ищеца са дадени указания със същото разпореждане и да впише исковата си молба в Службата по вписванията – гр. Ловеч и представи вписан екземпляр от нея, включително вписан екземпляр за ответника, в едноседмичен срок от съобщението.

            Установява се, че съобщение с препис от горното разпореждане е връчено на ищеца, чрез пълномощника му адв. Р.Р., на 15.08.2020 г., като определеният едноседмичен срок за отстраняване на указаната нередовност е изтекъл на 24.08.2020 г. /първият следващ присъствен ден, тъй като е изтичал в неприсъствен ден/, но ищецът не е изпълнил указанията на съда по отстраняването й, нито е подал молба за продължаване на първоначално определения срок, преди изтичането му. Не е изпълнил и указанието за вписване на исковата молба, а същата е следвало да бъде вписана, на основание чл. 114 б. “а” във връзка с чл. 112 б. ”а” от Закона за собствеността /ЗС/, тъй като един от предявените искове е за разваляне на договор за продажба на 2/6 идеални части от недвижим имот, находящ се в гр. Летница. При това положение, съгласно чл. 114, абзац последен от ЗС, на исковата молба не може да бъде даден ход докато не бъде вписана. 

            С оглед на изложеното и предвид неизпълнението на дадените указания в определения срок, въпреки предупреждението за последиците по чл. 129 ал. 3 от ГПК, исковата молба следва да бъде върната, а производството по делото следва да се прекрати.

            Водим от горното, съдът

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

            ВРЪЩА исковата молба, подадена от В.А.И. ***, чрез адвокат Р.Р., против К.Д.М., с адрес ***, с посочено основание чл. 87 ал. 3 във вр. с чл. 190 ал. 1 и 2 от ЗЗД.

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр.дело № 826/2020 г. по описа на Ловешкия районен съд. 

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Ловешкия окръжен съд в едноседмичен срок от съобщението до ищеца.

            Препис от определението да се връчи на ищеца.

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: