Решение по дело №11/2020 на Районен съд - Етрополе

Номер на акта: 14
Дата: 22 юни 2020 г. (в сила от 17 юли 2020 г.)
Съдия: Цветомир Цаков Цветанов
Дело: 20201830200011
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 21 януари 2020 г.

Съдържание на акта

                Р    Е    Ш    Е    Н   И    Е

 

                  Гр.Етрополе,22.06.2020 год.

 

в   името   на   народа

 

Етрополски  районен  съд, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и шести май през двехиляди и двадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомир Цветанов

при секретаря:Сияна Манчева като разгледа докладваното от Председателя АНД №00011 по описа за 2020 година и за да се произнесе взе предвид следното:

      Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

      Жалбоподателя Г.Х.П.,*** обжалва Наказателно постановление №19-0263-001655/30.12.2019 год. на Началника на РУП-Етрополе, с което за нарушение на чл.103 от ЗДвП и на основание чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лева и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и за нарушение на чл. 174 ал.3 предл.1-во от ЗДвП и на същото основание му е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лева и е лишен от право да управлява МПС за срок от две години. Твърди, че издаденото НП е незаконосъобразно, издадено при съществени нарушения на административно-производствените правила и материалния закон.

      В съдебно заседание жалбоподателя редовно призован се не явява, чрез адв.В. Бегов-САК, поддържа жалбата и моли да бъде отменено атакуваното наказателно постановление в частта за нарушението на чл.103 от ЗДвП, като счита, че нарушението не е доказано по безспорен начин.

      Представител на РУП-Етрополе, редовно призовано, не се явява в съдебно заседание и не взема становище по жалбата.

      Не се явява и представител на Районна прокуратура-Етрополе, редовно призовани.

      Съдът след преценка на доказателствата по делото и доводите на страните, приема за установено следното:

      ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

      На 10.11.2019 година, около 15.30 часа полицейски патрул от РУП-Етрополе, в състав от двама служители – св.Ц.К.В. и св.М.С.К., се движели с патрулен автомобил по път №3701 от гр.Етрополе към с.Рибарица, когато забелязали срещу тях да се движи лек автомобил марка „Шевролет Блейзер“ с рег.№С 2535 КХ, на когото подали звуков и светлинен сигнал с цел проверка. Водача на автомобила, когато разпознали като жалбоподателя Г.П. не спрял на подадените сигнали и продължил движението си към хотел „Подковата“. В един момент излезнал извън пътното платно и продължил да се движи по ливада. Полицейските служители се движели зад него, като след около 400 метра процесния автомобил спрял и полицаите забелязали от шофьорската врата да излиза жалбоподателя. Същия заявил пред полицаите, че той не е карал автомобила. Вътре имало още три лица, които седяли на съседните на шофьорската седалки. Тъй като жалбоподателя лъхал на алкохол, полицейските служители решили да извършат проверка за алкохол, но същия отказал да бъде изпробван с техническо средство Дрегер 7410 с фабричен номер ARHB-0004. Издали на водача талон за изследване с №0018774, който връчили на 11.10.2019 год. в 17.40 часа, като бил уведомен, че следва да се яви до 40 минути от момента на връчване във ФСМП-Етрополе. На водача били връчени и седем броя стикери №А007011. На водача бил съставен АУАН сер. GA 140158, в който била отразена описаната по-горе фактическа обстановка. Водача бил отведен до ФСМП-Етрополе за даване на кръвна проба. В 18.00 часа на 10.11.2019 година бил съставен Протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техни аналози, като жалбоподателя отказал да даде кръв за кръвна проба за алкохол, което било отразено в протокола.

      Възоснова на АУАН и доказателствата по административно наказателната преписка, Началника на РУ към ОДМВР София, РУ-Етрополе, издал атакуваното НП.

      Горната фактическа обстановка съдът установи и възприе изцяло от приложените към жалбата материали - Наказателно постановление №19-0263-001655 от 30.12.2019 г., АУАН № сер. GA 140158, Заповед № 8121з-515/14.05.2018 година, Заповед № 8121з-1524/09.12.2016 година, Заповед №8121з-1186/13.09.2017 год., Справка за нарушител водач, Докладна записка, Талон за изследване №0018774, Протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техни аналози, Фиш за спешна медицинска помощ, Акт за встъпване в длъжност, Справка от лаборатория за проверка на средства за измерване, показанията на свидетелите Ц.К.В. и М.С.К., от съдебно заседание, които съдът кредитира изцяло.

      ОТ ПРАВНА СТРАНА:

      Жалбата е процесуално допустима, а разгледана по същество е частично основателна, като обжалваното НП ще следва да бъде потвърдено в една част, а в друга изменено по следните съображения:

      Съдът приема, че процесуалния закон е приложен правилно.

      Актът и наказателното постановление са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона ред и форма, и съдържат всички изискуеми съгласно чл.42 и чл.57 от ЗАНН реквизити.

      По същество на спора, съдът намира следното.

      Относно нарушението на чл.103 от ЗДвП.

 АНО е приел, че е нарушена материалната норма на чл.103 от ЗДвП, съгласно която при подаден сигнал за спиране от контролните органи водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания. Съгласно санкционната норма на чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП се наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението.

В случаи на ангажирана административно наказателна отговорност за нарушение по чл. 103 ЗДвП /неспиране на подадени светлинен и звуков сигнал/, в тежест на административно наказващия орган е при условията на пълно и главно доказване да установи: точното място на извършване на нарушението, точното място на позициониране на контролните органи и дали те са били видими, пътната обстановка при подаване на сигнала за спиране и че от горепосочените обстоятелства може да се направи несъмнен извод, че водачът е възприел сигнала, както и да е възприел, че той се отнася до него.

В процесния случай се доказа по несъмнен начин, че при разминаване между полицейски автомобил и автомобила, управляван от жалбоподателя на пътя гр.Етрополе – с.Рибарица, бил подаден светлинен и звуков сигнал от страна на полицейските служители, но водача продължил да се движи, като дори напуснал пътното платно и продължил движението си по тревиста местност /ливада/. Полицейския автомобил се движел плътно зад него с цел да бъде спрян и да бъде извършена проверка на водача. Безспорно е, че при първоначално подадения светлинен и звуков сигнал за спиране, водача на процесния автомобил не е изпълнил това разпореждане и несъмнено ако не е бил преследван от служебния автомобил е щял да се отклони от полицейска проверка.

В случая АНО е определил наказанието във визираните в закона размери, а именно 200.00 лева глоба и шест месеца лишаване от право да управлява МПС, което съдът намира за незаконосъобразно наложено, поради което наложеното административно наказание за това нарушение ще следва да бъде изменено, като бъде определено наказание глоба в размер на 50.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца. Съдът прецени, че от доказателствата по делото е видно, че жалбоподателя не е възпрепятствал полицейската проверка, изпълнявал е разпорежданията на полицейските служители, подписвал е предоставените му документи и от административното нарушение не са настъпили вредни последици за обществото.

Съдът не приема защитната теза, че нарушението не е доказано. Това не е така, т.к. от доказателствата по делото безспорно се установи, че водача не е спрял на подадения светлинен и звуков сигнал и дори е напуснал пътното платно с цел да избяга като осуети полицейска проверка. Действията на полицейските служители са правомерни и съобразени със законовите разпоредби.

Относно нарушението на чл.174 ал.3 предл.1-во от ЗДвП.

По делото се установи по безспорен начин, че на 10.11.2019 година на жалбоподателя е извършена проверка по ЗДвП от полицейски служители. Установи се, че на същия е било предложено да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол. Жалбоподателя е отказал да бъде изпробван с техническо средство, а също така е отказал да му бъде взета кръвна проба за установяване наличие на алкохол. Тези обстоятелства не се оспорват от процесуалния представител на жалбоподателя.

Съгласно разпоредбата на чл.174 ал.3 от ЗДвП /ред.ДВ, бр.77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв.

В случая административно наказателната норма е приложена правилно, като е спазен процесуалния закон и наказателното постановление в тази му част ще следва да бъде потвърдено.

По отношение наказателното постановление в частта, в която на жалбоподателя са отнети „общо 12” контролни точки на основание Наредба № ІЗ-2539/17.12.2012 год. на МВР съдът намери, че същата в тази й част ще следва да се остави без разглеждане по следните съображения:

            В чл.3 ал.1 от Наредба № ІЗ-2539/17.12.2012 год. е посочено, че контролни точки се отнемат възоснова на влязло в сила наказателно постановление. Следва да се има предвид, че отнемането на контролни   точки не е санкция, която подлежи на самостоятелно обжалване. Това е едно фактическо действие с контролно отчетен характер, което изпълнява предупредителна функция по отношение на водачите и информационно - статистическа функция от гледна точка на контролните органи, и същото би могло да бъде осъществено единствено при влязло в законна сила наказателно постановление за съответното нарушение.

          Водим от горното съдът

 

Р     Е     Ш     И  :

      

     ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №19-0263-001655/30.12.2019 год. на Началника на РУП-Етрополе, в частта на наложеното наказание за нарушение на чл.174 ал.3 предл.1-во от ЗДвП като правилно и законосъобразно.

     ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №16-0263-001655/ 30.12.2019 год. на Началник РУП-Етрополе, с което на Г.Х.П., ЕГН-**********,*** за нарушение на чл.103 от ЗДвП, на основание чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 /двеста лева/ и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 /шест/ месеца, като НАМАЛЯВА размера на административното наказание „глоба” на 50.00 /петдесет лева/ и срока на административното наказание „лишаване от право да управлява МПС” на 2 /два/ месеца.   

      РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд-София област в 14-дневен срок,считано от получаване на съобщението от страните за постановяването му.

 

                                 РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

                               /ЦВЕТОМИР ЦВЕТАНОВ/