Присъда по дело №1959/2008 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 12
Дата: 2 февруари 2009 г. (в сила от 18 февруари 2009 г.)
Съдия: Росен Тенчев Чиликов
Дело: 20085530201959
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 2 декември 2008 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р И С Ъ Д А 

град  Стара Загора

02.02.2009 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД  НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

 

 

на Втори Февруари две хиляди и девета година в открито съдебно заседание, в състав:

 

Председател:     Р.Ч.

 

             Съдебни заседатели:       

 

при секретаря Ж. Д. в присъствието на  прокурора И. Р. като разгледа докладваното от председателя Ч. НОХД № 1959  по описа за 2008 година и за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

 

                  П Р И С Ъ Д И :

 

 

 

    ПРИЗНАВА подс. К.Б.К. ЕГН – ********** ЗА ВИНОВЕН  в това, че на 16.09.2008 година в град Стара Загора е управлявал МПС – лек автомобил марка “ Форд Сиера „ с ДКН СТ  2471 СН - с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила – 3,19 промила установена по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл. 343 Б, ал. 1 НК ,поради което и на основание чл. 343 б, ал. 2 във вр. с ал. 1 НК и чл. 55, ал. 1 т. 2 б. „ Б „  НК го ОСЪЖДА на ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки :

 

     Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години, Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от три години, безвъзмезден труд в полза на обществото 300 часа годишно за срок от три години

И ГЛОБА в размер на 200 / ДВЕСТА / лева.

 

       На основание чл. 343 Г от НК лишава подс. К.Б.К. от право да управлява МПС за срок от две години и шест месеца, като на основание чл. 59, ал. 3 НК зачита изтърпяното до момента наказание считано от 17.09.2008 година.

 

        ОСЪЖДА подс. К.Б.К. *** Загора направените по делото разноски в размер на 33,60 лева.

    Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред Окръжен Съд град Стара Загора.

 

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ :                   


             м    о   т   и   в    и

 

 

      Обвинението срещу подс. К.Б.К. е по чл. 343 Б, ал. 2 НК за това, на 16.09.2008 година в град Стара Загора е управлявал МПС – лек автомобил марка “ Форд Сиера „ с ДКН СТ  2471 СН - с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила – 3,19 промила установена по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл. 343 Б, ал. 1 НК.

 

       Подсъдимият не се явява в с.з. и съдът разгледа делото при условията на чл. 269, ал. 3 т. 1 НПК.

 

       Слуоебният защитник пледира за налагане на минимално наказание.

 

       Представителят на районна прокуратура град Стара Загора в с.з. поддържа обвинението.

 

 

      От събраните по делото доказателства, установени с доказателствени средства – показанията на свидетелите , писмени – преценени по отделно и в тяхната съвкупност съдът приема за установено следното :      

 

       По фактическата обстановка

 

      

      На 16.09.2008 година подс. К.К. след като употребил алкохол управлявал лек автомобил „ Форд Сиера „ с ДКН СТ 2471 СН по улиците на град Стара Загора.

 

     С негово участие възникнало ПТП с незначителни материални щети. Пристигналите на място органи на КАТ-ПП град Стара Загора с помощта на техническо средство „ Дрегер” установили, че подс. К. е употребил алкохол пи издали талон за медицинско изследване.

 

 

 

      Описаната фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите  К.С., П.П.,И.К., , талон за медицинско изследване, Акт № 10495 /16.09.2008 година.

 

     Имайки предвид изложените до тук мотиви съдът намира, че подсъдимият К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 343 б, ал.2 във вр. с ал. 1 НК.     

 

 

     По правната квалификация.       

 

         

 

      Подсъдимият е осъществил изпълнителните деяние управление на мпс с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила /3,19 промила/.

 

     От талон за медицинско изследване, протокол за химическа експертиза, протокол за медицинско изследване  се установява, че концентрацията на алкохол в кръвта – 3,19 промила – е установена по надлежния ред съгласно Наредба № 6 / 2001 година.

 

      Видно от свидетелството за съдимост се установява, че подс. К. е извършил процесното деяние, след като е бил осъждан с влязла в сила присъда за престъпление по чл. 343 Б, ал. 1 НК, поради което следва да носи НО по чл. 343 Б, ал. 2 НК.

 

 

     От установената в с.з. фактическа обстановка и от обектиираните действия на подсъдимия следва извода, че към момента на деянието е действал с пряк умисъл. той е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е обществено опасните последици и е искал настъпването им.знаел е, че е употребил алкохол, но въпреки това е управлявал мпс.   

 

       Следователно обвинението е доказано по несъмнен и безспорен начин и на основание чл. 343 б, ал. 2 във вр. с ал. 1 нк подсъдимият следва да бъде признат за виновен и наказан.

       

 

 

          По индивидуализацията на наказанието

 

          При определяне вида и размера на наказанието съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства –критичното отношение към извършеното деяние на досъдебното производство, добрите характеристични данни, семейното положение / женен с две деца/ , а като отегчаващи вината обстоятелства –обществената опасност на деянието – извършеното престъпление е широко разпространено в страната и съдебният район.

 

         Съдът като взе предвид смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и като се съобрази най-вече със семейното положение / женен и баща на две малолетни деца/ намира, че следва да наложи наказание с оглед постигане целите на чл. 36 НК при условията на чл. 55, ал. 1 т. 2 б. „ Б „ НК –ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки :

 

     Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години, Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от три години, безвъзмезден труд в полза на обществото 300 часа годишно за срок от три години

И ГЛОБА в размер на 200 / ДВеста / лева.

 

       На основание чл. 343 Г от НК с оглед посочените по-горе смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, като се съобрази, че е настъпило и ПТП намира, че подсъдимият следва да бъде лишен от право да управлява МПС за един по-продължителен период – две години и шест месеца, като на основание чл. 59, ал. 3 НК се зачете изтърпяното до момента наказание/ Заповед 375/17.09.2008 година/

 

     Причини – незачитане правилата за безопасност на движение при управление на мпс.

     Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ :