Определение по дело №3352/2019 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 3145
Дата: 12 декември 2019 г.
Съдия: Даниела Станева
Дело: 20197050703352
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 9 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

№……………………        2019г.        гр.Варна

 

                                       

Варненският административен съд, ІХ-ти касационен състав, в закрито заседание на дванадесети декември две хиляди и деветнадесета  година в състав:

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДАНИЕЛА СТАНЕВА

                        ЧЛЕНОВЕ: КРЕМЕНА ДАНАИЛОВА

                             МАРИЯ ИВАНОВА - ДАСКАЛОВА

 

 

като разгледа докладваното от съдия Д.Станева кас. адм.дело № 3352  по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид:

 

 

Производството е по реда на  чл. 306, ал.5 и ал.6 от АПК.

Образувано е по жалба на И.М.П. срещу Разпореждане № 15640/26.11.2019г. на Председателя на Административен съд Варна, постановено по реда на чл. 306, ал.2 от АПК по адм. дело № 2959/2019г., с което е оставено без уважение искането му за налагане на глоба на Началника на СГКК - Варна на основание чл. 304 от АПК.

Съдът, при извършената задължителна служебна проверка за допустимост на жалбата констатира следното:

Административнонаказателното производство е започнало по молба на И.М.П. с твърдения, че Началника на СГКК - Варна не е изпълнил влязло в сила съдебно решение по адм. дело № 3280/2018г., поради което е направено искане на същата да бъде наложено административно наказание "глоба".

С разпореждане от 26.11.2019г. Председателят на АС Варна е разгледал искането и е приел, че не са налице материалноправните предпоставки на чл. 304 от АПК, поради което е отказал да наложи административно наказание на Началника на СГКК - Варна.

Разглежданата в настоящото производство жалба е подадена срещу това разпореждане.

Правилото на чл. 306, ал. 2 от АПК регламентира, че наказанията за извършени нарушения по чл. 304 от АПК се налагат с разпореждане на Председателя на административния съд или на упълномощено от него лице. Производството се провежда в закрито съдебно заседание, като на нарушителя се дава възможност да даде писмени обяснения. Съгласно чл. 306, ал. 4 и 5 от АПК препис от разпореждането се връчва на нарушителя, като разпореждането подлежи на обжалване пред тричленен състав на същия съд в 7-дневен срок от връчването му.

Тази редакция на текста налага извод, че административнонаказателното правоотношение се развива само между органа, наложил административното наказание и длъжностното лице, на което то е наложено.

Разпореждането може да се обжалва само от санкционираното длъжностно лице, участвало в административнонаказателното производство.

От анализа на цитираните норми следва, че административнонаказателното производство се развива без участие на молителя, поради което и препис от разпореждането се връчва само на нарушителя, който има право да обжалва същото в 7-мо дневен срок от връчването.

И.М.П. само подател на молбата, инициирала производството, но това не й придава качеството на участник в административнонаказателното правоотношение, поради което и не разполага с правото да обжалва постановения във връзка с него акт.

При така установените факти съдът намира жалбата за недопустима и като такава следва да я остави без разглеждане, а производството, образувано по нея да прекрати.

Водим от горното и на основание чл. 306, ал.6 от АПК четвърти касационен състав при АС Варна,

 

 

                      О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на И.М.П. срещу Разпореждане № 15640/26.11.2019г. на Председателя на Административен съд Варна, постановено по реда на чл. 306, ал.2 от АПК по адм. дело № 2959/2019г., с което е оставено без уважение искането му за налагане на глоба на Началника на СГКК - Варна на основание чл. 304 от АПК.

ПРЕКРАТЯВА к.адм.дело № 3352/2019г. по описа на Административен съд – Варна.

 

 Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                            2.