Решение по дело №202/2020 на Административен съд - Русе

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 28 юли 2020 г.
Съдия: Елица Симеонова Димитрова
Дело: 20207200700202
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 27 април 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

 

 

гр. Русе, 28.07.2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд - Русе, в публично заседание на 8 юли през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ИНА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ВИЛИАНА ВЪРБАНОВА

 

ЕЛИЦА ДИМИТРОВА

 

 

При секретаря                    НАТАЛИЯ ГЕОРГИЕВА                      и с участието на прокурора           МИРОСЛАВ МАРИНОВ      като разгледа докладваното от съдия                 ДИМИТРОВА                    КАН дело № 202 по описа за 2020 год., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл. 63, ал. 1, изр. 2 от ЗАНН, във връзка с чл. 208 и сл. от АПК.

Образувано е по касационна жалба на С.М., гражданин на Република Турция, депозирана чрез адвокат-пълномощник С.М. ***, против Реше­ние № 234 от 24.02.2020 г., постановено по АНД № 2515/2019 г. по описа на Районен съд – Русе, с което е потвърдено Наказателно постановление (НП) № 38-0001658 от 04.12.2019 г. на Началника на Областен отдел ”Автомобилна администрация” - Русе при Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, с което за нарушение на чл.12, § 3,второ тире  от Приложение „Контролен уред” на AETR, ДВ, бр. 28 от 1995 г., във връзка с чл. 78, ал. 1, т. 2 от ЗАвПр и на основание чл. 93в, ал. 14 от ЗАвПр е наложено адм.наказание  „глоба“ в размер на  500 ( петстотин) лева  и е изменено същото НП в частта по т.2 като наложеното на основание чл.175 ал.1 т.4 ЗДвП адм.наказание „глоба в размер на 200лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца“ е намалено на „ глоба в размер на 50лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец“

В касационната жалба се излагат доводи за неправилност на решението, поради нарушение на материалния и процесуалния закон. Като касационни основания се сочат допуснати съществени нарушения на процесуалните правила във връзка със събирането и оценката на доказателствата. Твърди се, че неправилно въззивната инстанция е приела, че на нарушенията са осъществени и доказани. Твърди се, че в хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено процесуално нарушение – чл.44 ал.1 ЗАНН, чл.42 т.4 и чл.57 ал.1 т.5 ЗАНН с оглед на непосочване точно на мястото на нарушенията.

Претендира се да се отмени решението и да се постанови друго, с което да се отмени НП.

Касационният ответник - Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – Русе, представлявана от директора В.Ш., предвид настъпилите на 01.02.2020 г. изменения в структурата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Заповед № РД-08-30/24.01.2020 г. на Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, не изразява становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Русе дава заключение за неоснователност на жалбата.

Съдът, като съобрази изложените в жалбата касационни основания,  становищата на страните, събраните по делото доказателства и извърши касационна проверка на оспорваното решение по чл. 218, ал. 2 от АПК, прие за установено следното:

Касационната жалба, като подадена от надлежна страна, в срока по чл.211, ал. 1 от АПК и отговаряща на изискванията на чл. 212 и чл. 213 от АПК, е процесуално допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

За да потвърди оспореното пред него НП РС - Русе е приел, че в производството по установяване на административното нарушение и налагане на административното наказание не са допуснати съществени процесуални нарушения. По същество съдът приел, че извършването на нарушенията е правилно установено и доказано. Преценил е, че неправилно е определено наказанието по чл.175 ал.1 т.4 ЗДвП, поради което го е намалил към законовия минимум.

Решението на РС – Русе е правилно.

Фактическата обстановка, нарушенията по ЗАвПр и ЗДвП и авторството на деянията са правилно установени в хода на протеклото административнонаказателно производство пред наказващия орган и в производството пред първата съдебна инстанция. Всички релевантни за съставомерността и индивидуализацията на деянията факти и обстоятелства, които обуславят административнонаказателната отговорност, са установени и удостоверени. При установяване на нарушенията няма допуснати съществени процесуални нарушения. Районният съд е събрал посочените от страните доказателства, които е обсъдил в тяхната съвкупност и взаимовръзка, като въз основа на тях правилно е установил фактическата обстановка. Въззивният съд е анализирал установените факти и приложимите правни норми и е приел, че нарушенията са правилно установени и безспорно доказани, като предвиденото за нарушение по чл. 93 в ал.14 ЗАвтП е определено от закона в абсолютен размер. Изменил е НП в частта за нарушението по чл.175 ал.1 т.4 ЗДвП като го е намалил до законовия минимум.Обсъдил е двете възражения на жалбоподателя – за съставянето и издаването на НП в един и същи ден,твърдяно нарушение по чл.44 ал.1 ЗАНН ,за наличието на преводач, за извършения превод и наличните в тази насока декларации.

Касационната инстанция споделя изложените от районния съд съображения по тълкуването и приложението на закона. Обосновано въззивната инстанция е приела, че касаторът, като водач на товарен автомобил, е извършвал международен превоз на товари от Р Турция за Русия през територията на Република България с превозно средство, регистрирано в първата страна, която макар да не е страна – членка на ЕС, е такава по Европейската спогодба (AETR).

Текстът на чл. 2, § 3, б. "а" от Регламент (ЕО) № 561/2006 изрично предвижда, че за международни транспортни операции, извършвани отчасти извън Общността, Швейцария и страните, които са договарящи се страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, вместо посочения регламент се прилага AETR за превозните средства, регистрирани в Общността или в страни, които са договарящи се страни по AETR, за цялото пътуване. Следователно в случая приложение намира именно посочената Европейска спогодба, към изискванията на която препраща и посочената в наказателното постановление разпоредба на чл. 78, ал.1, т. 2 от ЗАвПр.

Неоснователен е доводът на процесуалния представител на жалбоподателя, наведен и пред касационната инстанция, за неправилна квалификация на нарушението и съответно прилагането на относимата санкционна норма в НП. От съдържанието на АУАН и НП, а и от показанията на разпитания актосътавител, безпротиворечиво се установява, че в хода на проверката, при престой в колона за изчакващи автомобили с цел да преминат през ГКПП Дунав мост , превключващият механизъм е бил поставен в положение „почивка“ , а е трябвало да бъде поставен в положение „Друга работа“ . Това задължение водачът има съгласно посочената разпоредба на  чл. 12, §. 3 от Приложение "Контролен уред" на AETR. За нарушението й се прилага именно санкционната разпоредба на чл. 93в ал. 14 от ЗАвПр.

Касационният съд намира за правилен и обоснован извода на РРС, че са били осъществени признаците на нарушение по чл.175, ал.1 т.4 ЗДвП и постановеното решение е отчело преобладаващия брой смекчаващи отговорността обстоятелства. Касаторът не е изпълнил изрично и ясно даденото му разпореждане на контролния орган да премести управлявания автомобил и по този начин е затруднил движението и създал предпоставки за ПТП ,предвид това че останалите водачи са били длъжни да го заобикалят.

Неоснователни са доводите на касатора за допуснати нарушения при съставянето на АУАН и НП. И двата акта съдържат необходимите реквизити, включително и посочване на мястото на нарушението и обстоятелствата ,при които са извършени. Преведени са в присъствието на назначен преводач. Спазена е процедурата на чл.44 ал.4 вр.чл.52 ал.1 изр.2 ЗАНН- нарушителя като турски гражданин няма постоянен адрес в страната- транзитно преминаващ турски гражданин, подписал е акта без възражения и не са накърнени правото му на защита и правото му да разбере в какво е обвинен.  

 Решението на въззивната инстанция за изменение на НП като валидно, допустимо и правилно следва да бъде оставено в сила, тъй като при направената служебна проверка, разписана с нормата на чл.218, ал.2 АПК, ред визиран с чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, не се установява наличието на пороци в него, съставляващи касационни основания за отмяната му.

Мотивиран така и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК, във връзка с чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Административният съд

                                     

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 234 от 24.02.2020 г., постановено по АНД № 2515/2019 г. по описа на Районен съд – Русе

Решението е окончателно.

 

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                            ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                  

                                                                              2.